Nowoczesna ortodoncja i stomatologia estetyczna w Szczecinie
[English]

Badania kontrolne jamy ustnej

Wizyta kontrolna Zapraszamy na przeglądy kontrolne jamy ustnej oraz porady dotyczące higieny i profilaktyki stomatologicznej.

Zapraszamy dzieci i dorosłych (w tym także osoby niepełnosprawne)
w dowolnie przez państwa umówionym terminie, po wcześniejszej rejestracji telefonicznej.

Tel. 0-91 433 10 77

lub tel. kom. 0-609 501 505.

Jeśli oczekujesz więcej niż inni, dbasz o komfort, dyskrecję i serdeczną atmosferę, cenisz profesjonalizm – Zapraszamy do Ars Dentica!

Gdzie nas znaleźć? – Dowiesz się w zakładce Kontakt

432 odpowiedzi do “Badania kontrolne jamy ustnej”

  1. Basia mówi:

    Witam. Czy uszkodzony ząb mleczny może się całkowicie zregenerować? Moja córka uderzyła zębami w podłogę i po 2 tygodniach 1 jej zsiniała. Teraz jest prawie taka, jak reszta ząbków, ale nie do końca. Chciałabym mieć pewność, że zawiązek zęba stałego jest w porządku. Powinnam się czegoś obawiać, czy taki uderzony ząb mleczny rzeczywiście całkowicie się zregeneruje? Pozdrawiam!

  2. dr Joanna Szajnar mówi:

    Dzień dobry!
    Niestety, uszkodzony ząb mleczny nie może się zregenerować. Najprawdopodobniej – ponieważ jest ciemniejszy od pozostałych – uraz spowodował martwicę miazgi zęba. W takiej sytuacji konieczne jest przeleczenie go kanałowo, aby zapobiec przeniesieniu stanu zapalnego na zawiązek zęba stałego. Niestety, nie pisze Pani w jakim wieku jest dziecko, a ryzyko mechanicznego uszkodzenie zawiązka zęba stałego w takiej sytuacji w znacznym stopniu zależy od tego, jak daleko od zęba mlecznego w kości znajduje się zawiązek jego stałego następcy.
    Zdecydowanie polecam wizytę u specjalisty.

  3. Edyta mówi:

    Dobry wieczór pani doktór mam 6 letnią córeczkę ,która miała wykonane leczenie kanałowe piątki mlecznej po 3 miesiącach od wyleczenia trzeba było otworzyć zęba, zrobił się stan zapalny i ropień. Mam pytanie jakie są rokowania na uratowanie ząbka, DZIĘKUJĘ za odpowiedź pozdrawiam Edyta Słomińska

  4. dr Joanna Szajnar mówi:

    Dobry wieczór!
    Trudno jest postawić diagnozę nie badając bezpośrednio córeczki. Być może ponowne, dokładne leczenie kanałowe spowoduje, że zęba będzie można uratować, lecz równie dobrze, może to już nie być możliwe, ze względu na budowę anatomiczną korzeni zęba oraz rozpoczynającą się ich resorpcję, czyli ich zanikanie przed wymianą zęba mlecznego na ząb stały. (Resorpcja korzeni zęba mlecznego rozpoczyna się już około 2-3 lata przed jego fizjologiczną utratą). Z drugiej zaś strony utrzymywanie w jamie ustnej zęba z tak poważnym stanem zapalnym, który nie reaguje na prowadzone leczenie może być przyczyną zarówno miejscowych jak i ogólnych, bardziej poważnych problemów, jak np. zakażenie i w jego wyniku uszkodzenie zawiązka zęba stałego, który jest jego następcą lub też stanów zapalnych w odległych narządach, ponieważ bakterie dostają się do krwi, a z nią wędrują po całym organizmie.
    W takim przypadku lepiej jest usunąć takiego zęba, wybierając mniejsze zło, szczególnie u osób chorujących na poważne choroby ogóle, np. choroby serca (u dzieci najczęściej stany po operacjach wad wrodzonych), nerek, cukrzycę, itp. Jednak jeżeli mleczny ząb zostanie przedwcześnie usunięty, w jamie ustnej może potem zabraknąć miejsca dla jego stałego następcy, ponieważ inne, stałe zęby (w przypadku piątki mlecznej będzie to szóstka) mają tendencje do bardzo szybkiego przemieszczania się w kierunku powstałej obok luki. Dlatego tuż po usunięciu zęba mlecznego pacjent powinien się zgłosić do ortodonty, który zaproponuje wykonanie prostego aparatu ortodontycznego jakim jest utrzymywacz przestrzeni, co umożliwi zabezpieczenie luki przed jej zamknięciem, do czasu wyrznięcia się zęba stałego w miejscu zęba mlecznego. Dzięki temu można uniknąć w późniejszym czasie bardziej skomplikowanego leczenia ortodontycznego, nierzadko włącznie z koniecznością usunięcia zęba stałego na którego może zabraknąć miejsca.
    Pozdrawiam.

  5. Ewa mówi:

    Witam Pani Doktor!

    Mam kilka pytań związanych z implantami.
    1. Czy Ars Dentica zajmuje się implantami.
    2. Czy trzeba spełniać jakieś konkretne (ściśle określone) wymagania, aby skorzystać z takiego zabiegu.
    3. Ile kosztuje 1 inplant.
    Serdecznie pozdrawienia z Nowogardu w szczególności od Justynki.

  6. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam pani Ewo i bardzo dziękuję za pozdrowienia!
    Oczywiście w naszej praktyce jest możliwość leczenia z wykorzystaniem implantów.
    Koszt implantu to 2500 PLN.
    Przeciwwskazania do tego rodzaju leczenia są bardzo nieliczne, np. ciężkie choroby ogólne w fazie zaostrzenia, ciąża, czasami warunki miejscowe dotyczące ilości i jakości kości w której miałby znaleźć się implant. Jednak takie sytuacje dotyczące miejscowych warunków najczęściej można rozwiązać wykonując dodatkowe zabiegi chirurgiczne lub ortodontyczne. U każdej osoby warunki do wykonania implantów należy oceniać indywidualnie, dlatego zapraszam na bezpłatną konsultację, na której można dokładnie poznać możliwości, procedury i koszty takiego leczenia w konkretnej sytuacji.
    Pozdrawiam serdecznie.

  7. Ewa mówi:

    Witam serdecznie!
    Proszę o informację czy Państwa klinika wykonuje bezpłatny przegląd jamy ustnej z doradztwem w kwestii zastosowanie odpowiedniego leczenia wraz z kosztorysem cenowym. Jestem zainteresowana uzupełnieniem braków w uzębieniu.

  8. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam! Oczywiście, takie porady i przeglądy są u nas wykonywane bezpłatnie. Na takiej wizycie zostanie Pani poinformowana o potrzebach, możliwościach, przebiegu, jak również o kosztach kompleksowego leczenia. Taka wizyta do niczego Pani nie zobowiązuje, więc serdecznie zapraszam w dowolnie przez Panią wybranym terminie, po jego wcześniejszym telefonicznym ustaleniu. Pozdrawiam

  9. Agata mówi:

    Witam !
    Mam taki problem… mam niezbyt dużą lecz głeboką dziurę w dolnej piątce czy w tej sytuacji konieczne będzie leczenie kanałowe? Jeżeli tak to ile kanałów ma ten ząb? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam !

  10. Witam, postępowanie w przypadku leczenia Pani zęba jest uzależnione od rzeczywistej głębokości ubytku – jeśli doszło do zakażenia miazgi, zęba należy przeleczyć kanałowo. W trakcie wizyty wykonamy zdjęcie rvg oraz uzyskamy informację, czy ząb dawał już wcześniej dolegliwości, co jeszcze przed otwarciem ubytku znacznie ułatwi nam postawienie diagnozy.
    Ząb piąty dolny jest w 89% przypadków zębem 1-kanałowym, w 10% przypadków – 2-kanałowym, a 1% przypadków drugich dolnych przedtrzonowców stanowią zęby 3-kanałowe.

  11. janina fredriksson mówi:

    Hej -potrzebuje znalesc dobrego -lekarza mam 6 koronek do zrobienia na przodzie(mam teraz prowizoryvzne) mam tez problem ubytki-brakuje zebow na dole—niestety przy jedzeniu szczeka mi strzela-jakby to okreslic.<<<<boje sie lekarzy -bylam w swinoujsciu u jednego lekarza po czym mam teraz problemy-2 zeby mnie bola…ale to inna hisroria po prostu mam duzo wad.Mieszkam w szwecji-i pomimo ze mialam pecha to chce sprawdzic w polsce jeszcze raz…ale mam obecnie problem ze znalezieniem kwatery-szukam…jakos stanelam przy was -chociaz procera u was jest drozsza niz w niektorych innych…Czy wydajecie r-ki-ile jest gwarancja na protetyke..I czy o ile macie tez hirurgia-w razie potrzby.ile czsu zjmie wstawienie ev.5-6 koronek…gdy wszystko funkconuje ok.<prosz o odpowiedz.Moze znacie kogos kto wynajmuje kwatery..Serdecznie dziekuje pozdrawiam:janina

  12. janina fredriksson mówi:

    i hej ile kosztuje u was procera-a ile korona porcelanowa bez metalu…_i czy daleko jest od was pod ulicy elizy orzeszkowej–pozdrawiam janina

  13. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Janino,
    Lekarzy pracujących w naszym gabinecie charakteryzuje wielospecjalizacyjne spojrzenie na problem pacjenta i wiąże się z tym ścisła współpraca stomatologów o różnych specjalnościach (w tym również chirurgów). Sądząc po opisie Pani problemów prawdopodobnie wymagane będzie nie tylko uzupełnienie braków zębowych, ale także leczenie endodontyczne i jak i rehabilitacja stawu skroniowo-żuchwowego.
    Czas wykonania 6 koron protetycznych to ok. 6 dni roboczych. Możliwe jest wykonanie takiej pracy w tzw. „ekspresie” – 3 dni robocze, pod warunkiem, że nie ma potrzeby wykonania żadnych dodatkowych zabiegów.
    Na protetyczne uzupełnienia pełnoceramiczne udzielamy 5-letniej gwarancji . Z cenami usług może się Pani zapoznać otwierając na naszej stronie zakładkę ‘cennik’. W gabinecie wystawiane są rachunki.
    Zdecydowanie proponuje Pani przyjazd do Szczecina na wizytę konsultacyjną, na której będzie można postawić dokładną diagnozę i ocenić Pani potrzeby lecznicze, a następnie zaproponować możliwe rozwiązania wraz z przedstawieniem dokładnego kosztorysu oraz oszacowaniem czasu potrzebnego na wykonanie tych prac.

  14. janina fredriksson mówi:

    Witam Pani Dr.Joanno-serdecznie dziekuje za odpowiedz-oczywiscie -sadze ze wpierw nalezy przprowadzic dokladna konsultacje…w tej chvili jest zimno-wiec zaczekam do wiosny-gdy sloneczko zaswieci..Jestem bardzo zinteresowana wizyta w waszej klinice.uwazam ze taki obraz -estetyczny -sprzet-wiadomosci-z opisem chorob-zabiegow-nie uzyskalam przez 20 lat mieszkajac w szwecji.-u dentysty..Cieszy mnie i jestem Dumna z polskich lekarzy-nowoczesnosci-sprzetu dentystycznego..Naprawde jest sie czym pochwalic. Prosze mi uwierzyc-szwedzi sa zupelnie do tylu.-bez ublizania..IM..Moj syn nie wierzy -gdy patrzy na strony…Serdecznie pozdrawiam-i mysle ze niedlugo bede miala okazje odwiedzic tak mila grupke -wspanialych lekarzy–i gabinetu. Zycze milego dnia .Dla Pani oraz personalu.MVH janina

  15. Martyna mówi:

    Witam serdecznie.Mam wielki problem poniewaz nosze staly aparat ortodontyczny juz 5 lat i sluszy od mojej ortodontki ze jeszcze z 3 lata noszenia.Mysle ze mam juz proste zeby i powinnam zdjac aparat.Ale ja nie jestem lekarzem i nie chce popelnic bledu zdejmujac go zeby mi sie ponownie zeby nie pokrzywily…Umowilam sie na wizyte do panstwa mam nadzieje,ze panstwo mi pomoga bo naprawde jestem na skraju zalamania.Szczeka mnie strasznie boli non stop,aparat sie odkleja co pare tygodni i caly czas tylko wizyty i przyklejanie zamkow i juz tak dobre 5 lat…

  16. aneta mówi:

    witam serdecznie! Nazywam się Aneta i mam 20lat. Pani Joasiu wygląda Pani na miła i mądrą osobe dlatego tez chciałabym rozpocząć u Pani leczenie.
    Mam również pytanie dotyczy ono problemu z jakim borykam się od urodzenia mianowicie jest nim wada zgryzu a dokładniej wysunięta szczęka ma to podłoże genetyczne i obawiam się że jest możliwość usunięcia tej wady tylko i wyłącznie operacyjnie. Jeśli się nie mylę czy jest możliwość przeprowadzenia tej operacji u Pani?? Jeśli tak jakie koszta tego wyniosą?

  17. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Aneto,
    Aby jednoznacznie stwierdzić, że wada ma charakter operacyjny lekarz ortodonta musi przeprowadzić analizę zdjęć i modeli i dopiero na podstawie szeregu obliczeń możliwe jest postawienie takiej diagnozy. Jeżeli rzeczywiście wada kwalifikuje się do leczenia operacyjnego, niemal zawsze jest to skojarzone leczenie ortodontyczno-chirurgiczne, tzn. lekarz ortodonta we współpracy z chirurgiem szczękowo-twarzowym przegotowuje plan leczenia, a następnie za pomocą aparatów stałych zgryz pacjenta do mającej nastąpić operacji. Operacja taka może być przeprowadzona tylko i wyłącznie w szpitalu na oddziale chirurgii szczękowo-twarzowej. Być może Pani wada zgryzu nie jest tak poważna, jak Pani ją odbiera i nie jest konieczny tak skomplikowany plan leczenia. Serdecznie zapraszam na konsultację.

  18. Hanna mówi:

    witam,
    mam 28 lat i duży problem związany z wadą zgryzu. w dzieciństwie długo nie wyrastały mi 3 a teraz wyrosły 8, rezultat jest taki że jedynki zaszły na siebie. zeby maja bardzo ciasno. czy w tym wieku wadę tą można usunąć za pomocą aparatów? czy jest możliwość rozłożenia leczenia na raty. niestety jest to drogi interes dla mnie.
    pozdrawiam Hanna

  19. dr Joanna Szajnar mówi:

    Oczywiście, z cała pewnością może się Pani poddać leczeniu ortodontycznemu. Jest ono możliwe do przeprowadzenia w każdym wieku (moja najstarsza pacjentka miała 76 lat). W gabinecie jest możliwość rozłożenia płatności na raty. Miło mi będzie spotkać się z Panią na wizycie konsultacyjnej.
    Pozdrawiam

  20. Kasia mówi:

    Witam,
    mój 1,5 roczny synek doznał urazu ząbków mlecznych – okazało się, że ząbki były objęte próchnicą. Miał przeleczone jedynki górne kanałowo, dwójkę górną kanałowo i dwójkę górną lewą wyrwaną. Ząbki zaleczylismy. po tym koszmarze uspokoiłam się, że jesteśmy na bieżąco. Niestety moja radość nie trwała długo. Ostatnio synek – już ponad dwuletni (2 lata i 3 m-ce) znów niechybnie się przewrócił i doznał urazu górnej wargi. jak poprzednim razem warga była w porządku, teraz jest bardzo spuchnięta. Wydaje mi się, że dziąsełka górne też są spuchnięte. Zabezpieczenia na jedynkach nie uległy zniszczeniu. Ale boję się, czy mimo wczesniejszego leczenia kanalowego mogło dojśc do uszkodzenia zawiązków zębów stałych. Jak można sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Czy stomatolog może stwierdzić, czy zawiązki są w porządku. po porzednim urazie lekarz nie odpowiedział mi na to pytanie.

  21. dr Joanna Szajnar mówi:

    Dzień dobry,
    Jak najszybciej lekarz powinien obejrzeć dziecko. To, że wypełnienia w zębach nie są uszkodzone, wcale nie musi oznaczać, że wskutek ponownego urazu nie zostały uszkodzone korzenie zębów mlecznych (np. rozchwiane,
    zwichnięte, wbite itp.), a nieleczony stan zapalny lub bezpośredni uraz mechaniczny może właśnie spowodować uszkodzenie zawiązków zębów stałych.
    Ewentualne uszkodzenie zawiązków można by było ocenić wykonując zdjęcie rtg, ale taka informacja nie jest istotna z punktu widzenia ewentualnego leczenia, więc nie wykonuje się zdjęć u takich małych dzieci.
    Postępowanie w takim przypadku polega przede wszystkim na zlikwidowaniu stanu zapalnego w tej okolicy.
    Proszę jednak być dobrej myśli, ponieważ w tym wieku zawiązki zębów stałych są jeszcze bardzo wysoko w kości, a właściwe zaopatrzenie uszkodzonych zębów mlecznych z dużym prawdopodobieństwem może zapobiec późniejszym powikłaniom.
    Pozdrawiam!

  22. Joanna mówi:

    Witam! Mojej niespełna 8-letniej córeczce w styczniu wypadły górne jedynki. Niestety do tej pory nie widać ząbków stałych na ich miejscu. Strasznie się martwię.. tym bardziej, że dolne jedynki urosły od razu po tym, jak wypadły ząbki mleczne. Proszę o poradę, co powinnam zrobić. Czy możliwe jest, aby nie wykształciły się zalążki zębów stałych?

  23. Monika mówi:

    Witam
    Mam pytanie odnosnie dolnej szóstki którą zaczełam leczyć kanałowo.
    Pani stomatolog na pierwszej wizycie włożyła mi truciznę i chyba coś na odbudowę kości.Prosiła bym przyszła do niej ponownie za jekieś 9 tygodni. Od drugiego dnia po założeniu trucizny ząb boli bardzo mocno i dodatkowo czuję jakby dolna dwójka była uciskana i nie miała dla siebie miejsca.
    Prosze o pomoc czy to dobrze jest że mnie tak boli i ile kanałów ma dolna szóstka.
    Z góry dziękuję za pomoc

  24. dr Joanna Szajnar mówi:

    Dzień dobry!
    Pani Joanno,
    Raczej mało prawdopodobne jest to, aby nie powstały zawiązki górnych stałych przyśrodkowych siekaczy. Może się tak zdarzyć, ale wyjątkowo rzadko i to najczęściej ze współistniejącymi chorobami rozwojowymi, ale jak się domyślam, Pani córeczki to nie dotyczy.
    Prawdopodobnie brakuje na nie miejsca w łuku zębowym, lub mogą w kości na ich drodze wyrzynania znajdować się zęby dodatkowe lub nadliczbowe. Proszę wykonać zdjęcie pantomograficzne i zgłosić się do ortodonty na konsultację. Zapraszam.

    Pani Moniko,
    Prawdopodobnie Pani problem jest bardziej złożony. Powinna Pani jak najszybciej skontaktować się ze stomatologiem, ponieważ ból jest sygnałem, że stan zapalny nadal istnieje i odczekanie 9 tygodni to zdecydowanie zbyt długi okres czasu. Dwójka może boleć z powodu promieniowania bólu, lub może jej dotyczyć zupełnie inny problem, który zbiegł się w czasie z leczeniem szóstki.
    Dolna szóstka w przeważającej ilości przypadków posiada dwa korzenie, ale trzy kanały, jednak mogą istnieć odstępstwa (np. cztery kanały lub dwa).

    Pozdrawiam!

  25. pamela mówi:

    witam pania bardzo bym prosila o pomoc w wieku 18 lat stracilam zeba czyli 2 z przodu w gornej szczece bylam u dentysty ale nie dalam usunac sobie korzen chodze juz z tym problemem 15 lat bardzo sie boje bo zostal mi jakis uraz .czy wyrwanie przedniego korzenia w sumie tam nic nie ma ale taki malutki korzen jest nie ma za co zlapac czy bedzie mnie bolalo przy wyrwaniu prosze o odpowiedz i dziekuje bardzo

  26. dr Joanna Szajnar mówi:

    Proszę się nie obawiać. Nowoczesna stomatologia ma ogromne możliwości. W naszym gabinecie z pewnością zabieg zostanie wykonany możliwie najbardziej komfortowo dla Pani i mam nadzieję, że wspólnie uda nam się pokonać Pani lęki i urazy. Dziękuję za kredyt zaufania i serdecznie zapraszam.

  27. ola mówi:

    Witam, mam problem z zębami. Jest dużo ubytków i do tego wada zgryzu. Mam pytanie czy po przegladzie zebow jest mozliwa wycena leczenia i czy sa mozliwe raty?? jesli tak to jakie warunki musialabym spelnic poniewaz zalezy mi na zdrowych zebach a leczenie jest drogie. dziekuje za odpowiedz.

  28. dr Joanna Szajnar mówi:

    Dzień dobry,
    tak, oczywiście, w gabinecie jest możliwe leczenie na raty. Zapraszam na bezpłatną wizytę, po wcześniejszym telefonicznym ustaleniu terminu, na której będzie możliwe zaplanowanie Pani indywidualnego planu leczenia oraz oszacowanie kosztów z nim związanych.
    Pozdrawiam

  29. lechu mówi:

    Witam.
    W wypadku 6 lat temu złamałem dolną dwójkę. Dziś wyleciała mi korona. Ile kosztuje implant w Koszalinie lekarka powiedziała od 4000 do 7000.

    Korzeń został a ząb był złamany z góry na dół czy da się coś zbudowac na korzeniu? Korzeń przez te kilka lat się cofnął w stronę języka i 3ka się obróciła wokół własnej osi o około 90 stopni.

    Ile razy trzeba przyjeźdzać do implantu?

  30. dr Joanna Szajnar mówi:

    Dzień dobry,
    Przydatność pozostawionego korzenia do odbudowania na nim korony zęba może zostać oceniona tylko w badaniu bezpośrednim. Teoretycznie, oczywiście jest to możliwe, pod warunkiem, że korzeń nie jest zniszczony poniżej brzegu kostnego wyrostka zębodołowego i jest prawidłowo
    przeleczony kanałowo. Po ewentualnym usunięciu korzenia nie zawsze mogą być warunki umożliwiające uzupełnienie braku za pomocą implantu. Należy m.in. ocenić ilość i jakość kości oraz odległości do korzeni zębów sąsiednich. Opisane przez Pana przemieszczenie się zębów pozwala mi przypuszczać, że prawdopodobnie współistnieje u Pana stłoczenie zębów lub wada zgryzu, a wówczas należałoby spojrzeć na rozwiązanie Pana problemu wielospecjalizacyjnie.
    Koszty związane z leczeniem implantologicznym to 2500 zł – implant (cześć wszczepiana w kość) oraz korona porcelanowa na implancie (nadbudowa protetyczna) 2000 zł.
    Ilość wizyt: 2 – część chirurgiczna (w tym pierwsza to konsultacja); i min. 3 – cześć protetyczna.
    Pozdrawiam

  31. Dzień dobry
    Chciałbym założyć aparat prostujący zęby, (góra i dół) Jednaże mój stomatolog powiedział mi że z uwagi na dosyć częstą kontrolę po założeniu aparatu w moim przypadku jest to niemożliwe. ( jestem nieobecny w kraju okresowo 3 miesiące poza i miesiac w domu). Rozmowa miała miejsce ok 2 lata temu, zwróciłem uwagę, że jest możliwość założenia aparatu od wewnętrznej strony i taki by mi odpowiadał, Czy moja sytuacja pozwoli na korekte uzębienia w/w metodą?
    Pozdrawiam, Adrian

  32. dr Joanna Szajnar mówi:

    Zakładając aparat stały wizyty kontrolne powinny mieć miejsce raz na 4-6 tygodni, bez znaczenia czy jest to aparat zakładany na powierzchniach wargowych czy językowych zębów.Jest możliwe założenie aparatu u osoby, która, nie może spełnić tego warunku, ale musi mieć ona świadomość, że leczenie będzie dłużej trwało. W mojej praktyce zdarza się to stosunkowo często. Są to pacjenci, którzy np. pracują na statkach w cyklach kilkumiesięcznych lub kilkutygodniowych, studenci wyjeżdżający na praktyki, osoby, które wyemigrowały z kraju i z różnych powodów nie mogą co miesiąc pojawić się na wizycie.
    Najważniejsze jest to, żeby już podczas wizyty konsultacyjnej lekarz wiedział o takiej sytuacji i za każdym razem był poinformowany o tym, kiedy będą dłuższe przerwy pomiędzy wizytami.

    Pozdrawiam

  33. Monika` mówi:

    witam:)
    mam pytanie.. od kilku dni w dziwny sposob boli mnie gorna jedynka tzn boli tylko jak dotkne nosa i to dziwne bo wyczowam jakby cos bylo pod skora w dziurce od nosa. Co to moze byc?? czy to cos powaznego??

  34. Agnieszka mówi:

    Ja mieszkam za granica.Chcialabym u panstwa leczyc moje zeby.Tylko chodzi oto ,ze ja bede w Barlinku tylko dwa tygodnie [...] Moj problem z moimi zebami jest,ze minelo juz od pieciu do dziesiciu lat.Na okolo tych blomb powstala prochnica.Wiem dokladnie ze wciagu dwoch tygodni nie naprawie tych ubytkow.Czy jest mozliwosc u panstwa zrobic termin przez E-meil..Dziekuje z gory.Prosze o odpowiedz.Barzo mi na tym zalezy.Pozdrowienia.Agnieszka.

  35. Moniko,
    Witam, niestety, bez dokładnego badania, wywiadu (uraz tej okolicy, zaburzenia laryngologiczne, choroby ogólne itd.) oraz oceny zdjęcia pantomograficznego i zębowego nie jesteśmy w stanie postawić prawidłowego rozpoznania. Proszę nie ignorować problemu, zapraszam na konsultację.

    Pani Agnieszko,
    Oczywiście, informacje dotyczące zaproponowanych terminów jeszcze dziś wyślemy drogą mailową.

  36. Irena mówi:

    Witam, Pani Doktor czy można założyć aparat na zęby pokryte koronkami porcelanowymi?
    Pozdrawiam

  37. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Tak, można założyć aparat na zęby pokryte koronami porcelanowymi. Wiąże się to z ich wymianą po skończonym leczeniu ortodontycznym, ponieważ wskutek przesuwania zębów stosunek brzegu dodziąsłowego korony do dziąsła może ulec zmianie.
    Pozdrawiam

  38. karolina mówi:

    Dzień dobry!!! Mam pytanie w związku z leczeniem kanałowym dolnej szóstki. Otóż 4 tyg.temu dentystka zatruwała mi zęba.Mam przyjść na zdjęcie trutki w poniedziałek. Problem jest w tym,że ten ząb mnie pobolewa przy jedzeniu. Bardzo się bojęleczenia kanałowego. Może lepiej jest go usunąć??? Proszę o pomoc

  39. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Absolutnie proszę nie podejmować pochopnej decyzji o usunięciu zęba. Nowoczesna stomatologia umożliwia całkowicie bezbolesne przeprowadzenie leczenia kanałowego i nie zaleca stosowania leków dewitalizujących (czyli zatruwania) miazgę zęba, tylko jej usunięcie w znieczuleniu, a następnie wypełnienie kanałów.
    Każda utrata zęba niesie ze sobą poważne konsekwencje dotyczące ustawienia zębów sąsiednich, przeciwstawnych, pracy stawu skroniowo-żuchwowego. Zaburza ona prawidłową pracę całego narządu żucia, który jest pierwszym odcinkiem układu pokarmowego, a więc ma to znaczenie także dla zdrowia całego organizmu.
    Usunięcie zęba niech będzie ostatecznością, a lukę powstałą w wyniku tego należy jak najszybciej uzupełnić.
    Pozdrawiam

  40. Łukasz mówi:

    Dzień dobry!:)
    Jestem zapisany do stomatologa na leczenie kanałowe prawej górnej czwórki,ile kanałów posiada ten ząb???Z góry dziękuje za odpowiedz.Pozdrawiam…

  41. admin mówi:

    2 kanały, wg Wikipedii.

    „Nawet przy jednym tylko korzeniu znajdujemy w pierwszym przedtrzonowcu prawie zawsze dwa przewody korzeniowe, rzadko tylko jeden.”
    źr. http://www.dentopolis.org

    „Przedtrzonowce szczęki charakteryzują się dużą zmiennością. Pierwsze mogą mieć jeden korzeń w 19 proc.,dwa w 80 proc., trzy w 1 proc. Liczba kanałów wynosi: jeden w 4 proc.,dwa w 95 proc., trzy w 1 proc.”
    źr. http://www.southampton.com.pl

  42. daria mówi:

    witam,mam dziure w gornej jedynce,bardzo prosze o odpowiedz czy w trakcie leczenia ten zab moze mi sie polamac,wczesniej nigdy nie mialam z nim problemow…dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam goraco

  43. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    wszystko zależy od rozległości ubytku. Konieczne jest leczenie, ponieważ nie leczony ząb złamie się na pewno i dodatkowo stanowi ognisko zakażenia dla całego organizmu, co niesie za sobą dalsze, coraz poważniejsze komplikacje.
    Pozdrawiam.

  44. tomasz mówi:

    Witam !

    Moja corka, ktora ma dwa lata wywrocila sie w sklepie tak niefortunnie ze smoczek, ktorego jeszcze od czasu do czasu uzywa wbil jej gorna jedynke tak ze wystajacy dlony kawalek zeba tkwi powyzej lini dolnej gornego dziasla czyli jakies 8mm wyzej niz normalnie reszta zebow. Chcialbym prosic o porade jakie moga byc tego konsekwencje dla zebow stalych i czy dla malego dziecka sa jakies sanse na operacje to korygujaca czy tez aparat, ktory moglby taki chory zab sciagac w dol, bede wdzieczny za odpowiedz i podanie kosztow dla zaleconych zabiegow,

  45. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Koniecznie jak najszybciej po doznanym urazie powinien zobaczyć dziecko stomatolog.
    Konsekwencje mogą być poważne – w postaci uszkodzenia zawiązka zęba stałego – różnego stopnia: od drobnych zaburzeń w strukturze szkliwa, po znaczne zniekształcenie całego zawiązka. Wszystko zależy od wielkości siły i kierunku jej zadziałania. W najpomyślniejszym przypadku powikłania mogą wcale nie wystąpić, ale z pewnością dziecko powinno być pod stałą opieką stomatologiczną – do czasu wyrznięcia się zęba stałego.
    Pozdrawiam.

  46. Adrian mówi:

    Witam,
    Stosuję aparat korekcyjny wykonany z tworzywa sztucznego (miękki plastik), z uwagi na charakter pracy mogę go zakładać tylko na noc, jednakże na skutek krzywej przegrody nosowej mam duży problem z oddychaniem, mimowolnie wyrzucam go. czy można wykonać w aparacie otwory, które ułatwiłyby oddychanie? czy nie osłabi to funkcji aparatu, czy takie rozwiazanie w ogóle jest możliwe.
    Pozdrawiam.

  47. dr Joanna Szajnar mówi:

    To pytanie powinien Pan skierować do swojego ortodonty, który prowadzi leczenie. Nie ma możliwości, aby drogą korespondencyjną rozwiązać Pana problem, ponieważ nie znam wady, rodzaju aparatu, planu i przebiegu leczenia.

  48. Elżbieta mówi:

    Witam serdecznie, moja 14 miesięczna córeczka wywróciła się w wyniku czego pękła jej górna jednynka ( widac kreseczke pionową). Malutki kawaleczek ząbka odpadł ( jak główka od szpilki). co w takiej sytuacji zrobić, czy zabka bedzie trzeba wyrwać??? jak to leczyć i jak zmusic takie małe dziecko do otwarcia buzi??? Dodam że córka nie doznala innego urazu, dziasła w pożądku, żadnych ran, je normalnie, nie marudzi czyli raczej jej to nie bolio. prosze o pomoc.

  49. Ania mówi:

    Witam serdecznie… Mam kilka pytań i bardzo zależy mi na odpowiedzi, za co z góry dziękuję. Chciałabym sie poddac leczeniu w pazdzierniku ale nie wiem czy zdarzę w 4dni, poniewaz tyle bede w Polsce. Mój problem polega na tym, iż mam brak górnej lewej 2, od 12roku zycia a mam aktualnie 24, ząb sie złamał a stomatolog wyrwał korzen gdyz myslał ze wyrosnie mi ząb stały! Szczelina ma około 5-6mm, idąc delej moje górne 1 są lekko ułożone w daszek a na jednej pojawiła sie brązowawa plamka na domiar złego około tyg temu złamałam górną lewą 5, która była robiona juz 2krotnie ostatni raz w maju. Chciałabym oddać się w ręce fachowców aby doprowadzili mi do łądu mój górny rząd zębów, a dolny moze poczekać, ponieważ nie jest zły. Kieruję do Pań pytanie czy można wyprostować 1, wstawić brakującego zęba dwójkę, i skorygować złamaną 5… i czy jest to możliwe w 4dni. Chciałabym również prosić o jakiś przedział cenowy w jakim mogę się zmieścić. Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedż.

  50. dr Joanna Szajnar mówi:

    Szczegółowo opisała Pani sytuację u siebie w j. ustnej, ale bez badania bezpośredniego i oceny zdjęcia pantomograficznego, droga korespondencyjną niestety nie mogę ocenić stanu Pani zębów, ich wzajemnych relacji, a co za tym idzie, nie mogę również przygotować planu leczenia i jego kosztorysu. Samo leczenie zachowawcze, czyli m.in. leczenie ubytków, jest możliwe do wykonania w ciągu czterech dni, pod warunkiem wcześniejszego zarezerwowania terminu/-ów wizyt.

    Właściwe ustawienie zębów i uzupełnienie ich braków, czyli leczenie ortodontyczno-protetyczne wymaga dużo więcej czasu, ale na pewno w ciągu tych kilku dni możliwe jest dokładne zaplanowanie leczenia, które można by przeprowadzić podczas kolejnych Pani przyjazdów do Polski.
    Zapraszam serdecznie.

  51. Zosia mówi:

    Witam, błądzę od trzech dni po internecie szukając odpowiedzi na dręczące mnie pytanie, czy ząb po leczeniu kanałowym może boleć ( wytrzymuję na 1 tabletce przeciwbólowej dziennie ) ? Jesli tak, to jak długo?
    Bardzo proszę o odpowiedź, z góry dziękuję :)

  52. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Czasami ząb bezpośrednio po leczeniu kanałowym może sprawiać dolegliwości wskutek podrażnienia tkanek okołowierzchołkowych, ale zdarza się to niezmiernie rzadko i nie trwa długo, a na pewno natężenie bólu maleje w czasie. Jeśli ból trwa już trzy dni i jego nasilenie jest tak duże, że konieczne jest przyjmowanie leków przeciwbólowych, sugeruję wizytę u stomatologa, który zdiagnozuje przyczynę tych dolegliwości.

  53. Ania mówi:

    Dzień dobry,
    mój synek ma dwa latka. Doznał urazu i mleczna górna jedynka wbiła mu się w dziąsło. Dentysta przedstawił mi rózne scenariusze powikłań. Najbardziej jednak martwi mnie to, ze mógł się uszkodzić zawiązek zęba stałego. Ale chcę się jakoś pocieszyć :-) i mam pytanie: ponieważ synek późno ząbkował (pierwszy ząbek – górna jedynka – pojawił się dopiero w 14 miesiącu), to czy późne ząbkowanie oznacza również późne “wychodzenie” zębów stałych ? I czy w takim razie zawiązki zębów stałych w jego przypadku są jeszcze “wysoko ” i czy istnieje szansa, ze się nie uszkodziły? A drugie pytanie: słyszałm, ze taki wepchnięty ząbek moze samoistnie wysunąć się i wrócić na swoje miejsce bez żanych powikłań…Czy jest to możliwe?

  54. Agnieszka mówi:

    Witam,
    Właśnie umówiłam do Pani doktor syna na konsultację. W związku z tym moje pytanie – syn ma 6,5 roku i 7 zębów stałych (4 na dole i 3 na górze). Czy przed wizytą konieczne jest wykonanie pantomogramu, z którym moglibyśmy przyjść już na pierwszą wizytę?

  55. Piotr mówi:

    witam Chciałbym synowi założyć aparat nie ma on dużej wady ma może lekko krzywą górną 2 i 2 u góry 1 siekacze wysunięte lekko czy mozna jeszcze ten ruchomy jeszcze założyć dodam żę to 14 latek czy trzeba stały?

  56. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Anno,
    Rzeczywiście późne wyrzynanie zębów mlecznych może współistnieć z późniejszym wyrzynaniem się zębów stałych, choć nie musi. Zależy to od tzw. wieku zębowego, który nie musi pokrywać się z wiekiem kalendarzowym. Prawdą jest także to, ze wbity ząb mleczny może z czasem samoistnie wysunąć się z zębodołu, ale nie oznacza to, że nie mogą współistnieć pewne powikłania związane z samym urazem.
    Synek powinien być pod stała opieką stomatologa.
    Pozdrawiam.

  57. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Agnieszko,
    Będzie mi bardzo miło spotkać się z Panią i Pani synkiem. Proszę na razie nie wykonywać pantomogramu. Jeżeli w czasie konsultacji uznam, że będzie nam potrzebny, wtedy skieruje Państwa na to badanie.
    Pozdrawiam

  58. dr Joanna Szajnar mówi:

    Panie Piotrze,
    Bez badania pacjenta nie jest możliwe postawienie rozpoznania, a co się z tym wiąże – przygotowanie planu leczenia i wybranie aparatu który umożliwi jego realizacje. Zapraszam na konsultację.

  59. Ola mówi:

    Witam,
    Mój syn uległ urazowi, w wyniku którego cała jedynka górna została zmiażdzona, a korzeń usunieto, natomiast z drugiej pozostało pół zeba. Syn ma rok i pięć miesięcy, a moje obawy dotyczą zawiązków zeba stałego w miejscu urazu. Jakie są rokowania wyrośniecia zębów stałych?. RTG nie wykonałam bo nie chcę niepotrzebnie narażać syna na promienmiowanie.

  60. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    w wieku w jakim jest Pani synek, na szczęście zawiązki zębów stałych są jeszcze bardzo wysoko i można mieć nadzieje, że nie uległy one uszkodzeniu. Wykonanie teraz zdjęcia i tak miałoby bardzo małą lub wręcz żadną przydatność diagnostyczną, więc takich zdjęć nie wykonuje się. Synek powinien być pod stałą opieką stomatologa dziecięcego lub ortodonty, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój kości w miejscu urazu, co z kolei jest warunkiem właściwego ustawienia w przyszłości zębów stałych w tej okolicy.
    Pozdrawiam

  61. Lena mówi:

    Witam troszke nie rozumie czytajac te posty jak mozna leczyc 3 mleczna kanałowo no ale…. moze i tak sie da;-) ale mam inne pytanie ile trwa gwarancja na zrobionego ząbka czy jesli byl robiony w tym roku a jest calkiem do poprawy musze ponownie za niego płacic? i po jakim czasie mozna stwierdzic czy ząb kanałowo był poprawnie zrobiony z góry Dziekuje i Pozdrawiam

  62. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    O ewentualną gwarancję dotyczącą leczenia zęba proszę zapytać lekarza w gabinecie, w którym było ono wykonane. W naszym gabinecie jest to minimum rok, a zależy to od rokowania dla zęba, co jest szczegółowo omawiane z pacjentem przed rozpoczęciem leczenia. Skuteczność leczenia ocenia się bezpośrednio po nim, wykonując kontrolne zdjęcie RTG, po wypełnieniu kanałów.
    Pozdrawiam

  63. Michał mówi:

    Witam
    Moj zab gorna 5 jest wskazana przez stomatologa do zalozenia na niej korony- obok niej jest 3 milimetrowa szczelina po usunietej 15 lat temu 4- moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji jest mozliwosc zalozenia na tym zebie korony?- moj stomatolog twierdzi iz nie, i sugeruje mi zalozenie aparatu stalego na gorna szczeke w celu wyeliminowania szczeliny miedzy 4 a 5
    Bede wdzieczny za odpowiedz
    Pozdrawiam

  64. dr Joanna Szajnar mówi:

    Aby odpowiedzieć na Pana pytanie konieczna jest ocena relacji nie tylko sąsiadujących z luką zębów, ale także z zębami w przeciwstawnej szczęce. Konieczne jest badanie.
    Pozdrawiam

  65. Katarzyna mówi:

    mam wysunięta górną szczęke (zęby proste), czy można to skorygować aparatem??? tak zeby mniej była wystająca

  66. Marlena mówi:

    Witam, interesuje mnie leczenie wady zgryzu, a dokładniej aparat stały, chciałabym sie dowiedzieć czy można by było koszt aparatu zapłacić w 4 ratach ?? jeżeli jest taka możliwość to bym była zdecydowana na leczenie i umówić wtedy bym od razu chciała się na konsultacje wstępną,proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedz i z góry dziękuję i pozdrawiam

  67. Wiola mówi:

    Dzien dobry
    Dzis zostal wyrwany mojej dwoetniej corce pierwszy mleczny zab i pani doktor powiedziala ze byl to zab bez korzenia i bardzo rzadko sie to zdarza i na jego miejsce szybko wyrosnie jej kolejny mleczak z korzeniem,nie do konca wiem jak to rozumiec czy na tym miejscu bedzie miala trzy zeby,bardzo prosze o jakies informacje na ten temat

  68. Joanna mówi:

    Witam, mam pytanie gdyż uzywam codziennie po szczotkowaniu pasty GC MI Paste Plus i zastanawiam się czy moge też raz w tygodniu używać żelu elmex do cotygodniowego stosowania czy tych produktów nie mogę łączyć?? Pozdrawiam

  69. Marlena mówi:

    witam ponownie! mam 23 lata i wysunięta górna szczękę o ok.9mm , dokładnie nie wiem jak przebiega leczenie ortodontyczne aparatem stałym i czy taka wadę zgryzu tez można w taki sposób leczyć, wiem ze nie może konkretnie mi Pani powiedzieć nie widząc mojego przypadku, ale mianowicie chodzi mi o to ze jeżeli np. od razu się zakłada aparat stały na gore i na dól i koszt byłby 5000zł przypuszczalnie z Państwa cennika, to wtedy chciałabym te 5000 rozłożyć na maksymalnie 4 raty, a jeżeli zakłada się najpierw tylko jeden luk i byłby to koszt 2500zł(chodzi mi o sam koszt aparatu) to wtedy bym zapłaciła w dwóch ratach. Jestem na urlopie wychowawczym wiec w banku zdolności kredytowej bym nie posiadała, mąż ma taka zdolność jako ze ma własną działalność, nie mam możliwości tak po prostu przyjść do gabinetu dowiedzie się o szczegóły ze względu na to iż mieszkamy w Świnoujściu i wypady za miasto są dość czasochłonne i męczące dla 7-miesięcznego synka.Proszę wiec o jakieś dokładniejsze informacje i szczegóły , bez sensu byłoby po bankach latać po to żeby na 2-4 raty rozłożyć, czy istnieje jakieś inne rozwiązanie ??jeżeli tak to wtedy bym wiedziała ze mogę się umówić na wizytę i ze nie jade tyle kilometrów nadaremno. z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam,

  70. Pani Wiolu, proces rozwoju zęba jest następujący: kształtowanie korony, mineralizacja szkliwa i zębiny odbywa się, kiedy ząb tkwi jeszcze w zębodole, w okresie wyrzynania korony zęba formowane są korzenie. Ich rozwój i wzrost odbywają się również po wyrznięciu się całej korony i osiągnięciu przez nią kontaktu z zębami przeciwstawnymi. Po wyrznięciu się koron zębów dalszy rozwój korzeni i mineralizacja tkanek twardych trwa 2-3 lata. W pełni ukształtowane zęby mleczne pozostają w jamie ustnej 2-5 lat, zależnie od grupy zębów. Korzenie zębów mlecznych 2-4 lat przed wyrznięciem się odpowiednich zębów stałych, ulegają resorpcji.
    Nie znam przyczyny usunięcia zęba. Domyślam się, że był rozchwiany..
    Prawdopodobnie u córeczki doszło do zaburzeń dotyczących czasu trwania lub kolejności poszczególnych etapów. Jeśli problem dotyczy jedynki mlecznej dolnej, to mineralizacja odpowiedniego zęba stałego kończy się ok. 1 roku życia. Można to zdiagnozować za pomocą badania dziecka oraz oceny zdjęcia RTG. Pozdrawiam. B.Galińska.

  71. Pani Marleno, istnieje możliwość płatności ratalnej za pośrednictwem banku. Szczegóły dostępne w gabinecie. Pozdrawiam. B.Galińska.

  72. MONIA mówi:

    dzień dobry ! mój problem jest następujący:kilka lat temu miałam źle wyleczony kanał w dwójce! w lipcu tego roku trafiłam do dentysty z opuchlizną na pół twarzy po prawdopodobnym wygrzaniu sie na słońcu!opuchlizna zeszła po dwóch tygodnich po rozwierceniu kanału i zast. antybiotyku ale przez dwa miesiące miałam problem z ciągle wyciekającą ropą z przetoki!Gdy mój stomatolog miał wysyłać mnie do hirurga postanowił sprubować jeszcze raz zastosowac antybiotyk (tym razem inny) znając mój strach przed dentystą!do zęba wstadził mi jodoform który zaleczył przetokę!dziś umówiona byłam ze swoim dentystą na oczekiwane zakończenie zęba ale ponownie mnie przestraszył!podczas leczenia zrobił mi zdj rentgenowskie i stwierdził że ten ciągły stan zapalny doprowadził do ogromnej dziury w kości, która weszła już NA JEDYNKĘ i boi się że również na czwórkę i piątkę!postraszył mnie operacją! do środy mam zrobić zdj. całej szczęki i mu pokazać!moje pytanie odnośnie tematu jest takie!czy jeśli rzeczywiście tak jak przewiduje doktor – dziura sięga dalszych zębów konieczna jest operacja?co to by była za operacja i czy wiąże się z pozostaniem w szpitalu i usunięciem pozostałych zębów?czy byłaby ona bolesna i jak miała by wyglądać?podkreślam że jestem strasznym bojuchem jeśli chodzi o te sprawy i wiem że do środy moje życie będzie opierało się jedynie na tym zębie , więc proszę o szybką odpowiedź!!!!z góry dziękuję!!! dodam że kanał ciągle mam nie wtpełniony bo jak zwykle u mnie pod górkę -podczas jego wypełniania zabrakło prądu:)

  73. Patrycja mówi:

    Witam!
    Dawno nie byłam u dentysty i tak zaniedbałam zeby,ze mam prochnice i to gleboka…W jednym zebie mam czarna gleboka plame ,w drugim ( mialam wczesniej kanałowe i zapewne wyszla mi na wierzch tkanka wewnetrzna ) i czy moge drugi raz na tym zebie miec kanałowe ??? Bardzo sie boje . Ile procent Pani daje mi na to ,że zostanie usuniety zab ?
    Umowiłam sie ,jutro na wizyte u dentysty ,wiec bede w dobrcyh rekach …

    Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie.

  74. Patrycja mówi:

    Jednak nie byłam u dentysty , bo bylo sporo ludzi i siedziałabym do wieczora , a mam tez inne obowiazki. Mam pytanie : czy prochnica nie rozwinie sie bardziej? Bo kurcze wyjezdzam 20.10.09 na tydzien na wakacje i nie wiem czy cos sie bedzie strasznego działo ..Prosze o szybka odpowiedz , chociaz do poniedziałku ….

  75. toja1945 mówi:

    Ile kosztuje kosultacja i ew, wykonanie mostu trwalego 3 zęby tylne mozliwie taniego np. metal

  76. Lena mówi:

    Witam
    Moje pytanie jest nastepujace czy Corsodyl moge uzywac razem z lacalutem activ w obu jest zawartosc chloroheksydyny czy tonie zaszkodzi zebom ? Pozdrawiam

  77. Pani Moniko, bez bardzo szczegółowego badania oraz zdjęć RVG, a być może i oceny zdjęć trójwymiarowych nie jestem w stanie ocenić sytuacji, a tym samym rozwiązać Pani problemu. Proszę zadać te pytania swojemu lekarzowi prowadzącemu, na pewno szczegółowo omówi z Panią istniejący problem i przedstawi najbardziej optymalny plan leczenia.

  78. Pani Patrycjo, odkładanie problemu “na kiedyś” nie sprawi, że próchnica ulegnie samowyleczeniu. Radzę podejść do sprawy w sposób odpowiedzialny i jak najszybciej pozbyć się choroby.

  79. Powyższe informacje może Pani uzyskać w zakładce Cennik naszego serwisu. Polecam wizytę, na której uzyska Pani informacje dotyczące wskazań i przeciwwskazań do tego typu uzupełnień.

  80. Pani Leno, rozumiem, że płukanka Corsodyl jest stosowana przez Panią tylko czasowo. Jest ona niezastąpionym lekiem używanym w zapobieganiu wtórnym zakażeniom ran po zabiegach chirurgicznych, periodontologicznych i implantologicznych, w owrzodzeniach aftowych, złuszczającym oraz ostrym wrzodziejącym zapaleniu dziąseł, opryszczkowym zapaleniu jamy ustnej, zapaleniu ślinianek, łagodnej kandydozie. Może działać wspomagająco w zabiegach z zakresu protetyki, np.podczas przygotowania zębów do założenia mostów i koron w okresie noszenia uzupełnienia tymczasowego oraz u pacjentów z unieruchomieniem międzyszczękowym. Zawsze jednak powinna być używana jak najkrócej.
    U pacjentów ogólnie zdrowych, którzy chcą stosować płukankę jako dodatkowy środek do płukania jamy ustnej po szczotkowaniu proponuję zastąpienie Corsodylu innym preparatem nie zawierającym chlorheksydyny (CHX) ze względu zaobserwowane objawy uboczne po DŁUGOCZASOWYM stosowaniu CHX: czarno-brązowe przebarwienia szkliwa, cementu, niektórych wypełnień i uzupełnień protetycznych, błony śluzowej języka, złuszczające zapalenie dziąseł, niewielki przyrost kamienia nazębnego oraz przejściowe zaburzenia smaku.
    Jeżeli stosuje Pani pastę Lacalut Active, nie ma konieczności jednoczesnego użycia Corsodylu.
    Pozdrawiam. B.Galińska

  81. MONIA mówi:

    to znowu ja!znam już całość mojego problemu : więc, okazało się, że nad tą lewę dwójką mam torbiel wielkości zairna grochu!torbiel sięga również korzeni jedynki i trójki!byłam już na konsultacjach u chirurga stomatologicznego który wykonał mi zabieg odbarczania tej torbieli!dziś idę na jego powtórkę!strasznie się boję bo poprzedni okropnie bolał mimo zastosowaniu w kilku miejscach znieczulenia!przeraża mnie cały zabieg resekcji z usówaniem tej torbieli i w związku z tym moje pytanie!czy opłaca się go wykonać? dodam że mam bardzo słabe zęby, ciągle mi się kruszą!czy nie lepiej je usunąć?jak wtedy wyglądałby zabieg usówania torbieli??czy zabieg resekcji jest skuteczny jak zastosuje się taki proszek wypełniający kość który w sposób sztuczny ją zastępuje?czy będzie on mnie aż tak bolał jeśli to odbarczanie nie dało mi spokojne usiedzieć w fotelu?strasznie sie boję!bardzo proszę o odpowiedź!!

  82. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Moniko,
    Z całą pewnością jest Pani pod bardzo dobrą opieką stomatologiczną i uważam, że nie powinna Pani mieć powodów do obaw. Pomimo bardzo dokładnego opisu, bez bezpośredniego kontaktu nie mogę ustosunkować się do sytuacji w Pani jamie ustnej. Z całą pewnością należy leczyć i ratować własne zęby, zamiast usuwać – jeśli to tylko możliwe. Myślę, że lekarze, którzy się Panią opiekują zasługują na pełne zaufanie. Z listu wynika, że trafiła Pani w ręce bardzo dobrych specjalistów.
    Życzę powodzenia i zdrowia.
    Pozdrawiam.

  83. MONIA mówi:

    Dziękuję bardzo dr J.Szajner za rady!Postaram się nie zwariować na tym punkcie:)Oczywiście żartuje!!Wszystko jest do przeżyia:)Bardzo fajne jest to że dzięki otwarciu takich jak te portali jest możliwość poradzenia się fachowców i dzięki uprzejmości tych ludzi możemy bez zbędnych kosztów i poświęcania czasu dostać odpowiedzi na dręczące nas pytania!!!Pozdrawiam Panie gorąco !!!

  84. teresa mówi:

    Witam!
    Wczoraj zauważyłam że w lewej górnej piątce wyleciała mi dziurka. Dzisiaj udałam się do dentysty, który stwierdził że konieczne będzie leczenie kanałowe. Dodam że ten ząb nigdy mnie nie bolał i nadal mnie nie boli,w związku z czym chciała bym się dowiedzieć czy również niebolący ząb może wymagać leczenia kanałowego? Dentysta nie robił żadnych prześwietleń. Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam

  85. dr Joanna Szajnar mówi:

    Tak, ząb mimo że nie bolał może wymagać leczenia kanałowego. Próchnica mogła dokonać tak dużego zniszczenia tkanek twardych, że nie chronią one już głębiej położonej miazgi a dolegliwości bólowe mogą wystąpić w każdej chwili, lub bezbólowo nastąpiła już utrata żywotności miazgi. Do oceny takiego stanu zęba lekarz na pierwszej wizycie nie potrzebuje zdjęcia rtg.

  86. MARTA mówi:

    Dzien dobry
    Mam nietypowe pytanko a mianowicie 2mies temu zostal mi zdjety aparat ortodontyczny w tej chwili
    nosze retainer zauwazylam ze moja gorna trojka jakby sie wydluza a dwojka ktora byla w tyle jakby ciagnie lekko w gore , czy jest szansa wyrownania poziomu tej trojki do dwojki , moze spilowania bo ta trojka zaczyna wygladac jak kiel , poza tym ortodonta zalecil mi na gorna szostke korone co mi sie nie podoba :(slyszalam ze zamiast korony mozna zastosowac wklad inlay ?czy to prawda ?jakby dolaczyla pani doktor koszta bylabym wdzieczna dziekuje pozdrawiam
    Marta Cz

  87. MARTA mówi:

    dziekuje za odpowiedz , zapytam moja ortodontke na temat tej 3 ,pani doktor a moglaby mi pani doradzic z ta 6 ?chcialabym ja w styczniu zrobic lecz obawiam sie tej korony chcialabym odbudowac ja ta metoda inlay(nie znam dokladnej nazwy)jakie warunki powinnam spelniac aby moc odbudowazc zeba ta metoda
    dziekuje pozdrawiam

  88. dr Joanna Szajnar mówi:

    Rozległe zniszczenie zęba można odbudować za pomocą korony, inlaya, onlaya lub overlaya. Wszystko zależy od stanu zęba, rozległości i zasięgu ubytku tkanek zęba i każde z tych rozwiązań ma ścisłe wskazania i przeciwwskazania do jego zastosowania. Abym mogła odpowiedzieć na Pani pytanie konieczne jest badanie.
    Jeżeli jest Pani zainteresowana, zapraszam.
    Pozdrawiam

  89. Rafał mówi:

    Witam Mam pytanko o wyrywanie zabkow pod narkoza. Panicznie balem sie dentysty no i zaiedbalem troche zeby ktore i tak mam slabe, ale wkoncu sie zmobilizowalem tylko ze uslyszalem ze mam 5 zebow do wyrwania i najlepiej jest to zrobic pod narkoza na raz i tu wlasnie pada moje pytanie czy jest to bezpieczne czy naprawde nic nie poczuje i czy nie bede umieral z bolu po zabiegu z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

  90. dr Joanna Szajnar mówi:

    Nowoczesna stomatologia jest bezbolesna i nie musi to być leczenie pod narkozą, która jest dużym obciążeniem dla organizmu. Absolutnie nie powinien się Pan obawiać usuwania zębów w znieczuleniu miejscowym, które jest zdecydowanie bezpieczniejsze.
    Gratuluje mobilizacji. To bardzo ważne, żeby się przełamać i najtrudniejszy krok już za Panem.
    Pozdrawiam

  91. marta mówi:

    Witam!
    Zauwazyłam w jednym zebie ,ze wyszła mi tkanka….Chcialabym wiedziec co moze stac sie z moim zebie.Czy dentysta odrazu usunie zab czy bede miala leczenie kanalowe i uda sie wyleczyc i uratowac zab ?
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam serdecznie.

  92. dr Joanna Szajnar mówi:

    Dzień dobry,
    Nie mogę postawić diagnozy tą drogą. Konieczne jest badanie bezpośrednie i wykonanie odpowiednich zdjęć rtg.
    Pozdrawiam

  93. Anna mówi:

    witam, mój 2,5 letni synek zlamał zab mleczny-jedynke górną. został mu korzeń, po trzech dniach od wypadku zrobiła mu się czerwona gólka, ktora wyszła na wierzch. macius nie chce jeść i myc zabków. prosze o pomoc

  94. dr Joanna Szajnar mówi:

    Proszę zgłosić się do stomatologa.

  95. Edyta mówi:

    Dosc niedawno przed zalozeniem stalego aparatu ortodontycznego,zostaly mi zalozone na szostke i siodemke dolna dwie porcelanowe korony. Caly czas od dluzszego czasu widze ze jadna z nich rusza sie wraz z calym zebem.Od wewnetrznej strony zauwazylam rowniez ciemna granice pomiedzy dziaslem a korona…i zastanawiam sie czy korona zostala prawidlowo osadzona,czy moze ruchomosc zeba( dosc odczuwalna i widoczna) jest wynikiem dzialania aparatu ortodontycznego…drugiej korony nie odczuwam zupelnie…natomiast ta odczuwam, jakbym miala cos obcego w buzi…caly czas mi jakby przeszkadzala….bardzo prosze o opinie i dziekuje:)

  96. Anka mówi:

    Dzień dobry!
    Chciałabym sie dowiedziec czy wybielanie mozna robic , jesli nie ma np. jednego zeba czy dwoch ? Czy trzeba w te miejsca wstawic koronki czy implamty i tylko wtedy robi sie wybielanie ?? prosze o szybka odpowiedz i konkretna.dziekuje i pozdrawiam.

  97. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Edyto,
    powinna Pani zostać zbadana przez lekarza i tylko w ten sposób można odpowiedzieć na Pani pytanie co jest przyczyną takiej sytuacji.

    Pani Anko,
    oczywiście, że można wybielać zęby mając braki zębowe. Uzupełnienia protetyczne nie zmieniają koloru pod wpływem preparatów służących do wybielania zębów naturalnych, dlatego wykonuje się je po tym zabiegu.
    Każdą sytuację należy jednak rozpatrywać indywidualnie i mogą istnieć inne wskazania do jak najszybszego uzupełnienia istniejących braków zębowych, dlatego proszę nie traktować mojej odpowiedzi wiążąco.

    Pozdrawiam

  98. Rafał mówi:

    Dzień Dobry…
    Moim problem jest pęknięty ząb a mianowicie górna 5…
    Dziura jest na tyle duża że zdołam włożyć tam cały czubek języka…
    Kolejnym zaobserwowanym zjawiskiem ułatwiającym diagnozę jest fakt że gdy resztki pokarmu dostaną się do pękniętego zęba i usiłuje wyjąć je wykałaczką z ciekawości dotknąłem dziąsła odkrytego przez pęknięty ząb i poczułem przeszywający ból… Czy to może być nerw ?
    I teraz główne pytanie do Pani dr. Joanny, czy Pani zdaniem wizyta u stomatologa może zakończyć się leczeniem kanałowym ?
    Z góry dziękuje za odpowiedź!

  99. dr Joanna Szajnar mówi:

    Panie Rafale,
    z opisu wynika, że sytuacja jest poważna i próchnica bardzo zniszczyła Pana ząb. Leczenie kanałowe jest bardzo prawdopodobne, ale równie prawdopodobne jest to, że ząb pękł, a w takiej sytuacji istnieje ryzyko nawet utraty tego zęba. Proszę jak najszybciej zgłosić się do gabinetu, zanim nastąpią poważniejsze powikłania.
    Pozdrawiam.

  100. Jagoda mówi:

    Dzień dobry.
    Ja mam pare pytań:
    1. miałam leczony ząb kanałowo(jest to 6 zab na dole po prawej stronie)
    A teraz zauwazylam ze mi tak pulsuje choc jest martwy co to moze byc? Czy to ropa?
    2. Czy górne 7 po lewej i po prawej stronie to zeby madrosci, zauwazylam ze strasznie mi sie szybko psuja i niedlugo zostanie mi korzeń? Co mam robić?
    3. Jak rozpoznać czy kruszy mi sie staly zab czy mleczak? czy w wieku 17 lat moga byc jeszcze mleczaki? Co zrobic jesli jest to jednak staly zab i zostal mi tylko korzen?
    4. Jakie sa skutki tego ze zostal mi sam korzeń? ( bo ostatnio w okolicach samego korzenia jest to zab 5 w gornej czesci opuchnal mi pulik i nie wiem czy to od korzenia czy to cos innego?
    Dodam ze strasznie boje sie dentysty….czy da sie robic kazdy zabieg znieczulajac go, i czy jest za darmo?
    Bede bardzo wdzieczna za pomoc.

  101. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Bez badania nie mogę wypowiedzieć się na temat Pani dolegliwości. Z opisu wynika, że potrzebuje Pani szybkiej pomocy stomatologa. Nowoczesna stomatologia jest naprawdę bezbolesna i nie musi się Pani niczego obawiać.
    W prywatnym gabinecie wszystkie zabiegi są odpłatne.
    Pozdrawiam.

  102. witam. moja córka w wieku 2 lat miała silny uraz , w wyniku którego wbiła sobie przednie zęby w dziąsła. jedna dwójka obumarla, zrobiła się sina, po dłuższym czasie córce na dziąśle zrobił się zgorzel, dentysta nawiercil otwory aby ropa miała ujście. podczas jedzenia ząbek się zlamał i został sam korzeń w dziąśle, martwie się (o zębach stałych to aż strach myśleć, czekamy co bedzie) ale czy sam korzen w dziąsłach nie jest niebezpiczny. pozdrawiam

  103. Anka mówi:

    Witam,
    byłam w srode u dentysty,miałam leczenie kanałowe i za 2 tyg mam przyjsc znow na leczenie ( mam teraz zatruty zab )… Przez te dwa dni… az do dzisiaj boli mnie ten zab…najbardziej wieczorem, rano własnie nie….i jeszcze na dodatek mam opuchlizne :/ Czy cos złego dzieje sie z tym zebem ? Jesli boli teraz to, trzeba bedzie go usunac… ? prosze o odpowiedz.Pozdawiam.

  104. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę jak najszybciej zgłosić się do stomatologa.
    Pozdrawiam.

  105. Anka mówi:

    Witam,
    Tak zgłosiłam sie do dentysty,bo jestem tam co tydzien widziana ;) Wiec,pytałam sie dentysty ,czemu mnie tak długo bolał i powiedział,że jak jest wiekszy ubytek zeba to boli dluzej…no i niestety tak bylo…Ale teraz juz w ogole nie boli ;) ..Czy powinien otworzyc zab i jeszcze raz zatruc ? Bo tak slyszałam…. Za tydzien lub dwa bedzie dalsze leczenie.
    Pozdrawiam.

  106. Mam problem mam 4 letniego syna >mieszkam w Anglii bylam z nim u dentysty poniewarz spochl i bolal go zabek okazalo sie ze zeby podchodza ropa .Zostalam skierowana do kliniki na oczyszczenie z ropy i ewentualnie na wyrwanie 4 zebow .Prosze mi powiedziec co ja mam zrobic w takiej sytuacji

  107. ewa mówi:

    Witam. Problemy z zębami mam od dawna.Sama jestem sobie winna bo z powodu panicznego strachu przed borowaniem unikałam dentysty. A teraz tragedia-korzenie na górze do usunięcia, złamałam w maju 2 na gorze a w sobote złamałam 1.Dwójka była martwa a jedynka była w maju trzy razy zatruwana i chyba nie do konca sie zatruła.Jak sie złamała to nie bolało,nagryzam to tez nie boli ale jak głębiej coś wsadze to troszke boli. Chce umówic sie do pań na wizyte i omówic leczenie i jego koszty ale w pierwszej kolejności bede chciała zrobic przód. O reszte bede sie martwic pozniej.

  108. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Bardzo mi miło, że wybrała Pani właśnie nasz gabinet. Zapraszam na wizytę, na której omówimy dokładnie stan Pani zębów a następnie przygotujemy szczegółowy plan leczenia wraz z kosztorysem. Proszę bez obaw, nowoczesna stomatologia jest całkowicie bezbolesna.
    Serdecznie zapraszam.

  109. Honorata mówi:

    Witam.
    Moja 12 mięsieczna córeczka przewróciła się niefortunnie i rozciąła sobie wargę dopiero na drugi dzień pozwoliła sobie troszkę zajrzeć do buzi i wówczas zauważyłam,że ma uszkodzone dziąsełko nad 1 i 2 górną,minął tydzień wydaje się ,że z ząbkami wszystko w porządku ,natomiast nie wiem jak to się stało,ale i 1 i 2 mają lekko odsłonięte szyjki zębowe o jakieś 2-3 mm,niby nie dużo,ale na takich małych ząbkach to widać.Moje pytanie brzmi,czy dziąsełko z powrotem narośnie na te ząbki?a jeśli nie to co z tym zrobić?po jakim czasie ząbek ciemnieje jeśli jest martwy?
    dodam,że dziąsełka brakuje tylko w miejscu urazu,czyli na 1 i 2 po lewej stronie,po prawej wszystko wygląda normalnie
    Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ martwię się tą sytuacją bardzo.

  110. Martyna mówi:

    Witam,
    Mam usuniete dwie dolne piatki,i chcialabym sie dowiedziec czy jest taka potrzeba o ich wypełnienie ? Jesli ich nie wypełnie,to cos mi grozi ? prosze bardzo o odpowiedz.

  111. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Martyno,
    każdy, nawet pojedynczy brak zęba powoduje zaburzenia funkcjonowania całego narządu żucia i powinien być on uzupełniony, ponieważ z czasem zęby sąsiadujące z luką będą się w jej kierunku przechylały, zaś zęby z przeciwstawnego łuku szukając kontaktu, będą się wydłużały. W konsekwencji dojdzie do nieprawidłowego rozkładu sił na zęby podczas żucia a ich wzajemne kontakty nie będą prawidłowe. W efekcie tego, po prostu naraża się pozostałe zęby na szybszą utratę.
    Czasami, jeżeli brakom zębów towarzyszy wada zgryzu w postaci np. stłoczenia, to leczeniem ortodontycznym można spowodować zamkniecie szpar.
    Pozdrawiam

  112. Katarzyna mówi:

    Witam Serdecznie
    Mam zapytanie do pani DR. Barbary G… wypelnienia ktore byly nakladane ostatnio moga sprawic by moje jezby staly sie wrazliwsze i pobolewaly?
    Szczegolnie jeden 36 bodajze…:(
    Pozdrawiam
    Katarzyna Kawecka

  113. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Raczej nie powinno tak sie zdarzyć, choć mogą istniec sytuacje w których bezposrednio po leczeniu moze przez jakiś czas utrzymywać sie pewna nadwrażliwość. Wszystko zalezy od rozległosci wypełnianych ubytków i ich głebokości, ale w grę moga wchodzic takze i inne przyczyny.
    Tylko lekarz, który leczył Pani zęby może odpowiedzieć na to pytanie, oczywiście po wczesniejszym badaniu.
    Pozdrawiam

  114. Kasia mówi:

    Mam leczoną szóstkę i siódemkę kanałowo. Wstyd się przyznać ale przechodziłam z zatrutymi zębami spory czas i mam teraz tego konsekwencje… Wdało sie zapalenie kości przy siódemce i ząb jest bardzo wrażliwy na nagryzanie:( stomatolog zapisał Clindamycin – MIP 600mg. Niby wszystko było ok, ząb przestał boleć ale po wypełnieniu tylnych kanałów po trzech dniach zaczął mnie boleć znowu. Zmieniłam stomatologa, zrobiłam zdjęcie rtg. Okazało się, że mam “rozrzedzenie” kości i dostałam kolejny antybiotyk Doxycyclinum 100mg .Stomatolog rozplombowała kanał i włożyła opatrunek ze środkiem odkażającym. Ból samoistny minął ale ząb nadal jest wrażliwy na nacisk przy nagryzaniu. Dodam że zdjęcie wykazuje, iż mam zakrzywione kanały. Wydałam już mnóstwo pieniędzy na tego zęba a cierpienia mnóstwo. Proszę o poradę i orientacyjny koszt leczenia tego zęba przy użyciu mikroskopu, ponieważ w akcie desperacji może zdecyduję się na taki krok. Z góry dziękuję.

  115. Sebastian mówi:

    Witam!
    4 lata temu miałem kanałowo leczoną dolną lewą szóstkę. Jakieś 3 tygodnie temu ząb ten zaczął mnie boleć. Poszedłem do dentysty, rozwiercił mi go i się okazało, że zrobił mi się stan zapalny, że jest ropień. To leczenie kanałowe wykonane na nim okazało się nieprawidłowe, ponieważ kanał nie został do końca wypełniony. Dentysta zalecał usunięcie tego zęba. Jednak wolałęm wstrzymać się z taką decyzją. Ząb przestał boleć po jakiś 2 dniach. Więc myślałem, że uda się go wyleczyć. Poszedłem do innego dentysty, wykonał mi zdjęcie rtg. Mówił, że ciężka sprawa to jest. Można spróbować go leczyć, ale jest to leczenie długie i nie dające gwarancji, że zęba wyleczy. Jakiś tydzień później pod wieczór ząb ten zaczął mnie boleć. Na początku słabo,tabletki niestety nie działały. Następnego dnia wieczorem myślałem, że umrę z bólu. Nocy w ogóle nie przespałem. Ból był okropny. Rano znajomy poratował mnie ketonalem. Ból minął. Później bolało ale nie aż tak bardzo. Była to nd więc do dentysty iść nie mogłem. Dostałem też gorączki. Miałem ponad 38st. Postanowiłem, że nie ma sensu tego zęba leczyć. Prędzej się wykończe. Czy dobrze, że usunęłem go? Czy jednak warto było go leczyć? I czy teraz kiedy go już nie mam czy muszę brać jakieś tabletki, aby ten stan zapalny wyleczyć?
    Pozdrawiam

  116. mati mówi:

    witam mam truciznę w zębie 4 miesiące czym to grozi? ostatnio żle się czuje czy to ma jakiś związek z tą trucizną?

  117. Grażyna mówi:

    Bardzo proszę o informację czy wykonają Państwo zabieg usunięcia zęba zatrzymanego .
    Mam zrobione zdięcie pantomograficzne na płytce CD.Ze wględu na mój paniczny strach przed bólem chciałabym wykonać ten zabieg pod narkozą. Bardzo proszę o kontakt

    Pabian Grażyna

  118. Anka mówi:

    Dzień Dobry,
    Jestem po drugim etapie leczenia kanałowego… Pierwsze : otworzenie komory zeba i usuniecie nerwa…plus zatrucie.Drugie : po 3 tygodniach ( było to wczoraj ) czyszczenie kanałow i uzupełnienie zeba..i trzecia wizyta ( która odbedzie sie w styczniu ) wypełnienie zeba…I mam pytanie co do uzupełnienia mojego zeba…czy on został zatruty jeszcze raz…czy poprostu uzupełniony ? Czy oprocz wypełnienia bedzie ponownie czyszczenie kanałów ? Dziekuje z góry za odpowiedź.Pozdrawiam.

    P.S. Najserdeczniejsze życzenia szczęśliwych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności i sukcesów w nadchodzącym 2010 roku ;)

  119. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Grażyno,
    Oczywiście w naszym gabinecie wykonujemy tego typu zabiegi, ale w znieczuleniu miejscowym. Proszę się nie obawiać, jest ono bardzo skuteczne i zabieg jest wykonany bezboleśnie. Zapraszam ze zdjęciem.
    Pozdrawiam

    Witam Pani Anno,
    Niestety nie mogę odpowiedzieć na Pani pytanie, ponieważ może to zrobić tylko lekarz, który Panią leczy i wie jaki jest stan Pani zęba. Proszę zwrócić się do niego, jestem przekonana, że z pewnością uzyska Pani dokładne informacje dotyczące stanu Pani zdrowia.

    Pozdrawiam serdecznie i także życzę zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku w imieniu całego zespołu Ars Dentica.

  120. Rafał mówi:

    Dzień Dobry !
    Mam jedno pytanko do Pani doktor..
    Czy można pić alkohol gdy ma się zatruty ząb ?
    Proszę o odpowiedź!

  121. Katarzyna mówi:

    Dzień Dobry.
    Jestem mamą Ani, która ma 4 lata i 7 miesięcy. Miesiąc temu Ania upadła na górne jedynki, które rozbiły się na kawałeczki. Resztki ząbków usunął stomatolog i powiedział, że korzenie były juz częsciowo zresorbowane. Pozostaje nam czekać na stałe ząbki. Chciałam zapytać, czy ten uraz możę opóźnić ząbkowanie, czy konieczny jest w takiej sytuacji utrzymywacz przestrzeni, który jest chyba trochę niewygodny dla dziecka. A może zawiązki ząbków są już nisko i po prostu trzeba czekać?

  122. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Wiek kalendarzowy dziecka nie zawsze pokrywa się z wiekiem zębowym i wiekiem kostnym (te dwa pojęcia mówią o stopniu dojrzałości fizycznej pod względem kostnym i zębowym), dlatego nie mogę bez badania odpowiedzieć na Pani pytanie.
    Natomiast utrzymywacz przestrzeni ma za zadanie zachowanie miejsca dla stałych zębów, które są następcami przedwcześnie utraconych zębów mlecznych; wpływa na właściwe ukształtowanie w tej okolicy wyrostka zębodołowego i zapobiega późniejszym – o wiele bardziej skomplikowanym – problemom natury ortodontycznej.
    Nie bez znaczenia jest także fakt natury psychologicznej, że w wieku, kiedy jeszcze w grupie wiekowej dzieci nie tracą zębów z powodu fizjologicznej wymiany, dziecko lepiej funkcjonuje w grupie rówieśników, nie budząc niemiłego dla niego zainteresowania.
    Pozdrawiam

  123. wiola mówi:

    Witam serdecznie. Niespełna 3 lata temu miałam leczony ząb kanałowo.Był on w złym stanie i mam złoty sztyft na bazie którego odbudowano nieszczęsny ząb. Problem tkwi w tym, ze od 2 dni ząb ten okropnie mnie boli. Tabletka przeciwbólowa przynosi ulgę na 2 godz. Martwi mnie ten fatk, bo to martwy ząb i czytałam w internecie, że w niektórych przypadkach przyczyną takich dolegliwości są różne choroby typu zgorzel itp. Czy to prawda?

  124. ASKA mówi:

    DZIEŃ DOBRY.DZIŚ MIAŁAM USUWANY ZĄB,I NIESTETY ZOSTAŁ MI KAWAŁEK WIERZCHOŁKA KORZENIA,PANI DOKTOR NIE MOGŁA GO USUNAĆ .MOJE PYTANIE JEST TAKIE CZY POWINNAM SIE UDAĆ DO USUNIECIA TEGO WIERZCHOŁA NATYCHMIAST CZY MOGE Z TYM POCZEKAC , CZY NIC MI NIE GROZI . Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ

  125. Mazena mówi:

    Witam serdecznie.
    Mój syn ma 7 lat i szóstki stałe, byłam z nim u dentysty teraz bo ma zepsuta dolna szóstkę aż język może włozyc w tego zeba ale ząb go nie boli wogóle. Pani dentystka umówiłanas na wizyte za tydzien zagladnie do zeba i zobaczy czy zeba kanałowo trzeba leczyc, powiedziała ze jesli tak to dziecko nie wytrzyma kanałówki. Mam do Pani pytanie czy leczyć tego zeba czy nie narazać syna na cierpienie i ząb wyrwać? A w przypadku leczenia kanałowego czy syn bedzie cierpiał???

  126. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Państwa,

    Do: wiola
    Proszę zgłosić się do stomatologa. Konieczne jest badanie poprzedzone wykonaniem zdjęcia rtg.

    Do: ASKA
    Chirurg wykonujący zabieg powinien odpowiedzieć na to pytanie i ewentualnie pokierować Panią dalej. Ja niestety, nie uczestnicząc w leczeniu, nie znam sytuacji i nie mogę ustosunkować się do niej. Konieczne jest badanie i zdjęcie rtg.

    Do: Mazena
    Współczesna stomatologia jest BEZBOLESNA a każdy ząb na przysłowiową ‘wagę złota’. Jeżeli tylko jest możliwość leczenia tego zęba i rokowanie co do niego jest dobre, uważam, że należy leczyć. Czasami zdarza się, że w związku z np. współistniejącą wadą zgryzu podejmowana jest decyzja o usunięciu mniej wartościowego zęba, jakim jest ząb martwy, dlatego dobrze byłoby w takiej sytuacji zasięgnąć jeszcze konsultacji u ortodonty.

    Pozdrawiam

  127. Anka mówi:

    Witam,
    Jestem po leczeniu i wypełnieniu kanałowym zeba..Za tydzien czeka mnie odbudowa zeba. Mam pytanie: na czym to konkretnie polega ? Trzeba brac znieczulenie do tego zabiegu ?
    Pozdrawiam.

  128. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    W zależności od stopnia zniszczenia części koronowej zęba lekarz zaproponuje Pani albo uzupełnienie za pomocą materiałów kompozytowych wzmocnionych np. włóknem szklanym, albo za pomocą wkładu koronowego (inlay, onlay), albo za pomocą wkładu koronowo-korzeniowego i korony protetycznej. Jakie są w Pani przypadku wskazania, wie tylko osoba która Panią leczy, więc proszę nie obawiać się zadawania pytań swojemu lekarzowi. Do tego rodzaju zabiegów w zębie martwym nie ma potrzeby wykonywania znieczulenia.
    Pozdrawiam,

  129. basia mówi:

    dzień dobry mam pytanie jak mozna sprawdzić czy u 2 latka wytworzyły sie zalążki na stałe górne 2 i 1.Syn musiał mieć usunięte te ząbki na skutek próchnicy.Czy mozliwe jest że zalążków nie będzie?proszę o odpowiedź.

  130. basia mówi:

    Witam mam jeszcze jedno pytanie czy jak stwierdzono odwapnienie zębów mlecznych u 2 latka to jest jakiś sposób na leczenie tego ?co robić

  131. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Teoretycznie można ocenić obecność zawiązków zębów stałych wykonując rtg, ale nie robi się tego badania, ponieważ w tym wieku nie ma ono żadnej wartości diagnostycznej. W tej chwili obecność lub brak zawiązków nie ma wpływu na plan leczenia, którego celem powinno być właściwe ukształtowanie wyrostka zębodołowego w miejscu, gdzie brakuje zębów mlecznych, wraz z zabezpieczeniem miejsca dla jego stałych następców. Dziecko powinno być pod stała opieką ortodonty.
    Odwapnienia zębów jest to początkowy stan próchnicy i głębokość odwapnienia determinuje sposób postępowania. Lekarz, który stwierdził odwapnienia powinien odpowiednio pokierować leczeniem.
    Z cała pewnością powinna Pani utrzymywać doskonałą higienę j. ustnej Pani synka i przestrzegać zasad dobrego żywienia, czyli bardzo dokładnie szczotkować zęby pastą odpowiednia do wieku (szczególnie po pokarmach takich jak np. kaszki, które oblepiają zęby) i unikać podawania słodyczy podając w zamian zdrowe przekąski takie jak jabłko, marchewka, itp.
    Bezwzględnie po wieczornym szczotkowaniu zębów nie można podawać żadnych posiłków ani słodzonych napojów.
    Pozdrawiam

  132. Dzien dobry

    Mam pyt dotyczace przegladow u panstwa otoz na stronie internetowej podane jest ze sa one bezplatne , dzis dzwonilam do panstwa i okazalo sie ze koszt to 100zl .Bylo to przed tym jak powiedzialam pani ze potrzebuje zrobic korone .Nie chce wnikac dlaczego tak jest chce tylko powiedziec ze bylam sklonna zrobic u panstwa korone oraz wybielanie,przegladu nawet nie potrzebuje bo mialam zrobiony po sciagnieciu aparatu wiec mam tylko 1zab do zrobienia .
    Teraz to juz nie ma znaczenia ,prosze tylko o zmiane na internecie bo nie potrzebnie wprowadzacie panstwo w blad .

    Pozdrawiam

  133. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Marto,
    Przepraszam w imieniu całego zespołu za nieporozumienie. W naszym gabinecie dokładne badanie całej jamy ustnej w skład którego wchodzi ocena stanu zębów, błony śluzowej, badanie stawu skroniowo-żuchwowego wraz z badaniem mięśni żucia oraz badanie węzłów chłonnych głowy i szyi to rzeczywiście koszt 100 pln i trwa od 40-60 minut. Na takiej wizycie pacjent otrzymuje bardzo dokładne informacje dotyczące stanu jego jamy ustnej, również w wersji papierowej. Takie badanie wykonywane u osób zgłaszających się po raz pierwszy do gabinetu i jest niezbędne do dokładnego zaplanowania kompleksowego leczenia. Natomiast pacjenci, którzy pozostają dłuższy czas w leczeniu w naszym gabinecie, korzystają z kolejnych badań nieodpłatnie, ponieważ są to badania uzupełniające to pierwsze.
    Pozdrawiam

  134. Monika mówi:

    Witam
    Mój synek w wieku 2,5lat zaczął mieć problemy z próchnica. Ząbki zostały posmarowane (2 górne dwójki i czwórki) i zrobily sie czarne. Potem złamał sobie górną jedynke przy samym dziaśle. Ząbek został wyleczony kanałowo. Syn był pod stałą kontrolą stomatologiczną jednak zabki mimo posmarowania zaczęły boleć. Raz jeden, raz drugi itd. Zaczęły sie tworzyć ropne stany zapalne. Nad dwójkami wychodziły ropnie na dziąsle, a przez jedna czwórkę spuchł cały policzek. Czwórka ta została rozwiercona (a dokładniej wydłubana została w niej dziurka, bo miazga jest na wieszku) i od miesiaca jest spokój. Dentystka zaleciła jednak wyrwanie zęba. Pojechaliśmy wiec do kliniki i tam zalecono wyrwanie tych zębów w narkozie. Moje pytanie, czy usuniecie tych wszystkich zębów jest konieczne? (dlaczego nie da sie ich leczyć?) Mają stany zapalne, ale już nie bolą? Czym moje dziecko będzie jadło jak wyrwą mu te ząbki? Nie wiem już co jest gorsze…czy przeczekanie, czy wyrwanie.

  135. Monika mówi:

    …dodam ze postęp w próchnicy trwał rok. Stany zapalne zrobiły sie w wieku 3,5 roku, a niebawem syn skończy 4 latka.
    Pozdrawiam i dziękuje za jakąkolwiek radę

  136. dr Joanna Szajnar mówi:

    Przewlekły stan zapalny w zębach może prowadzić do szeregu chorób ogólnoustrojowych takich jak zapalenie nerek, wsierdzia, nawracające anginy i wiele innych, ponieważ do krwi cały czas dostają się bakterie z okolicy zapalniej, mimo, że dziecko nie odczuwa dolegliwości. Leczenie polega na zlikwidowaniu zapalenia, a o sposobie decyduje lekarz prowadzący, który może pacjenta zbadać i ocenić możliwości lecznicze.
    W przypadku, kiedy zęby mleczne zostaną usunięte na długo przed ich fizjologiczną wymianą na zęby stałe, dziecko powinno pozostawać pod stała opieką stomatologa i ortodonty.
    Pozdrawiam.

  137. Monika mówi:

    pani doktor mam dość pilne pytanie. Kilka ładnych lat temu miałam leczoną szóstkę górną kanałowo . Od czterech dni boli mnie ten ząb. Od doby nie mogę jeść, strasznie boli pod wpływem nacisku, domyślam się, że zebrała sie tam ropa. Co w takim wypadku się robi, czy otwiera się na nowo ząb, czy go usuwa, dodam, że nie widać żadnej dziurki na zębie, nie wiem skąd ten stan zapalny, co może być przyczyną, że po tylu latach coś tam się dzieje?. Tak strasznie boli…

  138. Marta Ł mówi:

    Witam!! Dostałam skierowanie od swojej Pani stomatolog na konsultację w sprawie przeszczepu dziąsła (nad górną jedynkę) do dr Barbary Galińskiej. Będę miała zakładane korony na przednie górne ząbki. Kilka lat temu zmuszona byłam usunąc górną jedynkę wraz z korzeniem. Po tym zabiegu dziąsło zapadło się. Przed wykonaniem koronek muszę zasięgnąc porady w sprawie przeszczepu dziąsła, w związku z tym chciałabym się dowiedziec kiedy w najbliższym terminie można umówic się do dr Barbary Galińskiej na konsultację. Najlepiej po godzinie 15,30. Oraz jaki byłby koszt owej konsultacji, a dalej przeszczepu dziąsła. Z góry dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Marta Ł.

  139. Witam Pani Marto, koszt konsultacji periodontologicznej to 80 zł, dopiero po jej przeprowadzeniu będę mogła udzielić Pani szerszych informacji dotyczących rodzaju i metody przeprowadzenia zabiegu, ilości ewentualnych wizyt kontrolnych i kosztów. Orientacyjnie: koszt zabiegu przeszczepu łącznotkankowego to 1000 zł, nabłonkowego – 800 zł. W sprawie wolnego terminu wizyty proszę o kontakt telefoniczny 091 433 10 77.
    Pozdrawiam

  140. Katarzyna mówi:

    Witam,
    jestem zainteresowana oferowaną przez Państwa usługą wybielenia zębów. Czy zabieg ten można przeprowadzić u matki karmiącej czy też stosowane w tym zabiegu środki stanowią w takim przypadku przeciwwskazanie do jego przeprowadzenia?
    Pozdrawiam

  141. Ewelina mówi:

    Witam , chcę założyć aparat ortodontyczny i byłam już w jednym gabinecie na konsultacjach . Mam stłoczenia zębów , zgryz otwarty i krzyżowy . Ortodonta wycenił leczenie bez wizyt na 7.000 zł ( 3.500 za łuk plus aparat na rozszerzenie górnej szczeki 720 zł ) Trochę mnie przeraża cena za jeden łuk . Nie wiem czy mam wierzyć .Prosze o porade :)

  142. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Aby określic koszty leczenia konkretnej wady konieczne jest badanie, pobranie wycisków aby wykonać modele, wykonanie zdjecia pantomograficzngo i cefalometrycznego. Po wykonaniu na ich podstawie analizy przygotowuję plan leczenia a nastepnie podejmowana jest decyzja, jakie aparaty zostaną użyte i wtedy mogę dokładnie ocenić koszty.
    Leczenie ortodontyczne przy tak skomplikowaniej wadzie jak Pani może wymagać użycia kilku różnych aparatów, a to generuje koszty. Jest leczeniem wysokospecjalizacyjnym i w związku z tym kosztownym. Jednak najważniejsze podczas każdego leczenia jest zaufanie do lekarza, ponieważ powierza mu Pani swoje zdrowie.
    Pozdrawiam

  143. Magdalena mówi:

    Dzien dobry,

    Zwracam sie do panstwa z zapytaniem, czy jest u panstwa mozliwosc zalozenia licowek.
    Jesli tak, to prosilabym o informacje jaki rodzaj licowek uzywacie panstwo w swoim gabinecie i jaki jest ich koszt.
    Planuje zalozyc licowki na 6 zebow ( gorne jedynki, dwojki i trojki ). Czy jest mozliwosc wykonania takiego zabiego w coagu jednego dnia?
    bylabym wdzieczna za informacje.

  144. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Licówki, to, najogólniej mówiąc, każde uzupełnienie, które znajduje sie na licowej, czyli przedniej, powierzchni zęba i pokrywa ją w całości W gabinecie wykonujemy licówki porcelanowe, koszt jednej to 1200pln. Lekarz przygotowuje ząb/zeby, nastepnie pobierane są wyciski i technik wykonuje je w pracowni. Kolejny etap to zamocowanie licówek na zębach, co wymaga zastosowania specjalniej techniki cementowania tzw, adhezyjnego, co jest dość czasochłonne. Teoretycznie istnieje możliwośc wykonania ich w ciagu jednego, bardzo długiego :-) dnia, ale pacjent musi wczesniej zostać skonsultowany przez lekarza, aby wykluczyć przeciwwskazania do ich wykonania.
    Mozna również przebudować powierzchnie licowe zębów materiałem kompozytowym. Równiez ten zabieg może zostać wykonany jednoetapowo.
    Pozdrawiam

  145. Iwona mówi:

    Witam,
    Moj synek skończył 5 lat a już wypadły mu 3 mleczne zęby. Pierwszy u góry wypadł w lipcu ubiegłego roku i do tej pory nie widac śladu nowego, czy to normalne że nowy ząbek tak długo się wyrzyna? Zaczynam się niepokoić. Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

  146. basia mówi:

    dzień dobry mam takie pytanie czy moze byc tak ze mialam mlecznego zeba detysta mi go wyrwal i moge nie miec zawiazki stałego? a jesli mleczny byl do leczenia czy jesli dentysta nie byl pewny cze jest zawiazka stalego to czy nie powinien mi wyleczyc mlecznego? mam tylko 18 lat a niechcialabym zostać bez zeba a i czy musze miec 18 lat skonczone zeby moc wstawić zeba?proszę o pilną odpowiedz na mój email

  147. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Rzeczywiscie, moze zdarzyć sie tak, ze mleczny ząb nie bedzie miał swojego stałego nastepcy z powodu braku jego zawiązka. Decyzja o usunięciu mleczaka w sytuacji kiedy przebywa on zbyt długo w jamie ustnej w stosunku do fizjologicznego okresu jego wymiany ( powyżej 2 lat) powinna być poprzedzona badaniem rtg, które rozstrzygnie jaki jest powód tej sytuacji. Natomiast proszę pamietać, że możliwe jest tak bardzo rozległe zniszczenie tkanek zęba, które uniemożliwi leczenie zachowawcze i wtedy należy go usunąć.
    Aby mogła Pani na stałe uzupełnić brak zęba, musi byc zakończony Pani rozwój fizyczny, a szczególnie wzrost i u dziewcząt jest to ok.18 r.życia, lecz może przesunąć się on nawet 2 lata w górę lub w dół. Należy potwierdzić jego zakończenie oceniając tzw. wiek kostny na podstawie zdjecia rtg lewego nadgarstka.
    Jeżeli wzrost nie jest zakończony, wykonuje sie czasowe uzupełnienia protetyczne.
    Polecam wizytę u ortodonty.
    Pozdrawiam

  148. Ona mówi:

    WITAM:)
    Mam problem,leczylam dlugo przednia lewa dwojke :( niestety po dwoch latach okazuje sie,ze czeka mnie resekcja tego zeba…jestem przerazona ! Dodatkowo moj chirurg powiedzial,ze cos widzi takze nad lewa jedynka:(
    Prosze napisac- czy resekcja jest niezbezpieczna ,czy duzo krwi strace …
    wiem,ze panikuje,ale naprawde mysle nad zmiana swojej decyzji.

    POZDrawiam z gory dziekuje za odpowiedz :)

  149. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Zabieg resekcji wykonywany jest w znieczuleniu miejscowym.Proszę się nie obawiać, oddając sie w ręce oświadczonego chirurga ma Pani olbrzymie szanse na to, ze jeszcze przez wiele lat bedzie Pani miała własnego zeba. Odstepując od wykonania zabiegu naraża sie Pani na jego szybsza utratę. To, że ząb nie boli, wcale nie oznacza, że problem zniknął. Resekcja nie jest bardziej niebezpiecznym zabiegiem niż np. usunięcie zęba, natomiast utrata krwi jest minimalna, bez znaczenia dla zdrowia.
    Pozdrawiam

  150. iwona mówi:

    witam serdecznie!!!
    byłam wczoraj z 2 letnim synem u dentysty , niestety nic nie udalo sie zrobic -byl jeden wielki płacz. pani dr powiedziała tylko ze na jedynce zauważyła odwapnienie co to w ogóle znaczy, skąd sie bierze i co mozna z tym zrobić czy to jest poczatek próchnicy = niestety płacz uniemożliwił mi zadanie jakiegokolwiek pytania
    prosze o odpowiedz z góry dziekuje

  151. edyta mówi:

    Mojej corce zostala wyrwana dolna 5 mleczna byla podropiala i teraz to miejsce slabo sie goi podchodzi jeszcze ropa czy tak moze byc czy to przejdzie pluka to dentoseptem.Tak jest juz 3 tyg. jest poprawa ale jeszcze troszke tej ropy sie wydobywa.

  152. Kasia mówi:

    Witam,
    Dwa dni temu podczas leczenia szóstki w znieczuleniu dentystka stwierdziła, że ubytek jest głęboki i trzeba go leczyć kanałowo. Zatruła mi ząb i kazała przyjść za tydzień. Nie byłam zadowolona, ponieważ z tego, co wiem nie stosuje się już zatruwania zębów, chyba że na nfz (ale ja byłam prywatnie).Dodam jeszcze, że jestem w piątym miesiącu ciąży i dentystka w o tym wiedziała. Straciłam zaufanie do tej dentystki i nie wiem czy popełniła błąd czy nie.Przeraża mnie też koszt leczenia kanałowego a na nfz nie chcę iść bo nie wiem czy tam stosują dobre materiały. Chciałabym się dowiedzieć czy “trutka”nie jest szkodliwa, czy nie daje powikłań i czy możliwe jest leczenie kanałowe zęba bez zdjęcia rtg, (którego oczywiście nie mogę zrobić w ciąży.)
    Dodam jeszcze, że ten ząb nigdy wcześniej mnie nie bolał i był “żywy” co dentystka sprawdzała podczas leczenia. Czy nie można było założyć jakiś opatrunek i poczekać z ewentualnym leczeniem kanałowym, aż urodzę?

  153. Ula mówi:

    Witam
    Mam problem z uszkodzonym szkliwem zęba. Ząb jest wrażliwy i pobolewa mnie od czasu do czasu. Może to przypadek, ale pierwszy raz ból poczułam bezpośrednio po wizycie u dentysty. Na następnej wizycie pani doktor stwierdziła, że nic z tym nie można zrobić. Delikatnie szczotkować i zmienić pastę. Czy rzeczywiście nie można zabezpieczyć tego ząbka? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

  154. Marta mówi:

    otóż przez moje zaniedbanie mam martwą jedynke [która sie złamała.. ] byłam dziś u dentystki NFZ i ona powiedziała że nie ma szans go leczyć jest do wyrwania z korzeniem gdyż pruchnica go zaatakowała..i mam pytanie wiecie może jaki koszt jest wstawienie jedynki ?? może mostkowe itp ? :(… błagam o odpowiedzi ..

  155. Sylwia mówi:

    Dzien dobry. Mam pytanie dotyczące leczenia kanalowego, otoz w listopadzie w przychodni lekarz zaczal leczenie gornej szostki kanalowo, wsadzil trucizne, na nastepnej wizycie wyczyscil kanaly i wsadzil cos znowu. Juz wiecej do niego nie poszlam bo sie przestraszylam. Pozniej w styczniu Pani doktor w prywatnym gabinecie wyczyscila w znieczuleniu ponownie kanaly tej szostki(okazalo sie ze tamten lekarz nie zauwazyl 3 kanalu) i wlozyla opatrunek a tydzien temu juz wypelnila kanaly. Gdy znieczulenie minelo zaczelo bardzo mnie bolec Pani doktor powiedziala ze tak sie dzieje czasem po wypelnieniu kanalow. Minal tydzien a mnie nadal cos mrowi w tym zebie i czasem mocno zaboli(nie przy nagdryzaniu tylko samoistnie) Zrobilam zdjecie RTG i nie widac zeby byly zmiany, podobno wszystko jest dobrze) w siodemce tez nie powinno bolec bo jest zalozony opatrunek. Juz sama nie wiem co robic, przeciez nie wymyslam sobie bolu. Moze Pani jest w stanie mi pomoc, bo powoli zastanawiam sie czy zeba poprostu nie usunac. Jak moze bolec martwy ząb??

  156. Anna mówi:

    Dzien dobry!
    Mojej 5,5 letniej corce zostaly wyrwane jedynki i dwojka z powodu nawracajacych stanow zapalnych (puchly jej dziasla i gorna warga i do tego goraczka) w czasie usowania jednej jedynki i dwojki okazalo sie ze zeby te maja dlugie korzenie, jedna jedynka usowana troche wczesniej tego korzenia nie miala.Dentysta powiedzial, ze jeszcze dlugo nie bedzie miala zebow stalych. I martwie sie ,czy to mozliwe ze mleczaki maja takie dlugie korzenie? czy te stany zapalne mogly byc tym spowodowane? Kiedy mozemy oczekiwac tych zabkow .Dzeikuje z gory za odpowiedz

  157. Dzien dobry Dzisiaj zobaczylam jak corce rana po wyrwanej 5 sie goi i nadal jak sie przycisnie idzie ropa.Dodam ze zeby obok tj. 6 stala jest zdrowa wiec z kad ta ropa.Praed wyrwaniem zab caly podropialy.

  158. Asia mówi:

    Dzien dobry, mam pytanie zwiazanie z leczeniem kanalowym, pol roku temu mialam zatruty ząb, dolna 5, nie dazylam wyleczyc ząbka , wyjechalam za granice, dwa dni temy wypadl mi lek, nie wiem w sumie jak to nazwac, poprostu, to co mialam wlozone w ząbka, nic mnie nie boli, pewnie jest zatruty, hmm, za 3 dni jade do polski, mam pytanie, czy moge normalnie jesc, hmm, i szczotkowac zeba? boje sie ze cos uszkodze, wiem ze powinnam juz dawno sie poddac leczeniu, czy moze miec to teraz zle konsekwencje? nie zaniedbalam jeszcze tak nigdy zadnego zęba, prosze o odpowiedz, dziekuje:)

  159. NATALIA mówi:

    Witam
    Od lipca noszę aparat stały na zębach początkowo były to łuki częściowe od 2 msc noszę aparat na wszystkich zębach.Miałam dosyć spore ścieśnianie zębów na przodzie, ortodontka kazała mi wyrwać 4 zęby po każdej stronie, na dole wyrwałam 2 szóstki, gdyż były w tragicznym stanie.od kiedy założyłam aparat na wszystkie zęby na dole zarówno na 8 jak i na 7 mam pierścienie ponieważ zęby te muszą zostać przepchane w miejsce brakujących szóstek, 8 mają bardzo niska koronę, i po założeniu pierścienia po 1 stronie miałam dosyć spory ból który promieniował do ucha i migdała, śluzówka znacznie się powiększyła..jednak po jakimś czasie ból ustąpił, po miesiącu idąc na wizytę moja Pani dr, powiedziała że mam przy tej 8 ropień na śluzówce, i narzędziem dentystycznym nakłuwała ropień dając ujście tej ropie idąc 2 dni później na wizytę kontrolna zrobiła to ponownie, było to niesamowicie dla mnie bolesne.Obecnie dzisiaj mija 1 dzień po mojej 2 wizycie. i miejsce to jest bardzo bolesne, ciężko przełykam ślinę, śluzówka ta jest opuchnięta i przykrywa częściowo zęba, nie mam nawet możliwości dobrze go wyszczotkować..poza tym sprawia mi to wielki ból…i mam pytanie cy to jest normalny proces, i to w końcu minie.,????pukam usta specjalnie kupionym płynem (eludril), i to mi przynosi ulgę…na samą myśl że mam iść ponownie do mojej Pani dr, żeby mi nakłuwała to znowu…przeszywa mnie strach…;/….czy mam zażywać na to jakieś leki np . antybiotyk..Czy po prostu czekać aż to samo się zagoi???Boję się w tym momencie cokolwiek zjeść żeby tego nie zakazić????co mam robić z tą dolegliwością????Bardzo Proszę o odp. i z góry Dziękuje!

  160. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Państwa

    Do: iwona
    Odwapnienie to nic innego jak tylko początkowe stadium próchnicy. W zależnosci od stanu jego zaawansowania może być odwracalne lub nie.
    Najważniejsze z tego co może Pani zrobić, dopóki synek nie pozwoli na leczenie, to przestrzeganie zasad higieny jamy ustnej oraz stosowanie pasty z fluorem w postaci aminofluorków (np. Elmex), a także ograniczenie spożywania węglowodanów. A synka może warto najpierw umówić na wizyty adaptacyjne, po których z pewnością bez płaczu pozwoli zbadać swoje zęby.

    Do: edyta
    Jeśli stan zapalny utrzymuje się dłużej niż dwa tygodnie, konieczna jest konsultacja.
    Niemożliwe jest aby odpowiedzieć na Pani pytanie bez badania córki. Proszę zgłosić się do stomatologa.

    Do: Kasia
    Oczywiście możliwe jest leczenie kanałowe kobiet w ciąży. Nie wykonuje sie jednak wówczas zdjeć rtg a kontrolę przeprowadzonego leczenia wykonuje sie po porodzie. Jest to oczywiście warunkowe leczenie z wyboru. W nowoczesnej endodoncji (czyli leczenie kanałowe) nie stosuje się wkładek dewitalizujących miazgę zęba, tylko usuwa się ją w znieczuleniu.

    Do: Ula
    Aby odpowiedzieć na Pani pytanie konieczne jest badanie, aby ocenić faktyczny stan zęba.

    Do: Marta
    Koszty uzupełnienia zęba są bardzo różne, w zależności od zastosowanego rozwiazania. Może to być implant lub most (zębami filarowymi są wtedy zęby sąsiednie) i w każdym z tych rozwiązań cena jest uzależniona od rodzaju użytego materiału (implant może być tytanowy lub cerkonowy i odbudowa na nim może być na różnego rodzaju stopach lub na tlenku cerkonu; most może być na podbudowie z metalu, stopu złota lub pełnoceramiczny).
    W zależności od sytuacji i warunków w jamie ustnej pacjenta, lekarz rekomenduje odpowiednie rozwiązanie, ponieważ nie zawsze to, jakie chciałby posiadać pacjent może mieć u niego zastosowanie. W związku z powyższym koszty mogą się wahać od ok. jednego do kilku tysięcy złotych.

    Do: Sylwia
    Czasami rzeczywiście po leczeniu kanałowym ząb, a raczej tkanki dookoła tego zęba mogą dawać dolegliwości bólowe, jednak wszystko zależy od stopnia natężenia bólu i czasu jego trwania. Samoistne, nagłe bóle po takim długim okresie czasu mogą być wskazaniem do rewizji kanałów, jednak rzeczywistą ocenę stanu zęba można przeprowadzić tylko w badanu bezpośrednim pacjenta.

    Do: Anna
    Około 6 roku życia rozpoczyna się wymiana uzębienia u dzieci, jednak najwcześniej wyrzynają się stałe pierwsze trzonowce, czyli „szóstki” lub dolne siekacze, jednak u rożnych dzieci tzw, wiek kalendarzowy nie musi się pokrywać z wiekiem zębowym.
    Sugerowałabym kontakt z ortodontą, który z pewnością zleci wykonanie zdjęcia pantomograficznego, aby ocenić położenie zawiązków zębów stałych; W przypadku, jeśli do ich wyrżnięcia się będzie jeszcze stosunkowo dużo czasu, być może konieczne będzie zastosowanie aparatu, który miałby za zadanie zabezpieczyć miejsce w łuku dla tych zębów i zapobiec ewentualnemu przemieszczeniu się zębów sąsiednich.

    Do: Asia
    zdecydowanie jak najszybciej proszę zgłosić się do stomatologa. Jeżeli rzeczywiście został założony do ubytku lek dewitalizujący, który może w nim przebywać maksymalnie ok. 2 tyg., to tak długa jego obecność w zębie mogła spowodować nawet martwicę kości wokół korzenia w okolicy okołowierzchołkowej. Otwarta komora zęba z powodu utraty tymczasowego wypełnienia została natomiast wtórnie zainfekowana. Konieczna jest dokładna diagnoza stanu obecnego zęba i jego struktur przylegających, a następnie wdrożenie odpowiedniego leczenia.
    Oczywiście koniecznie proszę jak najdokładniej szczotkować nie tylko tego, ale i pozostałe zęby.

    Do: NATALIA
    Proszę zgłosić się do swojego lekarza i przedstawić sytuację. Wydaje się, że konieczna jest głębsza diagnoza Pani problemu, być może wskazana będzie konsultacja z chirurgiem stomatologicznym. Z całą pewnością proszę nie przyjmować na własna rękę żadnych antybiotyków.

    Pozdrawiam

  161. beata mówi:

    mam trzy zęby do wyrwania 6,7,8 . 8 siedzi korzeniem w 7 i nie przebiła się przez dziąsło. Wszystkie te zęby znajdują się w obniżonej zatoce zębowej, po wyrwaniu tych zębów prawdopodobnie będzie konieczny lifting podniesienia zatoki. boję się jak diabli. Chciałabym wykonać zabieg w narkozie -czy wykonujecie takie zabiegi i jaki mniej więcej jest koszt tego zabiegu

  162. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam
    Aby odpowiedzieć na Pani pytanie powinna zostać Pani zbadana w naszym gabinecie. Zapraszam na wizytę konsultacyjną. Jeżeli posiada Pani jakąkolwiek dokumentację w postaci zdjęc rtg, proszę ją zabrać ze sobą. Dogodny dla Pani termin może Pani ustalić pod jednym z poniższych numerów telefonów.
    Pozdrawiam

  163. Viktoria mówi:

    Mam wysunieta górną szczęke o jakies 6 mm.
    Ortodonta chce mi założyc aparat stały, wraz z którym po bokach zębów znajda sie gumki, ktore maja wycofac górna szczenke. Ale czy to napewno dobry pomysł?
    czy usta będą normalnie sie zamykać i aparat nie będzie przeszkadzał?
    z góry dziękuje za odpowiedz. ;)

  164. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam
    Sam opis wady jest niewystarczajacy aby postawic rozpoznanie i zaplanować leczenie. Podjęcie leczenia ortodontycznego to poważna decyzja, dlatego jeśli ma Pani jakiekolwiek wątpliwości proszę albo potwierdzić diagnozę u innego ortodonty, albo, być może, nawet odstapić od leczenia. Bardzo ważne jest zaufanie do osoby, której powierza Pani swoje zdrowie. Być może ortodonta, u którego zamierza Pani rozpocząć leczenie bardzo chętnie odpowie na Pani pytania i rozwieje wątpliwości, jeśli tylko zwróci się Pani do niego.
    Pozdrawiam serdecznie

  165. Anita mówi:

    Witm! Mój 15 miesięczny synek miał zakładana trutkę na dwie górne jedynki. Juz dwa razy. Pani stomatolog stwierdziła, że jest konieczna amputacja. Z tego co mówiła to tylko korony. Czy to jest konieczne? Jeśli tak czy jest mozliwośc odbudowania tych ząbków. Wspomnę jeszcze, że na pierwszej wizycie stwierdziła, że to próchnica. Ja jeszcze mówiłam jej że 22 grudniu ubiegłego roku mój synek biegł i upadł na róg ławy, gdzie uderzył się w górne dziasła i miał rozcięte wiazadła. Dodatkowo Pani stomatolog złamała mu jednego ząbka co był cały, a druga jedynka zostawiła przy samym korzeniu i powiedziałą, że same rozchodzą się w rękach. Prosze o jakąś radę, bo nie wiem co mam robić.
    Z góry dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam

  166. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Przykro mi, ale nie jest możliwe udzielnie porady w takiej sprawie bez badania pacjenta. Jeśli ma Pani jakiekolwiek wątpliwości, proszę zasięgnąć opinii innego stomatologa, który zbada i oceni sytuację w jamie ustnej Pani synka.
    Pozdrawiam

  167. Agnieszka mówi:

    Wtam
    Mam bardzo duży ubytek w szóstce i chyba nerw na wierzchu,ponieważ jak nagryzę coś,nawet miękkiego i dojdzie do dziąsła w tej dziurze,to boli chwilę i przestaje.Po zassaniu tej dziury wycieka mi chyba ropa.Mam pytanie ,czy ta wyciekająca ropa może zaszkodzić dziecku,ponieważ jestem w czwartym miesiącu ciąży? Do dentysty bardzo boję się iść ,ostatnio(przed ciążą} nawet zasłabłam ze strachu na fotelu, już na początku przy znieczuleniu.Także wolałabym przeczekać z tym zębem do porodu,ale boję się ,że ta wyciekająca ropa szkodzi dziecku.
    Pozdrawiam

  168. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę spróbować przełamać obawy i udać się jak najszybciej do stomatologa. Rzeczywiście, przewlekle utrzymujący się stan zapalny szkodzi i Pani, i dziecku, ponieważ cały czas do krwi dostają się bakterie, które są przez nią rozprowadzane po całym organizmie, do każdego narządu. Drugi trymestr jest najbezpieczniejszym okresem podczas trwania całej ciąży, w którym można wykonywać różne zabiegi. Zapewniam Panią, że można takie leczenie przeprowadzić zupełnie bezbólowo i bezpiecznie dla Pani i dziecka.
    Pozdrawiam

  169. Anka mówi:

    Witam,
    Chciałabym się dowiedzieć, po jakim czasie ( od wyrwania zęba ) można mieć wstawiane implanty ??? Jak długo trwa taki zabieg i jakie sa koszty.
    Pozdrawiam

  170. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Jeżeli ząb jest przeznaczony do usunięcia i nie jest objęty stanem zapalnym oba zabiegi można wykonać w tym samym czasie, tj. od razu usunąć zęba i wprowadzić implant. Jeśli zęba już nie ma, minimalny okres to kilka–kilkanaście tygodni. Jest to zależne to od wielu czynników. Każdy zainteresowany tą metodą leczenia pacjent musi zostać najpierw zbadany i zakwalifikowany do zabiegu przez lekarza implantologa. Często towarzyszą implantowaniu także inne, konieczne do wykonania zabiegi.
    Czas zabiegu zależy od ilości wprowadzanych implantów oraz ew. zabiegów towarzyszących, natomiast pojedynczy implant można wprowadzić już w trakcie 30–40-minutowej wizyty.
    Koszty są także różne, ponieważ zależą od zastosowanego systemu implantologicznego. Ważne aby pacjent był świadomy, że leczenie za pomocą implantów jest dwuetapowe: pierwszy etap to leczenie chirurgiczne, czyli wprowadzenie w kość elementu, który zastąpi korzeń zęba; drugi, po kilku miesiącach, to odbudowa protetyczna na implancie. Każdy z tych etapów jest wyceniany osobno a jego cena zależy od rodzaju systemu i zastosowanych do odbudowy materiałów (np. stopy tytanu, złoto, pełnoceramika).
    Pozdrawiam

  171. Magda mówi:

    Witam,

    mam problem a mianowicie ukruszyła mi się cała górna siódemka, został tylko korzeń,mam pójść do zwykłego dentysty a może udać się do chirurga aby go usunąć?

    pozdrawiam

  172. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    proszę udać się na wizytę do stomatologa.
    Pozdrawiam

  173. Olivia mówi:

    Witam.
    Tydzień temu miałam piłowane zęby (dwójka,trójka i czwórka górna) i włożony został fleczer, na kolejny tydzień. Wczoraj miałam wizytę. Doktor wstawił mi 3 zęby porcelanowe, jednak nie na stałe ( na tydzień ) ponieważ włożył mi opatrunek w dwójkę. Niestety, dzisiaj sobota i zęby mi wypadły. Mój dentysta powiedział, że jeżeli sytuacja zaistnieje, to mam do niego od razu przyjść, nie czekać do piątku. Wizyta jest możliwa dopiero w poniedziałek i teraz tu moje pytanie: Co z tym opatrunkiem? To dlatego lekarz kazał mi od razu przyjść, czy tylko dla komfortu estetycznego? Liczę na szybką odpowiedź. Pozdrawiam!:)

  174. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    to pytanie proszę skierować do swojego lekarza, który zna Pani sytuacje w jamie ustnej.
    Pozdrawiam

  175. Agnieszka mówi:

    Witam ,
    Dzisiaj o godz.11 miałam zatrutego zęba Pani stomatolog powiedziała ze ząb moze pobolewac przez jakies pól godz.Boli mnie bardzo mocno ile taki ból może trwac po zatruciu zęba?

  176. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    W zależnosci od sytuacji klinicznej dolegliwosci bólowe mogą trwać do kilku godzin. W takiej sytuacji można przyjąć lek przeciwbólowy. Jeżeli ostry ból utrzymuje się dłużej niż dobę, proszę skontaktować się ze swoim stomatologiem.
    Pozdrawiam

  177. tomek mówi:

    jak rozpoznać ząb mleczny od stałego mam 12 lat i rusza mi sie 3 u góry i nie wiem czy to mleczny ząb czy stały.

  178. Grzegorz mówi:

    Witam wszystkich na forum:)Mam do was takie małe pytanko.. a więc niedawno udeżyłem sie o ddzwi :( i lewa jedynka mi sie przesuneła w tył i osuneła w doł ok 1.5mm po wizycie u dentysty i prześwietleniu powiem tyle że ząb jest cały nie złamany ani pęknięty lecz tylko osunięty z zębodołu przesunięty..prosze o odpowiedz co o,tym sądzicie, moze ktoś miał podobny przypadek ??czy ząb bedzie do uratowania??

  179. Marek mówi:

    Miałem uraz zęba i mi sie rusza jedynka !! przeleczyłem go kanałowo i mam takie pytanie pojakim czasie ząb sie usabilizuje i nie będzie ruchomy.Prosze o odpowiedz…dziękuje z góry

  180. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę skierować to pytanie do swojego lekarza prowadzącego, ponieważ może na nie odpowiedzieć tylko osoba, która Pana badała i leczyła.
    Pozdrawiam

  181. Marcin mówi:

    Dzień dobry,
    Mam pytanie:
    Jaki okres czasu można nosić “trutkę” podczas leczenia kanałowego? oraz jakie mogą być ewentualne konsekwencje jej “przenoszenia” . Pozdrawiam.

  182. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    W nowoczesnej stomatologii nie stosuje się już wkładki dewitalizacyjnej popularnie zwanej przez pacjentów ‘trutką’, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, powoduje ona obumieranie tkanek i gdy zbyt długo przebywa w komorze zęba,substancje wchodzące w jej skład mogą dyfundować poza otwór wierzchołkowy w korzeniu zęba i dostawać się do tkanek okołowierzchołkowych powodując nawet martwicę kości. Proszę przestrzegać terminów wizyt wyznaczonych przez swojego stomatologa.
    Pozdrawiam

  183. Marek mówi:

    Witam Panią doktor:) po leczeniu kanałowym zą mi ściemniał lekko jedynka … i mam takie pytanko czy mozna go pokryć jakimś kompozytem żeby był jaśniejszy ?? prosze o odpowiedz

  184. Iwona 28 lat mówi:

    Byłam dzisiaj na wizycie u stomatologa i po skontrolowaniu mojego uzębienia Pani dentystka powiedziała, że mam odwapnione zęby i musi je pouzupełniać.Mam pytanie – Co to jest to odwapnienie? Na czym polega leczenie takich zębów? Na jak długo starcza takie uzupełnienie? Co jest przyczyną takiego odwapnienia zębów? Jak mam sobie pomóc i jak dbać o zęby, żeby to odwapnienie się bardziej nie pogłębiało? I jeszcze jedno pytanie – Ile prywatnie kosztuje takie leczenie. Proszę o szybką odpowiedź, bo bardzo mnie to martwi

  185. Ilona mówi:

    Bardzo mocno krwawią mi dziąsła – przy myciu zębów dosłownie leje się z nich krew, a o czyszczeniu przestrzeni między zębowych nie ma nawet mowy, bo nie zdążę jeszcze dobrze nitki włożyć, a krew już się pojawia. 1 lipca jestem umówiona do stomatologa na scaling poddziąsłowy. Bardzo się tego boję! Mam pytanie – Na czym polega taki zabieg? Czyli co dentystka będzie mi robić z tymi dziąsłami, zębami? Chciałabym również wiedzieć, jak mam pielęgnować jamę ustną po tym zabiegu? I czy uda się uratować moje zęby? Dodam, że zęby mi się na szczęście nie ruszają. Co mam robić do czasu zaplanowanej wizyty u dentysty? Dziąsła mam mocno napuchnięte i mnie szczypią. Staram się jeść bardzo delikatnie, żeby bardziej tych dziąseł już nie podrażniać. Płuczę usta dentoseptem i używam zielonej pasty elmex do mycia zębów. Proszę o szybką i wyczerpującą odpowiedź, bo bardzo się martwię tym wszystkim.

  186. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Państwa

    Marku
    Ciemniejszy ząb martwy zamiast pokrywać materiałem najlepiej jest najpierw wybielić. Jest możliwe wybielanie pojedynczych zębów martwych poprzez wprowadzanie do komory zęba specjalnych wkładek wybielających.
    Warunkiem takiego postępowania jest prawidłowo przeleczony kanał i odpowiednie jego zabezpieczenie.

    Iwono
    Odwapnienia to początkowe stadium próchnicy i najczęściej powstają z powodu niedostatecznej higieny, ale również u osób, które przez dłuższy czas cierpiały na wymioty (np. pierwsza faza ciąży lub bulimia) a u piekarzy i cukierników może być wynikiem ciągłego przebywania w pyle złożonym z cukrów i węglowodanów (czyli mąki).
    Aby określić powód powstania tych odwapnień u Pani należałoby Panią zbadać i przeprowadzić wnikliwy wywiad. To pozwoliłoby ustalić przyczynę i wyeliminować ją, aby uniemożliwić dalszy rozwój próchnicy. Leczenie zależy od głębokości i rozległości zmian i polega bądź na remineralizacji, bądź na wypełnieniu ubytków. Aby nie posuwały się zmiany bardziej, powinna Pani szczotkować zęby po każdym posiłku czy przekąsce, szczególnie słodkiej.
    Koszty leczenia zależą od rodzaju koniecznego do wprowadzenia leczenia oraz ilości i rozległości zmian. Niemożliwe jest ich określenie bez bezpośredniego badania.

    Ilono
    Z opisu wynika, że zdecydowanie powinna Pani udać się na konsultacje do stomatologa periodontologa, który zajmuje się chorobami przyzębia. Korespondencyjnie, niestety niemożliwe jest udzielenie odpowiedzi na Pani pytania, ponieważ przyczyn takich dolegliwości może być wiele, począwszy od miejscowych, a skończywszy na ogólnoustrojowych. Konieczna jest konsultacja specjalistyczna.

    Pozdrawiam

  187. Mariusz mówi:

    Witam,mój syn 7 letni podczas zabawy w szkole uderzył tak niefortunnie w jedynkę stałą(nie mleczak) ,że rusza mu się delikatnie,czy należy coś z tym zrobić,czy sama mu się wrośnie stabilnie?Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.Mariusz

  188. Iwona mówi:

    Mam problem! Na zębach zrobiły mi się białe porowate i ciemne plamy. Dentystka powiedziała, że musi je pouzupełniać, bo jak lekko poskrobała jakimś narzędziem, to szkliwo się kruszyło i ząb był miękki. Mam pytanie – Czy dentystka będzie mi te zęby plombować, czy może lakierować? Co się robi w takiej sytuacji? Czy takie zmiany na zębach da się jeszcze skutecznie i trwale wyleczyć? Chciałabym również wiedzieć, jak mam dbać o higienę jamy ustnej przy tak słabych zębach i jak mam je szczotkować, żeby bardziej ich nie uszkodzić? Czy mogę je nitkować? Jakiej pasty i płynu do płukania mam używać, żeby poprawić ich kondycję? Jeśli w ogóle można coś jeszcze zrobić w takim przypadku. Proszę o szybką i wyczerpującą odpowiedź.

  189. dr Joanna Szajnar mówi:

    Panie Mariuszu,
    Proszę zgłosić się z dzieckiem do stomatologa, ponieważ należy przeprowadzić kontrolę radiologiczną, aby wykluczyć lub, niestety, potwierdzić złamanie korzenia; oraz zbadać żywotność miazgi zęba, ponieważ mógł zostać przerwany pęczek naczyniowo-nerwowy i może być konieczne leczenie.

    Pozdrawiam

  190. Iwona mówi:

    Z powodu przebarwień na zębach i demineralizacji szkliwa dentystka pouzupełniała mi ubytki i polakierowała mi zęby, żeby się zregenerowały. Mam pytanie – co mam zrobić, żeby lakier jak najdłużej pozostał na zębach? czy mam rzadziej myć i płukać zęby niż do tej pory?

  191. admin mówi:

    Pani Iwono,
    Sugeruję aby konsultowała się pani ze stomatologiem, który prowadzi pani leczenie.

    Pozdrawiam!

  192. tomek mówi:

    Witam, mam martwy ząb leczony kanałowo który którego korona pękła w połowie i odpadła. ile kosztuje taka naprawa z użyciem pręcika z tytanu czy czegoś takiego (podobno konieczne i następnie obudowanie jakimś materiałem)? Czy po roku czasu od takiego pęknięcia jest to jeszcze możliwe czy już za późno. Pytanie drugie ile kosztuje implant zęba w przypadku gdyby został usunięty?

  193. Panie Tomku, możliwości i związane z tym koszty leczenia Pana zęba zależą od sytuacji klinicznej. Niezbędne jest wykonanie zdjęcia RVG celem oceny prawidłowości wypełnienia kanału(ów), ciągłości tkanki zęba w kości oraz kliniczna ocena granicy złamania korony. Jeśli minął rok od pęknięcia, a kanał(y) nie był(y) zabezpieczony(e) SZCZELNYM materiałem, ząb powinien być powtórnie przeleczony endodontycznie (kanałowo), gdyż stały kontakt ze środowiskiem jamy ustnej, w której bytuje mnóstwo bakterii sprawił, że również kanał(y) stał(y) się ich siedliskiem. Nie znam ceny odbudowy z użyciem ankera tytanowego, gdyż nie stosujemy go w naszym gabinecie. Cena implantu firmy Straumann wraz z odbudową protetyczną to ok.5000 zł.

  194. Anna Pytel mówi:

    Dzień dobry. Sprawa wygląda następująco: przez ostatnie kilka tygodni chodzę do dentysty leczyć ząbki-mam już sporo zaplombowanych. Niestety lekarz,który zaplombował mi górną czwórkę stwierdził iż trzeba będzie ja leczyć kanałowo (stwierdził to po tym jak mu powiedziałam,że mam w niej dziwne uczucie jakby mnie ktoś igłą dźgał). Ogólnie boję się leczenia kanałowego bo nigdy go nie miałam. Niestety nie pojadę z tym do żadnej kliniki bo mnie nie stać na drogie leczenie. Ogólnie nie mam 6 zębów z powodu pracy jaką wykonywałam. . . Odszkodowania za utraty zębów nie dostałam :( no i muszę na własny koszt coś z tym zrobić. Z tego co się orientuję to trzeba było by zrobić odlew ( mój problem polega na tym,że nie lubię jak ktoś mi coś na język daje bo mam odruch wymiotny :( czy przed zrobieniem takiego odlewu jest możliwość dostania jakieś tabletki która nie spowoduje odruchu wymiotnego? Jeżeli jest coś takiego to jaki jest tego koszt? Ile kosztuje wstawienie mostków? I jeszcze jedno mam pytanko: Jakie zdjęcie trzeba zrobić przed rozpoczęciem leczenia kanałowego? Prosiłabym o dokładną nazwę tego zdjęcia. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie :)

  195. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Anno,
    Współczesna stomatologia umożliwia całkowicie bezbolesne wykonanie leczenia kanałowego, więc proszę się go absolutnie nie obawiać. Zdjęcia potrzebne do jego przeprowadzenia to zębowe zdjęcia celowane, wykonane przed, czasami w trakcie i zawsze po skończonym leczeniu kanałowym.
    Jeśli chodzi o złagodzenie odruchu wymiotnego podczas pobierania wycisków, można zastosować znieczulenie powierzchniowe podniebienia i łuków podniebiennych. W naszej praktyce nie wiąże się to z dodatkowymi kosztami (w przypadku wykonywania modeli kontrolnych cena zawiera się w kwocie za wykonanie modeli, w przypadku pracy protetycznej nie ma dodatkowych kosztów pobrania wycisków do modeli roboczych, a tym samym znieczulenia powierzchniowego).
    Niemożliwe jest jednak bez badania odpowiedzieć na pytanie dotyczące kosztów związanych z wykonaniem uzupełnienia protetycznego w Pani przypadku. W zależności od rozmieszczenia luk, jakości i ilości zębów sąsiadujących z lukami a także jakości kości w której znajdują się potencjalne filary mostów, różna może być konstrukcja uzupełnienia, a tym samym jego koszt.
    Ceny pojedynczych rozwiązań protetycznych znajdzie Pani na zakładce Cennik. W moście jeden brakujący ząb, a także ząb będący filarem, to w cenniku korona.
    Pozdrawiam

  196. aneta mówi:

    Bardzo proszę o radę czy zdecydować się na znieczulenie ogólne i usunięcie dwóch zębów nadliczbowych które stwierdzono u mojego 11 letniego syna czy usunąć ten który przeszkodził w wyrznięciu się jedynki i jest ona krzywa a ten znajdujący się wyżej zostawić i mieć go pod kontrolą?

  197. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Bez badania pacjenta i oceny zdjęcia rtg nie mogę odpowiedzieć na Pani pytanie.
    Natomiast rozważałabym poddanie dziecka znieczuleniu ogólnemu. Jeśli syn nie jest osobą z którą utrudniony jest kontakt (czyli nie jest osobą niepełnosprawną intelektualnie) z pewnością wystarczające będzie znieczulenie miejscowe, które nie niesie ze sobą aż tak dużego ryzyka dla pacjenta.
    Pozdrawiam

  198. Łukasz mówi:

    Witam , boli mnie zab jest to gorna piatka rozpoczalem leczenie kanalowe pani doktor zalozyla mi juz trzecioa trucizne i mowi ze to nie mozliwe zeby dalej mnie bolal ten zab , ile gorna moze miec kanalow czy zab ma prawo bolec bo usunieciu miazgi??

  199. Jola mówi:

    Ile kanałów może mieć górna 5?

    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam !

  200. admin mówi:

    „Liczba kanałów- 1 lub 2 (50%)”

    wg Wikipedii

    „pojedynczy, zwężający się kanał [...] Czasami w pewnej odległości od korony kanał ten rozdwaja się, by znów połączyć się w okolicy wierzchołka. Czasami kanał jest rozdwojony na całej swej długości.”

    źr. http://www.dentopolis.org

  201. Magdalena mówi:

    Dobry wieczór!
    Pani ortodontka stwierdziła u mnie odwapnienie zębów i poleciła pastę z dużą zawartością wapnia. Używam owego musu od czterech miesięcy oraz jem dużo nabiału, lecz nie widzę poprawy.
    Oczywiście dbam o higienę jamy ustnej, ale od pewnego czasu podczas szczotkowania odczuwam ból górnej trójki, na której jest mocno widoczne odwapnienie. Próbowałam również pasty Sensodyne – bez rezultatu, niestety.
    Nie wiem, co mam dalej robić…
    Czy mogę prosić o ewentualną radę? Z góry dziękuję, M.

  202. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    prawdopodobnie odwapnienia były na tyle poważne, że pomimo zastosowanej terapii nie nastąpiła remineralizcja szkliwa, tylko przekształciły się one w ubytki próchnicowe.
    Proszę zgłosić się do stomatologa.
    Pozdrawiam

  203. Krzysztof z Kołobrzegu mówi:

    Dziekuję Pani doktor Barbarze Galinskiej za pomoc w oswojeniu lęku przed stomatologiem,i fachową pomoc w moim leczeniu kanałowym.Polecam szczerze ten gabinet i usługi stomatologiczne w nim swiadczone.Specjalnie z Kołobrzegu (140 km) , przyjechałem by tam leczyc zęby bez strachu i pełnym komforcie .

  204. Anna mówi:

    Witam,
    mam pytanie dotyczące leczenia kanałowego prawej dolnej szóstki. Na pierwszej wizycie została założona trucizna, ząb bolał okropnie pierwszego dnia, później ból ustąpił. Po 3 tygodniach miała miejsce kolejna wizyta – czyszczenie kanałów. Na kolejnej wizycie kanały mają zostać wypełnione i założona plomba. Jednak termin tej trzeciej wizyty został wyznaczony dopiero po 6 tygodniach od drugiej wizyty. Czy 6 tygodni to nie jest zbyt długo od oczyszczenia kanałów do ich wypełnienia? Czy istnieje jakieś ryzyko, że coś złego może dziać się z tym zębem?

  205. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    w zależności od wyjściowego stanu zęba, rodzaju zastosowanych metod i leków postępowanie w takim przypadku może być różne.
    O szczegółowe wyjaśnienie proszę się zwrócić do lekarza prowadzącego leczenie, ponieważ tylko on jest zorientowany w jakim stanie jest Pani ząb.
    Pozdrawiam

  206. hubert mówi:

    Witam.Boli mnie ząb na dole po prawej stronie jest to chyba szóstka. Najpierw miałem ją bląbowaną po kilku dniach ząb się ukruszył wiec moją dentystka założyła mi wypełnienie które już następnego dnia wyleciało więc po kolejnej wizycie otrzymałem nowe wypełnienie a także drut dla wzmocnienie po roku przerwy cało to wypełnienie wraz z drutem znowu wypadło a ząb boli co robić? osunąć czy leczyć dalej? proszę o pomoc pozdrawiam

  207. hubert mówi:

    chciałbym jeszcze dodać że przed pierwszym wypełnianiem miałem robione zdjęcie rentgenowskie i na mim wszystko było ok oraz to że obok tego ukruszonego zęba od niedawna wyżyna się nowy chyba ząb mądrości jeszcze raz proszę o pomoc pozdrawiam:)

  208. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Nie mogę odpowiedzieć na Pana pytania. Konieczne jest badanie lekarskie.
    Zapraszam na konsultację.

    Pozdrawiam

  209. Anna mówi:

    Witam, mam pytanie odnośnie zęba zatrzymanego.
    Zamierzam założyć mostek, ale polecono mi najpierw usunąć zęba zatrzymanego (trójka). Po konsultacji z ortodontą oraz chirurgiem szczękowym dowiedziałam się, że ząb zatrzymany jest położony na tyle niekorzystnie, że lepiej go nie usuwać (skoro na razie nie ma żadnych dolegliwości).
    Obawiam się tylko jednego, że po założeniu mostka, za który zapłacę ponad 2000 (i konieczności oszlifowania zdrowych zębów) ząb zatrzymany zacznie dawać o sobie znac.
    Moje pytanie brzmi: czy w tej sytuacji będę musiała zlikwidować mostek jeśli zaistnieje konieczność chirurgicznego usunięcia zęba zatrzymanego. Chodzi o to, że pracuję z ludźmi i nie mogłabym sobie pozwolić na brak uzębienia (nie tylko stracę mostek, ale z moich zdrowych zębów na których mostek będzie oparty nic nie zostanie). Czy zatem istnieje szansa usunięcia zęba zatrzymanego bez niszczenia mostka? Jakie jest prawdopodobieństwo, że ząb zatrzymany po założeniu mostka “uaktywni się”
    Pozdrawiam

  210. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Anno,
    Bez przeprowadzenia Pani badania i oceny zdjęć radiologicznych nie mogę ustosunkować się do Pani pytania.
    Pozdrawiam

  211. michał mówi:

    Mam problem otóż wypadł mi ząb ale nie wiem czy to ten pierwszy czy 2 jak to rozpoznać mam 13 lat

  212. Andrzej mówi:

    Witam serdecznie. Mam trzy ubytki obok siebie, tzn. 5,6 i 7 – dolna. W wyniku usunięcia tych zębów powstała dość szeroka przestrzeń pomiędzy 4 a 8. Jako wykładowca akademicki nie jestem osobą, która może sobie pozwolić na implanty, dlatego kupiłem protezę. Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość wstawienia stałego mostu pomiędzy 4 a 8, zatem składającą się z trzech zębów.
    Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
    Czy mogę mieć choć cień nadziei. Tym bardziej, że mam 34 lata.
    (Przy czym, pragnę podkreślić, że nie zbyt mocno obciążam stronę gdzie mam ubytki.)

  213. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Panie Andrzeju,
    Oczywiście teoretycznie istnieje możliwość wykonania w miejscu tych braków stałego uzupełnienia protetycznego, czyli mostu, ale ostatecznie lekarz może się wypowiedzieć tylko po przeprowadzeniu badania pacjenta, ponieważ należy ocenić warunki w jamie ustnej, w tym m.in. stan zębów, które mogłyby być potencjalnymi filarami. Niezbędna jest konsultacja podparta badaniem radiologicznym w postaci zdjęcia pantomograficznego.
    Pozdrawiam

  214. anna mówi:

    witam serdecznie,
    jestem mama 1,5 rocznego synka. wczoraj mieliśmy pierwszą w życiu wizytę u pedodoty. jakiś czas temu zauwarzyłam u syna białe plamy na górnych jedynkach, dodam że nie są matowe ani szorstkie. lekarz stwierdził odwapnienie, zelecił dbanie o chigienę jak do tej pory i kontrol za 6 miesięcy. czytałam że odwapnienie to początek próchnicy, skąd u małego taki problem, nie pije soczków, prawie wcale nie jada słodyczy, w nocy też już od dłuższego czasu nic nie je. czytałam również o lakierowaniu ząbków, pani doktor na wczorajszej wizycie jeszcze odradziła, powiedziała że być może za pół roku. ja jako mama obawiam się że próchnica może się pojawić i wtedy już to lakierowanie nie pomoże, może powinnam zasięgnąć porady innego pedodonty. może jednak zabezpieczyć te ząbki? dodam tylko że mały jest wcześniakiem, który po urodzeniu ( z wagą 1050g,w 28 tyg.ciązy) dostawał w szpitalu antybiotyki i inne lekarstwa, poza tym miał problem z gospogarką wapniowo-fosforanową, czy to mogło mieć wpływ na te odwapnienia które teraz się pojawiły.
    z góry dziękuję za odpowedzi.pozdrawiam ania

  215. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Anno,
    Rozumiem Pani zaniepokojenie związane z plamami na zębach Pani synka.
    Trudno jest mi odpowiedzieć na Pani pytanie bez zbadania dziecka, ale teoretycznie można by także rozważać, czy nie są one spowodowane zaburzeniami mineralizacji szkliwa. Powstaje ono stosunkowo rzadko na zębach mlecznych i za wyjątkiem defektu estetycznego nie mają większego wpływu na zdrowie zębów, a fakt że synek jest wcześniakiem mógłby nasuwać taką przyczynę ich powstania.
    Aby rozwiać Pani wątpliwości, rzeczywiście najlepiej byłoby zasięgnąć opinii innego pedodonty.
    Jednak w dalszym ciągu proszę przestrzegać zarówno zaleceń dotyczących diety, nawyków żywieniowych jak i higieny jamy ustnej.

  216. ANNA mówi:

    Witam.Mam pytanie , córka 2,5 roku ma mieć usunięty ząbek -jedynka.Ząbek był leczony kanałowo , kilkukrotnie ale ciągle na dziąśle jest bąbelek z ropą , który raz jest malutki , raz większy.Nie boli ją to.Strasznie się boję usuwania tego ząbka.Jak to wygląda , czy dziecko boli i czy z takim stanem mozna usunąć , czy najpierw dziecko powinno przyjąc antybiotyk?Ile zabieg trwa?

  217. ANNA mówi:

    I jeszcze jedno , a może wrto byłoby spróbować z ozonem przed usunięciem ząbka u dziecka , czy to już nic nie da?

  218. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Ozon w takiej sytuacji nie ma zastosowania (rozumiem, że pyta Pani o ewentualną możliwość uniknięcia usunięcia zęba). Zabieg trwa krótko, razem ze znieczuleniem, kilkanaście-kilkadziesiąt minut. Przede wszystkim proszę spróbować nie przelewać swojego niepokoju na dziecko, bo zarówno znieczulenie jak i usunięcie zęba może zostać przeprowadzone absolutnie bezbólowo. Jeśli dziecko będzie wyczuwało i znało Pani obawy, trudne będzie nawiązanie z nim kontaktu, a także współpracy. Po usunięciu zęba proszę zgłosić się na konsultacje do ortodonty, ponieważ przedwczesna utrata zębów mlecznych niesie ze sobą duże prawdopodobieństwo zaburzeń w uzębieniu stałym. Odpowiednio wcześnie zastosowane leczenie profilaktyczne pozwala tego uniknąć.

    Pozdrawiam

  219. ANNA mówi:

    Dziękuję bardzo za odpowiedż.Córka mimo swojego młodego wieku i wielokrotnego borowania nie odczuwa lęku przed stomatologiem.Siedzi grzecznie z buźką otwartą(po trzech pierwszych wizytach nie ma z nią problemu) Faktycznie problem mam ja !-usunięcie ząbka -tego jeszcze nie przerabiałyśmy i stad moje obawy.Jeszcze raz dziękuję.

  220. Marta mówi:

    Witam,
    mój synek (1 rok i 7 miesięcy) przewrócił się na twarz, uderzając zębami o podłogę. Skruszył całą jedynkę górną, dodatkowo złamała się jeszcze w dziąśle. Oczywiście poszliśmy biegiem to pedodonty i synek miał usuwany ząbek z korzeniem chirurgicznie w sedacji. Już jest wszystko ok. Moje pytanie brzmi, czy w tym wieku mogły zostać uszkodzone podczas upadku zawiązki zębów stałych? Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że zawiązki mogły już znajdować się nisko…nad mleczakami? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

  221. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    ze względu na młody wiek synka istnieje duże prawdopodobieństwo, że zawiązki zębów stałych nie zostały uszkodzone, ale ostatecznie zależy to od wielkości i kierunku zadziałania siły, głębokości na jaką ząb mleczny został wbity, ewentualnych stanów zapalnych tej okolicy oraz położenia zawiązków zębów stałych w kości.
    Kość tam, gdzie nie ma zęba mlecznego nie rośnie tak jak pozostała, dlatego zalecam wizytę u ortodonty, aby ocenić i zastosować ew. leczenie, aby zapobiec powstaniu w przyszłości wad zgryzu z brakiem miejsca dla stałego następcy utraconego zęba.
    Pozdrawiam

  222. Maja mówi:

    Witam. Piszę bo troszkę niepokoję się o moją córkę, która wczoraj skończyła 11 miesiąc swojego życia i niema jeszcze ani jednego ząbka, we wtorek badała ją lekarka i powiedziała, że nie widzi żadnych zgrubień czy zaczerwienia w buzi świadczących o wyrzynaniu się ząbka…martwi mnie to. Wszędzie pisze że do 12 miesiąca a nawet 1,5 roczku może dopiero wyrżnąć sie pierwszy ząbek, ale też czytałam ze czasem niektóre choroby mogą świadczyć o tym że ząbki nie wychodzą, tzn. celiaka (choć Emi je gluten i niema z tym problemu, jedynie czasem ma śluzowate kupki), krzywica (ciemiączko jeszcze nie zarosło, ale cały czas Emi dostaje wit. D a poza tym pije mleko modyfikowane i tam też jest), no ale pisze że może też to być uwarunkowane genetycznie, stymże ja czy mój mąż normalnie ząbkowaliśmy w 6 miesiącu życia. Bardzo proszę o radę, czy mam już jakieś badania wykonywać w tym kierunku ? czy jeszcze jakiś czas odczekać i się nie martwić ? może prześwietlenie czy są ząbki pod dziąsłami ? (choć może szkoda ją naświetlać tak szybko).

  223. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę się nie martwić. W medycynie istnieją takie terminy jak wiek kalendarzowy, wiek zębowy i wiek kostny, które niekoniecznie muszą się pokrywać. To znaczy, ze jeśli dziecko ma inny wiek kalendarzowy niż np. zębowy, to przy braku innych ewidentnych symptomów chorobowych, nie należy się obawiać. Można to trochę porównać do umiejętności np. mówienia. Są dzieci, które w wieku 3 lat mało i niechętnie mówią, inne tworzą rozbudowane zdania.
    Wykonanie zdjęcia w tym wieku jest nieuzasadnione, ponieważ służyłoby ono tylko zaspokojeniu naszej ciekawości. Proszę uzbroić się w cierpliwość a po wyrznięciu się pierwszego zęba proszę wprowadzić odpowiednie zasady higieniczne i nawyki żywieniowe.
    Pozdrawiam

  224. Kamila mówi:

    Dzień dobry! Mam do pani pytanie.
    Moja córka ma 13 lat i ma stałe zęby z wyjątkiem górnych trójek. Dopiero niedawno te mleczaki zaczęły jej się ruszać. Czy to, że zaczęły się ruszać tak późno świadczy o tym że jej nie urosną stałe zęby ,tzn. że nie ma zawiązków?

  225. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę się nie obawiać, 13 lat to ‘książkowy’ wiek na wyżynanie się górnych stałych kłów.
    Niezmiernie rzadko może się zdarzyć brak zawiązków ‘trójek’, jest to bardzo mało prawdopodobne.
    Pozdrawiam

  226. Michał mówi:

    Witam serdecznie. Dziś rano wsadzono mi truciznę do mojej leczonej kanałowo szóstki. Znieczulenie minęło, teraz wyczuwam bardzo gorzki, drażniący smak. Czy możliwe, że ząb został źle zalepiony i trutka wydostaje się na zewnątrz? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

  227. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Tak zwana ‘trucizna’ jest to bardzo nieprecyzyjne, właściwie niewiele mówiące określenie leku lub leków stosowanych do leczenia endodontycznego zębów. Trudno jest domyślić się, co odbiera Pan jako gorzki smak, ponieważ czasami tymczasowe wypełnienie zabezpieczające ubytek pomiędzy wizytami może dawać takie odczucia smakowe.
    Proszę zgłosić problem swojemu lekarzowi.
    Pozdrawiam

  228. Anna mówi:

    Witam , muj 1oletni syn ma genetyczna wade 1, jest po operacji usuniecia rozwarstwionych zabkow, obecnie nosi aparat ortodentyczny ktory pomalu zciaga wlasciwy zab (znajdujacy sie wciaz w dziasle).Nasza pani ortodontka ztwierdzila ostatnio ze korzen zeba jest za krotki i najlepiej jest go usunac.Czy zab z krutkim korzeniem (okolo3/4 dlugosci korzenia) rzeczywiscie nie ma szansy ….?
    Chcialabym poznac opinie polskich lekarzy.
    Z gory dziekuje.

  229. Anna mówi:

    Witam ponownie
    Ta genetyczna wada ktora ma syn to hiperdynacja.
    Czy mozna wzmocnic krotki korzen zeba np.wloknem szklanym czy czyms tam innym?
    Pozdrawiam

  230. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Niestety na podstawie Pani opisu nie jest możliwa ocena sytuacji w jamie ustnej Pani syna, a tym bardziej postawienie diagnozy.
    Konieczne jest badanie pacjenta i ocena zdjęć radiologicznych.
    Pozdrawiam

  231. Witam serdecznie!
    Moja 12-letnia corka od dwoch lat nosi ruchoma klamre na szczeke gorna.Zadaniem jej bylo ustawienie wlasciwego zgryzu na zeby prawdopodobnie 5 i 6,co po dwoch latach zakonczylo sie sukcesem.Problem jednak tkwi w tym ,ze obie gorne 3/kly/wyrosly po za lukiem zebowym(na dziasle) i jak twierdzi lekarz jedyna mozlliwoscia jest usuniecie dwoch gornych i dolnych czworek,lub zaprzestanie dalszego leczenia.Czy istnieja inne mozliwosci skorygowania tej wady oprocz ekstrakcji zdrowych zebow?Czy tez dalszy rozwoj fizyczny moze owa wade zmniejszyc?
    Czy tez w Polsce mozna usuwac kly?
    Pozdrawia serdecznie Krystyna

  232. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Kły to bardzo ważne zęby, można nawet powiedzieć , że najważniejsze spośród wszystkich stałych zębów, dlatego, kiedy brakuje na nie miejsca, nigdy się ich nie usuwa, tylko szuka innych rozwiązań, np. usunięcie innych, mniej ważnych zębów i wprowadzenie kłów do łuku.
    Aby odpowiedzieć na pytanie jakie są możliwości u Pani córki, konieczne jest zbadanie pacjentki a następnie przygotowanie planu leczenia.
    Pozdrawiam

  233. anna mówi:

    witam,
    mam pytanie,
    pekla mi szostka,ktora byla robiona kiedys kanalowo. problem polega na tym,ze nie ma tam “prawie zeba” i zastanawiam sie w jaki sposob dentysta mi moze go usunac…,bo tam nie ma za co ‘zlapac’…

  234. Anna mówi:

    dobry wieczór. jestem po zabiegu przeszczepu dziąsła (lewej dolnej jedynki – recesja była bardzo mała), a choruję na anoreksję bulimiczną. mam pytanie (informacja dla mnie jest ważna): po jakim czasie można wrócić do nawyków bulimicznych, żeby nie zepsuć całego leczenia??? pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

  235. AGNIESZKA mówi:

    Witam …

    Dziś pierwszy raz zobaczyłam taką fajną stronkę ..,więc i ja odważę się napisać .Mój problem jest ogromny ,zawsze marzyłam o zdrowym i pięknym uśmiechu …ale bardzo wcześnie zaczęły mi się psuć zęby stałe …mimo bólu i starań pokonania lęku przed dentystą nie widać efektu . Mam 25 lat a raptem parę dobrych zębów .Wstydzę się tego ,bardzo mi wstyd chodzić do dentysty … wstyd mi gdziekolwiek idę .Pragnę wam zaufać i podjąć leczenie tylko nie wiem czy było by mnie na to stać skoro moje zęby to totalna katastrofa!?
    Chyba jesteście moją jedyną deską ratunku bym mogła się kiedyś szczerze uśmiechnąć :(
    Pozdrawiam

  236. Ewelina mówi:

    Witam!POnad rok temu mialam leczony ząb 5, mialam zgorzel, ale udalo sie go uratowac.KIlka dni temu podczas jedzenia ząb mi pękl.Rusza się jego część ruchoma, ta od podniebienia.Mam pytanie czy to jest ząb do usunięcia czy mozna go uratowac??I czy ten ząb, ktory byl juz zaleczony musi boleć?

  237. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam

    Pani Agnieszko,
    Dziękuję za tak duży kredyt zaufania. Proszę podać nr telefonu, pod którym można się z Panią skontaktować. Zaproponujemy spotkanie, na którym oprócz wzajemnego poznania się, będziemy mogły ocenić sytuację w Pani jamie ustnej oraz porozmawiać o ewentualnych możliwościach leczenia i związanych z nim kosztach.

    Pani Ewelino,
    Wszystko zależy od kierunku przebiegu szczeliny złamania zęba. Jeżeli ząb nie złamał się poniżej brzegu kości, prawdopodobieństwo, że można wykorzystać jego korzeń do odbudowy za pomocą wkładu koronowo-korzeniowego i korony jest duże, ale pod warunkiem, że nie zaistnieją inne okoliczności uniemożliwiające takie rozwiązanie.

    Pozdrawiam

  238. Krzysiek mówi:

    Witam. Mam pytanie krótkie i zwięzłe. Jak długo można nosić trutkę w zębie? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

  239. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    ‘Trutka’ to potoczna nazwa środka dewitalizujacego miazgę zęba, który stosowano dawniej. Dzisiejsza nowoczesna stomatologia nie używa takich preparatów. Kiedyś, gdy był on stosowany, zakładano go do zęba na 7-14 dni. Dłuższa jego obecność w zębie może skutkować poważnymi komplikacjami z martwicą kości włącznie.
    Pozdrawiam

  240. Krzysiek mówi:

    Dziękuje za pomoc. Na niektórych stronach doczytałem się, że można takie coś nosić do 3 miesięcy. Dopiero po takim okresie mogą występować różne zaburzenia typu: zaburzenia wzroku, bule szczęki itp. Nie wiem tylko ile w tym jest prawdy skoro Pani dr twierdzi, że taki środek może być noszony 7-14 dni.

  241. dr Joanna Szajnar mówi:

    Panie Krzysztofie,
    Środki dewitalizujące czyli ‘pozbawiające życia’, czyli powodujące martwicę tkanek mogą być tylko 7-14 dni w komorze zęba, ponieważ ten okres ich działania powoduje obumarcie zapalnie zmienionej tkanki we wnętrzu zęba. Potem należy ją usunąć i wypełnić kanały oraz komorę zęba odpowiednimi materiałami. Powyżej 14 dni środki te przedostają się poza wierzchołki korzeni zęba i niszczą NIEODWRACALNIE kolejne, głębiej położone tkanki, takie jak kość, błona śluzowa zatok itp. Objawy, które odczuwa pacjent, to sygnał od organizmu, że one już nastąpiły. Leczenie takich zmian jest bardzo trudne, często mogą pozostać trwałe, niewyleczalne uszkodzenia.
    Pozdrawiam

  242. Krzysiek mówi:

    Rozumiem Pani dr. Jednak co powinienem zrobić jeśli środek dewitalizujący został założony ponad 2 tygodnie temu a ja do tego czasu nie mam pieniędzy żeby się zgłosić do własnego dentysty…. Zbliżają się święta a ja jestem studentem i mam także opłaty. Planowałem wizytę dopiero po świętach ale teraz nie wiem co zrobić bo troszkę się nastraszyłem.
    Pozdrawiam

  243. Krzysiek mówi:

    I co teraz zrobić?

  244. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Rozumiem Pana problem, ale odpowiedź na Pana pytanie przekracza moje kompetencje.

    Pozdrawiam serdecznie

  245. Kacha mówi:

    Krzysiek, ja też chodziłam z taką trutką chyba nawet dłużej, niż parę tygodni. Nie pamiętam, bo to było bardzo dawno i byłam dzieciakiem. Ale nic mi się nie stało. Medycyna teraz jest na takim poziomie, że chyba wszystko naprawi.

  246. Joanna mówi:

    Witam. Mój synek za m-c skończy 6 lat i ma już stałe dolne jedynki ( ząbki wypadły kilka miesięcy temu), ale zaniepokoiło mnie ( dziś), że te dwa nowe ząbki troszeńkę się ruszają. Sądzę, że pewnie trochę obruszał je języczkiem bo są dość spore, i w związku z tym mam pytanie czy z czasem osadzą się dobrze, czy konieczna jest jakaś interwencja stomatologiczna? Dodam jeszcze, że u młodszego synka (2 lata i 4 m-ce) po upadku zauważyłam, że ruszały mu się dolne jedynki i choć nigdzie z nim nie byliśmy dziś są piękne na swoim miejscu i trzymają się mocno. jednak mimo tego doświadczenia niepokoję się gdyż u starszego syna chodzi o ząbki stałe.
    Dziękuję i pozdrawiam

  247. Krzysiek mówi:

    Dziękuje Kacha za pocieszenie. :) Miło usłyszeć jakieś miej straszne słowa :P

  248. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Joanno,
    proszę się nie niepokoić. Jeśli nie zaistniały żadne okoliczności związane z ew. urazem, nieznaczne rozchwianie się zębów stałych tuż po wyrznięciu jest normą.
    Zęby rozwijają się w ten sposób, że pomimo, iż jest już korona zęba w jamie ustnej, korzeń dopiero się kształtuje, co powoduje niedostateczne osadzenie tego zęba w kości. W miarę upływu czasu korzeń będzie się wydłużał, dzięki czemu w końcu ząb uzyska pełną stabilizację w kości.
    Proszę jednak nie opierać się tylko na mojej odpowiedzi. Nic nie zastąpi bezpośredniego badania pacjenta i oceny sytuacji przez lekarza.
    Pozdrawiam

  249. Rafał mówi:

    Dzieńdobry,

    synek który ma 18 miesięcy wybił sobie wczoraj przednią jedynkę. Mam pytanie czy proponuje Pani wstawienie protezy zęba? Czy u Państwa wykonuje się takie protezy dla tak małego dziecka? Czy ewentualny brak przedniej jedynki przez dłuższy czas u dziecka może zaburzyć naukę mówienia?

    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Rafał

  250. Alicja mówi:

    Dzień dobry !
    Mam 16 lat. W zeszłym rok wypadła mi górna trójka (mleczak) i jest już drugi ząb. Miałam zamiar nosić aparat ortodontyczny ale zauważyłam że moja druga górna trójka to również mleczak! Co mam robić w tej sytuacji. Powinnam usunąć tą trójkę ?

  251. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę skontaktować się z ortodontą. Brak stałej trójki w jamie ustnej może sugerować, że ząb ten jest zatrzymany i bez leczenia ortodontycznego nie ma możliwości aby nastąpiło jego wyrznięcie. Ortodonta z pewnością zleci wykonanie zdjęcia pantomograficznego, które umożliwi właściwą diagnozę.
    Na własną rękę proszę nie decydować o usuwaniu żadnego z zębów.
    Pozdrawiam

  252. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Panie Rafale!
    Przedwczesna utrata zęba mlecznego może mieć poważne skutki związane z prawidłowym rozwojem narządu żucia, dlatego mały pacjent powinien być objęty opieka ortodontyczną i – w zależności od wyniku badania – najprawdopodobniej należałoby wykonać aparat z dostawionym brakującym zębem. Proszę jednak wziąć pod uwagę fakt, że mogą wystąpić trudności spowodowane brakiem współpracy tak małego dziecka, i z tego powodu być może trzeba będzie odroczyć w czasie jego wykonanie. Proszę zgłosić się z synkiem do ortodonty.
    Pozdrawiam

  253. Klaudia mówi:

    Mam problem, bo wiem mam 16 lat i nie mam dwojek i ich nie bede miec spowodu tego ze nie mam zawiązków ,lecze zeby rok u ortodonty i mam juz miejsce na implanty ale zalozenie implantow zalezy w duzej mierze od istotnego zakończenia wzrostu kości , i czytalam jak ze zakonczenie wzrostu kosci jest od 18-21 roku zycia.
    to przepraszam bardzo mam chodzic z dwoma ubytkami na przodzie.To jest straszna udreka przezywam to juz 0,5 roku i mam tego jzu dosyc.. jest moze jakies inne rozwiazanie?
    Błagam o odpowiedz !

  254. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę porozmawiać na ten temat ze swoim ortodontą, który z pewnością w planie leczenia uwzględnił także tymczasowe uzupełnienie brakujących zębów do czasu ich ostatecznego uzupełnienia za pomocą implantów. Nie pozostawia się pacjentów bez uzupełnień tymczasowych, nawet jeśli są jeszcze w okresie wzrostu.
    Pozdrawiam

  255. Katarzyna mówi:

    Bardzo proszę o poradę. Otórz mam martwy ząb z koronka porcelanową. Dodam, że ząb był leczony kanałowo. Pewnego dnia opuchlo mi dziasło i troszkę zaczeła zbierać sie ropa. Ząb mnie nie boli ale lekko się rusza razem z koroną. Plucze dziąsła dentoseptem i opuchlizna zeszla mimo, że dziąsła są dalej zaczerwienione. mam sklonności do paradontozy ale dlaczego rusza mi się ząb razem z koronką skoro nie boli, nie boli nawet sąsiedni. Czy to oznacza, że muszę go usunąć. bardzo mi na nim zależy gdyz koronki robiłam rok temu, są sliczne i technologicznie fachowo wykonane. Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

  256. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Prawdopodobnie doszło do przewlekłego zapalenia tkanek okołowierzchołkowych korzenia zęba i stąd te objawy. Taka sytuacja nie musi od razu oznaczać, że ząb należy usunąć, ale jak najszybciej powinien zbadać Panią lekarz. Będzie także należało wykonać zdjęcie rtg, które umożliwi pełną diagnozę. Pisze Pani także o skłonnościach do paradontozy. Proszę pamiętać, że powinna Pani być pod stałą opieka periodontologa.
    Pozdrawiam

  257. Krzysiek mówi:

    Witam,
    Czy mogę przyjmować antybityk taki jak: amoksiklav, gdy w zębie mam środek dewitalizujący?
    Proszę o pomoc

  258. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    To pytanie proszę skierować do lekarza, który zaordynował przyjmowanie antybiotyku. Teoretycznie nie ma przeciwwskazań, ale przez internet, bez badania i zebrania wywiadu z pacjentem nie można udzielać porad dotyczących przyjmowania leków.
    Pozdrawiam

  259. anna nowak mówi:

    witam,mam pytanie dotyczace gornej 4 a mianowicie jest ona do usuniecia;stwierdzone przez dentyste.bede chciala zastapic ja korona 3 punktowa tzn oparta na zebach filarowych 3 i 5.moje pytanie brzmi ile czasu musi minac od usuniecia zeba do wziecia odcisku na mostek.bede w polsce tylko 2 tygodnie i zalezy mi na czasie.czy powinnam wyrwac go tutaj ok tygodnia wczesniej zeby rana byla juz w miare zagojona.tak nawiasem to 3 i 5 sa calkiem zdrowe.i ile czasu czeka sie na zrobienie mostka od dnia wziecia odcisku.dziekuje slicznie pozdr

  260. anna mówi:

    Witam Pania
    Mam maly problem ktory nie daje mi spac .. dwa dni temu na podniebieniu za jedynka i nad nia wyczulam lekkie zgrubienie , nie boli ale ciagle dotykam jezykiem . Kiedy popatrzylam do lusterka to nic tam nie widze co to moze byc ?? z gory dziekuje

  261. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Prawdopodobnie wyczuła Pani brodawkę przysieczną. Jest to zgrubienie błony śluzowej znajdujące się na podniebieniu, tuż za górnymi siekaczami przyśrodkowymi, w linii pośrodkowej ciała i jest strukturą anatomiczną. U różnych osób może różnić się wielkością, czasami może na skutek podrażnienia mechanicznego (nagryzanie bardzo twardych pokarmów) lub termicznego (poparzenie) nastąpić jej obrzęk, który samoistnie ustępuje.
    Pozdrawiam

  262. dalia mówi:

    witam mam pytanie czy zajmowala sie pani dziecmi z rozszczepem wysostka zebodolowego

  263. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam
    Tak, dzieci z rozszczepem wymagają wielospecjalistycznej opieki, w tym ortodontycznej i mają ją w Polsce zapewnioną już od momentu urodzenia. Pracując w Klinice Ortodoncji PAM (obecnie PUM) miałam kontakt z takimi pacjentami.
    Narodowy Fundusz Zdrowia w pełni refunduje takie leczenie, ale tylko w ośrodkach, z którymi został podpisany kontrakt na leczenie pacjentów z rozszczepem.

    Pozdrawiam

  264. dalia mówi:

    A JEZELI BYM CHCIALA NA WLASNA REKE LECZYC DZIECKO U PANI TO PODJELA BY SIE PANI TEGO? I NA CZYM BY POLEGALO ? CORKA MA 5 MIESIECY I OBUSTRONNY ROZSZCZEP WARGI PODNIEBIENIA I WYROSTKA ZEBODOLOWEGO… JEZELI PANI ZNA MOZE JAKIES NA MIARY NA PLACOWKI KTORE SIE TYM ZAJMUJA … KTORE ROBIA TO NA NFZ…. I JAK BY PANI MOGLA TO NAPISZE MI PANI KIEDY MAM UDAC SIE Z DZIECKIEM DO ORTODATY? MOZE JUZ MOZNA ZACZAC COS ROBIC W TYM KIERUNKU… BARDZO PROSZE O POMOC…

  265. dr Joanna Szajnar mówi:

    Oczywiście, że mogłabym się podjąć, ale zdecydowanie lepiej byłoby, gdyby Pani córka została objęta opieką w ośrodku specjalistycznym. Nie napisała Pani, gdzie Pani mieszka, a to dość istotne.
    Jeśli niedaleko Szczecina, najlepiej, gdyby zgłosiła się Pani do Kliniki Ortodoncji Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego (tel. na centralę 91 4661000), natomiast jeśli gdzieś dalej, to proszę poszukać Kliniki Ortodoncji przy najbliższej Akademii Medycznej.
    Te informacje powinna Pani otrzymać już przy porodzie lub od pediatry prowadzącego dziecko.
    W razie pytań proszę o kontakt telefoniczny, chętnie pomogę.
    Pozdrawiam

  266. anna nowak mówi:

    witam pare dni temu pisalam do pani w sprawie wyrwania gornej 4 i wstawieniu mostka.moje pytania to ile czasu od wyrwania musi minac do wziecia odcisku pod mostek i jak dlugo czeka sie na wykonanie mostka w pracowni lub u dentysty.poprzednie moje pytanie to numer 259.bede w polsce tylko 2 tygodnie i zalezy mi na czasie.i czy mozna 4 podwiesic tylko na jednym zebie np na piatce.z gory dziekuje pozdrawiam

  267. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Anno,
    Przepraszam, że musiała Pani czekać na odpowiedź. Z całą pewnością w ciągu dwóch tygodni nie jest możliwe usunięcie zęba i jednoczesne wykonanie ostatecznego uzupełnienia protetycznego powstałej luki. Ukształtowanie się kości i dziąsła w miejscu, gdzie będzie usuwany ząb trwa kilka a nawet kilkanaście tygodni (nie jest to jednoznaczne z zagojeniem się rany). W sytuacji, kiedy luka istnieje już od dawna, wykonanie mostu w ciągu dwóch tygodni jest jak najbardziej możliwe, pod warunkiem, że zęby na których będzie on wykonany nie wymagają innego, dodatkowego leczenia.
    Jeżeli rozpatruje Pani możliwość podjęcia leczenia w naszym gabinecie, proponowałabym ustalić termin konsultacji. Spotkanie to miałoby na celu dokładne zbadanie Pani, zaplanowanie niezbędnych zabiegów, ich kolejności i czasu wykonania. Po usunięciu zęba, na czas niezbędny do wygojenia się i ukształtowania kości możliwe jest wykonanie tymczasowego uzupełnienia, z którym mogłaby Pani wyjechać nawet na kilka miesięcy, a po tym czasie, podczas kolejnego przyjazdu wykonać ostateczne uzupełnienie.
    Nie wykonuje się mostów jednobrzeżnych, tzn. jego przęsło musi być oparte na dwóch filarach, czyli w tym przypadku prawdopodobnie na “trójce” i “piątce”.
    A czy brała Pani pod uwagę uzupełnienie za pomocą implantu? Takie rozwiązanie nie wymaga opracowywania, czyli szlifowania sąsiednich zębów, zwłaszcza że pisze Pani, że są one całkiem zdrowe.
    Z usunięciem zęba proszę się wstrzymać. Czasami jest możliwe wykonanie implantacji natychmiast po usunięciu zęba, podczas tego samego zabiegu i z wielu powodów jest to bardzo korzystne dla pacjenta, lecz niestety, nie zawsze możliwe.
    Podstawą dobrego leczenia jest maksymalnie dobre zaplanowanie poszczególnych jego etapów, zarówno pod względem technicznym, jak i w czasie.
    Jak więc widać jest wiele tematów, które należy poruszyć i przedyskutować zanim podejmie Pani decyzję.

    Pozdrawiam

  268. Joanna mówi:

    Witam!
    Mam 6 letniego syna, który majac dwa lata miał lapisowane górne jedynki i dwójki. Jakiś czas po tym zabiegu te ząbki mu się wykruszyły. Zostały same korzenie. Bardzo zaniepokojona takim stanem rzeczy kilkakrotnie odwiedzaliśmy po tym czasie kilkakrotnie różych stomatologów, ale żaden z nich nie przekonywał nas do usunięcia korzeni. Proszę mi udzielic informacji czy ząbki stałe wyrosną prosto, czy same wypchną korzenie pozostałych mleczaków i nie trzeba ich będzie usuwac u stomatologa?

  269. Joanna mówi:

    Witam!
    Bardzo proszę o opinię. Przez 2 dni bolał mnie ząb. Dzisiaj, po dokładnych oględzinach nie stwierdzono żadnego ubytku. Wykonano zdjęcie rtg. Okazało się, że jest zgorzel. Rozwiercono mi ząb, wyciśnięto coś z niego, prawdopodobnie tę zgorzel. Z tak rozwierconym zębem wypuszczono mnie do domu. Mam stosować antybiotyk Clindamycin-MIP 600 mg (12 tabletek). Przed posiłkiem mam sobie watą kosmetyczną zatkać tę dziurę i dopchnąć wykałaczką. Bardzo proszę o pomoc. Czy takie metody są powszechnie stosowane? Ząb dalej mnie boli. Nie wiem co robić. Nie wiem, czy powinnam chodzić z rozwierconym zębem. Normalnie wkładano mi lekarstwo..
    Pozdrawiam
    Iza

  270. Pani Joanno, zęby mleczne, których cała korona została zniszczona przez próchnicę wymagają najczęściej leczenia kanałowego, gdyż zapobiega to przedostaniu się bakterii do tkanek otaczających. Takie korzenie mogą (a nawet powinny) pozostać do okresu wymiany uzębienia, gdyż “trzymają” one miejsce dla wyrzynających się w przyszłości zębów stałych. Ich przedwczesne usunięcie bez wykonania tzw. “utrzymywacza przestrzeni” mogłoby spowodować przemieszczenie w to miejsce zębów sąsiednich i w konsekwencji brak miejsca dla stałych siekaczy.
    Nie powinno być problemów z ich wymianą, najprawdopodobniej dojdzie do fizjologicznej resorpcja korzeni zębów mlecznych.

  271. Pani Joanno, nie jestem zwolenniczką zastosowanego u Pani leczenia otwartego, gdyż celem leczenia kanałowego jest usunięcie bakterii z kanału/ów, a stały kontakt ze środowiskiem jamy ustnej uniemożliwia zachowanie jałowości kanałów. Jeżeli lekarz stwierdził zmiany ropne otaczające ząb, to zastosowanie antybiotyku jest jak najbardziej właściwe, gdyż, przedostając się do krwi, zniszczy on bakterie rozwijające się poza wierzchołkiem korzenia.

  272. Urszula mówi:

    witam, jaka moze byc maksymalna przerwa pomiedzy oczyszczeniem kanalow a ich wypelnieniem? Dziekuje.

  273. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Wypełnienie kanałów powinno nastąpić natychmiast po ich oczyszczeniu, czyli na tej samej wizycie.
    Pozdrawiam

  274. Barbara mówi:

    Dzien dobry.Mam takie pytanie dotyczace zabkow mojego synka.Syn ma 21 miesiecy i juz pokruszyly mu sie gorne jedynki.Bylismy z tym u dentysty i stwierdzil prochnice butelkowa,ktora niestety bylo juz za pozno lapisowac.Pani zalecila myc zabki po kazdym posilku i czekac.Po 3 tygodniach syn zaczal mowic,ze go te gorne (teraz to juz sa korzenie ) zabki go bola chodzi o te jedynki wlasnie i sama niewiem co mam robic.mamy umowiona juz wizyte za 2 dni.Strasznie sie boje co bedzie dalej.Naczytalam sie na forach,ze takie korzenie sie usowa,ale czy to jest jedyne wyjscie??Syn jeszcze nie ma 2 latek.Boje sie ze moze sie to skonczyc wada zgryzu,wymowy i wole same straszne mysli chodza mi po glowie.Czy takie korzenie mozna wynerwic lub cos z nimi zrobic zeby nie bolaly,a zeby trzymaly miejsce zabka stalym???
    Bardzo prosze o pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie.

  275. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Rozumiem Pani obawy, jednak bez zbadania dziecka nie mogę udzielić odpowiedzi na Pani pytania. Postępowanie zależy od stanu zniszczenia zębów i możliwości współpracy pacjenta.Proszę zgłosić się do stomatologa, a następnie na konsultację do ortodonty.
    Pozdrawiam

  276. Angela mówi:

    Dzień dobry. Mam do pani pytanie, mianowicie czy jest to możliwe że przez próchnicę u 8 letniego dziecka nie wyrosną stałe zęby i trzeba będzie wstawić implanty w wieku 15 lat. Taką diagnozę usłyszałam ostatnio od dentysty mojej córki. Piszę ponieważ pierwszy raz słyszę o tym, nie chce mi się wierzyć że mogą nie wyrosnąć zęby stałe, tym bardziej że chodzę z córką regularnie do dentysty, ma próchnicę zwalczamy ją, dbamy o zęby, ale to chyba tylko zaleczanie, być może moja córka ma słabe zęby z przyczyn genetycznych, prawie wszyscy w rodzinie mają słabe zęby. Proszę o szybką odpowiedź, trochę się tym martwię że córka może nie mieć stałych zębów, no i te implanty…!!!
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Angela

  277. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Próchnica zębów mlecznych nie może spowodować zaniku zawiązków zębów stałych i wskutek tego ich braku. Przypuszczam, że u córki nastąpił wrodzony brak zawiązków lub lekarz miał na myśli to, że zniszczenie zębów mlecznych może doprowadzić do takiego przemieszczenia się zębów stałych, zarówno tych w jamie ustnej jak i zawiązków w kości, że dla tych ostatnich nie będzie dostatecznie dużo miejsca i może nastąpić ich utrudnione wyrzynanie. Trzecia możliwość: rozległe zniszczenie mogło dotyczyć już wyrzniętych zębów stałych i wskutek tego już są zagrożone przedwczesną ich utratą.
    Implanty można wprowadzać tylko u osób, u których zakończył się rozwój fizyczny i wzrost, a więc absolutnie nie u dziecka 15-letniego.
    Proponuję zwrócić się do lekarza, aby raz jeszcze wyjaśnił Pani problem, ponieważ podejrzewam, że doszło tu tylko do jakiegoś niezrozumienia się Państwa nawzajem.
    Pozdrawiam

  278. Marieta mówi:

    Dzień dobry, mam pytanie, ponieważ uderzyłam mojego kuzna podczas żartów, jedna z górnych jedynek pękła mu ku górze, pół zęba jest luźny czy w takim razie da się ząb odratować?? plombą?

  279. admin mówi:

    Witam

    Znam jednego wesołego pana, który będąc w wieku jeszcze szczenięcym strzelił sobie w ząbki samozwijalną stalową taśmą mierniczą. Minęło kilkanaście lat a obie jego w połowie klejone górne jedynki wyglądają jak nówki ;)

    Polecam umówienie się na wizytę w Ars Dentica.

    Pozdrawiam

  280. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Marieto,
    Jeżeli linia złamania będzie kończyła się poniżej brzegu kości, w której znajduje się ząb, możliwość leczenia może być sprawą dyskusyjną. Jeżeli zaś złamanie dotyczy tylko części korony, sposób odbudowy zęba zależy od tego, jakiej wielkości jest odłam i czy podczas uderzenia doszło do urazu miazgi, ponieważ wtedy jest także konieczne leczenie kanałowe. Niezbędne jest zbadanie kuzyna przez lekarza.
    Pozdrawiam

  281. Klaudia mówi:

    Witam,
    moje pytanie brzmi: czy moge zalozyc aparat ortodontyczny jesli planuje zajscie w ciaze? Czy jest to zakazane?
    Prosze o odpowiedz.
    Klaudia S.

  282. admin mówi:

    Witam
    Niedawno ta kwestia była poruszona. Cytuję:

    Jeśli chodzi o ciążę, aparat absolutnie nie jest przeciwwskazaniem ani nie ma żadnego wpływu na jej przebieg. Miałam i mam wiele pacjentek, które podczas leczenia ortodontycznego szczęśliwie zostały mamami.

    dr Joanna Szajnar

  283. Marlena mówi:

    Witam. Czy mozna pic alkohol jezeli ma sie zatrutego zeba ? Prosilabym o szybka odpowiedz

  284. Alina mówi:

    Witam,
    Mam pytanie czy powinnam udać się do stomatologa z niemowlakiem (9 m-cy) ponieważ zaobserwowałam u niego niewielką szczerbę (ok 1 mm) na górnej jedynce i domyślam się że stało się to podczas upadku
    z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam Alina

  285. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    z pewnością dobrze byłoby, gdyby dziecko zbadał lekarz.
    Pozdrawiam

  286. Kinga mówi:

    Witam mój 2 letni synek przewrócił się na chodniku i uderzył przednia górna jedynką. Ząbek się zaczął ruszać i był popekany. Byłam u dwóch stomatologów w ten dzień, jeden stwierdził że on nie jest w stanie nic zrobić. Pojechałam więc do innego który stwierdził, ze ten ząbek mu odpadnie na dniach. I później tylko trzeba go czymś posmarować. Ale ząb mu nie wypadł jak narazie rozdzielił mu sie na pół pionowo. Ale co mnie martwi na tej jedynce powstał mu torbiel. Co ja mam teraz zrobic iść z tym do dentysty?? Upadek miał miejsce tydzień temu.

  287. anna mówi:

    witam ile kosztuje u panstwa punkt w moscie porcelanowym na metalu?dziekuje slicznie pozdrawiam

  288. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Nasz cennik jest zamieszczony na tej stronie. Koszt 1 pkt-u porcelany na metalu nieszlachetnym bezniklowym to 600 zł.
    Pozdrawiam

  289. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam
    Pani Kingo, proszę bezzwłocznie zgłosić się z dzieckiem do stomatologa.

  290. Gosia mówi:

    Witam! Jakiś czas temu ułamał mi się ząb (szóstka), dzisiaj okazało się, że odłamek sięgał korzenia. Zab był wcześniej leczony kanałowo. Czy w takiej sytuacji jest możliwa odbudowa zęba, czy pozostaje tylko wyrwanie?

  291. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Wszystko zależy od tego, jaki jest kierunek przebiegu szczeliny złamania, jaki jest jej stosunek do brzegu kości oraz jaki jest stan korzeni i wypełnienia kanałów. Niezbędna jest ocena zęba przez lekarza w badaniu bezpośrednim oraz na podstawie zdjęcia rtg.
    Pozdrawiam

  292. monika mówi:

    Dzięn Dobry. mam problem. otóż od dawna nie mam czwórki górnej i szóstki na dole. i chciałam wstawić czwórke na górze ale niestety nie moge bo ząb 5 na dole tak mi sie przesunęła ze jak zamykam buzie to 4 górnej nie ma gdzie wstawic . co mam teraz zrobic . mysle o aparacie zeby wyprostowac 5 i 4 na dole. ile takie cos mogłoby kosztowac

  293. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Nie jest możliwe określenie kosztów bez zbadania pacjenta i analizy jego zgryzu. Koszt konsultacji to 100 zł. Podczas takiej wizyty dowie się Pani jakie i czy w ogóle są możliwości zmiany położenia zębów, czy za pomocą tylko jednego aparatu, czy być może trzeba będzie leczyć Panią za pomocą dwóch.
    Cennik poszczególnych zabiegów i usług jest dostępny na naszej stronie internetowej.
    Pozdrawiam,

  294. Kamil mówi:

    Witam,
    Chciałbym zasięgnąć informacji co należy zobić gdy 1,5 tygodnia po sciągnięciu stałego aparatu(górny łuk) i mimo ciągłego noszenia retainera (szyna-plastik) leczona diastema zaczyna powracać. Czy problem jest w złym dopasowaniu retainera czy może są jakieś inne przyczyny, jakie są na to sposoby? Czy założenie dodatkowego drutu, czy może jakieś inne ? Jak należy rozmawiać z lekarzem kiedy leczenie nie przynosi oczekiwanego wyniku ? Bardzo proszę o odpowiedź.

  295. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Jeśli po zdjęciu aparatu dzieje się coś, co Pana niepokoi, jak najszybciej proszę zgłosić się do swojego ortodonty i wprost z nim o tym porozmawiać. Nie znając przyczyn diastemy, planu i przebiegu leczenia, a także nie badając Pana, nie mogę odpowiedzieć na pytanie o przyczynę i możliwości zapobiegania nawrotom. Najbardziej kompetentną osobą w tej sytuacji jest Pana lekarz prowadzący, który z pewnością chętnie odpowie na każde Pana pytanie, ponieważ ma Pan prawo, jako pacjent, otrzymać pełną informację dotyczącą Pana zdrowia i przebiegu leczenia.

  296. Barbara mówi:

    Ułamala mi sie dolna 7 razem z koronka-został tylko korzen leczony kanałowo.Mam za tydzien wizyte u stomatologa.Moje pytanie brzmi-czy tydzien wplynie ujemnie na stan korzenia?bardzo sie martwie bo chcialabym odbudowac ząb a wczesniejsza wizyta jest niemozliwa.Pozdrawiam

  297. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Tydzień, utrzymując oczywiście perfekcyjną higienę, prawdopodobnie nie powinien mieć znaczenia dla stanu tego konkretnego Pani zęba.
    Pozdrawiam

  298. basia mówi:

    Bardzo dziękuję za odpowiedz.Niestety korzeń był pękniety i już nie dalo sie go uratować,został usunięty.Pozdrawiam.

  299. Agnieszka mówi:

    Witam!
    Mó półtora roczny synek podczas upadku doznał urazu jedynki, dokładniej jest przesunięta nieco w tył i wbita do środka – w porownaniu z drugą widać że jest krótsza i cofnięta. Byłam synkiem u stomatologów, jeden powiedział że to mleczak i nie ma się czym przejmować, po takiej odpowiedzi udałam się do innego i przepisał antybiotyk po stwierdzeniu że ząbek nie jest pęknięty a jest krwiak i zalecił jedzenie raczej miękkich pokarmów. Zalecił też, że gdy opuchlizna i krwiak zejdzie to trzeba nawiercić ząbek. Czy jest to konieczne? i co jeszcze mogłabym zrobić w takiej sytuacji?
    Pozdrawiam

  300. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Agnieszko,
    Przykro mi, ale bez zbadania dziecka, przez internet, nie mogę stawiać diagnozy, ani tym bardziej ustalać jakiekolwiek postępowania.
    Pozdrawiam

  301. Anna mówi:

    Wiatm, moj problem jest nastepujacy.Ponad dwa lata temu mialam czwórkę górną leczoną kanałowo. Pół roku temu ułamał sie kawałek z tylniej scianki, poszlam do dentysty, włozył strasznie niemiłą metalową formę i uzupełnił ubytek. Wczoraj na tym samym zebie, na tylniej sciance lecz nie po stronie uzupełnionej przez dentyste, zauwazyłam dwie lekko czarne pionowe kreski:(Czy to moze wskazywac na to, ze zab jest pekniety??? Wiem, ze koniecznie musze isc z tym do dentysty, ale chciałam tylko wiedziec jakiej formy leczenia moge sie spodziewac; czy nałozenia korony, czy sa jeszcze jakies inne formy usztywnienia zeba czy usuniecia? Dodam, ze mam dopiero 23 lata nie nie umiem sobie wyobrazic utraty zeba w tak młodym wieku:(

  302. Magda mówi:

    Dzień dobry.
    Byłam wczoraj u dentysty, zatruł mi dolną 6. Jednak po tym powiedział, że ząb jest bardzo słaby, może się skruszyć. Bo jego wyczyszczenie będzie wyglądał, jak skorupa orzecha. Tak więc leczenie kanałowe może go jedynie “dobić”, ponieważ plomba go całkowicie rozwali. A jeśli się ukruszy to będzie problem… Zalecił mi ewentualne zrobienie koronki. Jednak się zastanawiam , czy nie lepiej go wyrwać.
    Pozdrawiam

  303. mirka mówi:

    Witam.Mój syn ma 17,5 roku,od prawie 4 lat nosi aparat stały(górny i dolny)ponieważ nie ma stałych górnych 2 i dolnych 1.Miał braki w uzębieniu, ale zęby proste.Po 4 latach ma miejsce na dwójki po około 6-8 mm i dolne jedynki 1,3 mm.Niepokoi mnie fakt,że pozostałe zęby są stłoczone aż ustawiają się bokiem. A górne jedynki nie dość,że po każdej wizycie(max co 4 tyg)wędrują raz w lewo raz w prawo i ściśnięte ze sobą jakby miały ochotę jedna na drugą zajść to jeszcze wychyliły się bardzo do przodu .Byłam na konsultacji i okazało się, że solidarność lekarska jest większa niż rzetelność.Jak zakładaliśmy aparat ortodonta określiła czas leczenia na2 do 3 lat a teraz końca nie widać.
    Syn jest na skraju wytrzymałości psychicznej.Martwię się o niego.Nie wiem co mogę zrobić? Do kogo udać się po pomoc?
    Bardzo proszę o radę,Ja naprawdę czuję się bezsilna.Mira

  304. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Bez zbadania syna nie jestem w stanie ustosunkować się do Pani wątpliwości. Myślę, że w pierwszej kolejności powinna Pani przedstawić je lekarzowi prowadzącemu leczenie syna, z prośbą o wyjaśnienie.
    Pozdrawiam

  305. karolina mówi:

    witam!dwa dni temu dentysta wyrwal mi trzy korzenie na raz!z jednej dziury wystaje mi kawalek korzenia,co powinnam zrobic?

  306. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę udać się do lekarza, który przeprowadzał zabieg, aby zbadał Panią i ocenił stan zębodołów.

    Pozdrawiam

  307. Justyna mówi:

    Droga Pani Doktor,moj 8 letni syn posiada 6 stalych zebow 4 na dole z ktorych dwojki wyrosly niemal w poprzeg i naprawde ogromne jedynki z czego najbardziej zaniepokojona jestem bardzo nisko osadzonymi dziaslami,kiedy sie usmiecha najpierw widac dziasla a pozniej zeby.Mieszkam w Anglii i niezbyt ufam tutejszej sluzbie zdrowia wiec najpierw chcialabym zasiegnac fachowej rodzimej opinii, z gory dziekuje za odpowiedz.Chcialam zaznaczyc ze syn nie chorowal wczesniej na zadne skomplikowane choroby i nie zazywal zadnych lekarstw ktore moglyby powodowac przerost dziasel,pozdrawiam.

  308. Ania mówi:

    Witam. Dwa tygodnie temu pojechałam z dzieckiem ośmioletnim do ortodonty. Lekarz zrobił przeswietlenie szczeki i okazało sie ze nie ma u mojego dziecka “związku szejściu zębów trzonowych”. Lekarz powiedział że nie ma szans aby te zęby wyrosły i będzie musiał mieć załozone implanty po osiągnieciu pełnoletności. Mam pytanie czy nie ma żadnej nadzieii że te ząbki sie pojawią? Zaznaczam że mleczaki są na miejscu

  309. Klaudia mówi:

    Witam,
    mam pytanie dotyczace szczoteczki elektrycznej do zebow – wkrotce bede miala zakladany staly aparacik na zeby, a chcialam kupic sobie elektryczna szczoteczke. Ale czy taka szczoteczka nie zaszkodzi aparatowi, czy nie poodrywaja mi sie zamki z zebow? A jesli jednak mozna uzywac takich szczoteczek, to na co mam zwracac uwage przy zakupie?
    A w ogole czy sa jakies zalecenia dotyczace rodzaju szczoteczki do zebow?

    Z gory dziekuje za odpowiedz

    Klaudia

  310. Anna mówi:

    Witam, chciałabym się dowiedzieć, dlaczego tak dużo (300 zł!!) kosztuje przedstawienie planu leczenia ortodontycznego, które trwa zaledwie 10-15 minut…
    “Zniesmaczona” pacjentka..

  311. Ula mówi:

    Witam,
    podczas wizyty u dentysty wyleczono mi zeba jednak dowiedziałam się ,że ząb ma krótki korzeń i nie dostane na niego gwarancji. Czy na krótki korzeń nie można założyc korony ?Ciężko zyc z myślą że wktóce jak złamie mi się ten ząb trzeba będzie go usunąc a jest to górna 3 , a 2 nigdy mi nie wyrosły. Czy naprawdę nie ma sposobów aby uratowac wyleczonego zęba z krótkim korzeniem?

    z góry dziękuję za odpowiedź

  312. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Anno,

    300 zł to koszt nie przedstawienia, tylko opracowania planu leczenia. Jest to praca i czas lekarza poza pracą przy fotelu pacjenta. Polega ona na:

    • ocenie nieprawidłowości stwierdzonych podczas badania czynnościowego stawów skroniowo-żuchwowych, mięśni żwaczy, języka, błony śluzowej jamy ustnej, sposobu oddychania, połykania i wymowy;
    • analizie rysów twarzy: en face oraz profilu w polu biometrycznym;
    • analizie modeli: ocenie każdego z łuków osobno oraz ich wzajemnej relacji w stosunku do trzech płaszczyzn przestrzennych, położenia poszczególnych zębów w łuku, symetrii, bądź asymetrii, ocenie wydłużenia i/lub skrócenia zębów i wyrostków zębodołowych, zaguzkowania zębów bocznych, ocenie klas Angle’a i klas kłowych, krzywej Spee itp.
    • wykonaniu szeregu pomiarów, w tym: pomiarów szerokości zębów, szerokości i długości łuków zębowych, obliczeniu wskaźników, takich jak: wskaźnik Boltona, Ponta, Droschla, Littla, Tonna itp.
    • analizie pantomogramu: ocenie liczby i położenia zębów i/lub ich zawiązków oraz ewentualnych nieprawidłowości; ocenie ich kształtu, stopnia mineralizacji, obecności zębów martwych, leczonych kanałowo, zębów ze zmianami okw, resorpcji zębów i kości, zmian w kości, w stawach skroniowo-żuchwowych oraz w zatokach szczękowych;
    • analizie zdjęcia cefalometrycznego (telerentgenogramu), która ma na celu ustalenie wrodzonego typu twarzy, umożliwia ocenę położenia obu szczęk w stosunku do czaszki i do siebie wzajemnie, pozwala na ocenę kierunku wzrostu, umożliwia ocenę ewentualnych odchyleń. Polega ona na ustaleniu kilkunastu/kilkudziesięciu punktów na bocznym zdjęciu czaszki, wykreśleniu płaszczyzn, odczytaniu kątów zawartych pomiędzy nimi oraz proporcji, prognozowaniu wzrostu, ocenie osiowego ustawienia siekaczy w stosunku do podstaw kostnych, ocenie morfologii tkanek miękkich, ocenie stosunku tylnej wysokości twarzy do przedniej.

    W/w obliczenia służą do przygotowania planu postępowania, tj. leczenia z uwzględnieniem rodzaju i kolejności użytych aparatów, leczenia retencyjnego, zaleceń przed i po leczeniu ortodontycznym, takich jak np. leczenie periodontologiczne, usunięcie zębów stałych itp. Pozwala wykluczyć lub potwierdzić konieczność wspomagania leczenia ortodontycznego leczeniem operacyjnym szczęk.

    Wszystkie wyżej wymienione zagadnienia są poddawane analizie w przypadku każdego pacjenta, lecz w planie leczenia ujęte są tylko te dane, które odbiegają od normy lub są nieprawidłowe. W innym przypadku opisanie badania pacjenta, modeli i zdjęć wiązałoby się każdorazowo z napisaniem planu o objętości pokaźnej książki.

    Zdanie: usunąć (lub nie) ząb X i Y – czyta się szybko, ale decyzję o tym podejmuje się znacznie dłużej i jest ona podjęta na podstawie dokładnej analizy opartej na szeregu obliczeń, i jest głęboko przemyślana.

    Podczas konsultacji ortodontycznej to pacjent podejmuje decyzję, czy chce rozpocząć leczenie w Ars Dentica i poznaje wszystkie związanie z tym koszty, także te, które są związane z przygotowaniem planu leczenia.

    W przypadku jakichkolwiek pytań czy wątpliwości proszę otwarcie je stawiać, na wszystkie chętnie w każdej chwili odpowiem.

  313. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Ulu,
    Aby ustosunkować się do Pani wątpliwości związanych z leczeniem kła górnego, musiałabym Panią zbadać. Kły są to zęby, które mają najdłuższe korzenie ze wszystkich zębów i są bardzo ważne, ponieważ podtrzymują bruzdy nosowo-wargowe( to dotyczy tkanek miękkich twarzy) i istotne jest aby jak najdłużej pozostały w jamie ustnej. Poza oceną pojedynczego zęba ocenia się go także w stosunku do ilości i jakości sąsiednich i przeciwwstawnych zębów, ich ustawienia w łuku zębowym itp.
    Oczywiście, że można odbudować koronę zęba za pomocą korony protetycznej, ale muszą być spełnione pewne warunki dotyczące długości korzenia w stosunku do długości planowanej korony.
    Pozdrawiam

  314. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Czasami podczas wymiany uzębienia z mlecznego na stałe może dojść do zapalenia dziąseł wokół nowo wyrastających zębów, jednak ma to charakter przejściowy.
    Innym powodem sytuacji o której Pani pisze może być niedostateczna higiena,czego zawsze następstwem jest zapalenie dziąseł. Jeszcze inny powód który można by połączyć z Pani opisem, to istniejąca wada zgryzu polegająca na nieprawidłowym położeniu kości szczęk.
    Proszę jednak w żaden sposób nie traktować tych informacji wiążąco. Tylko badanie pacjenta może dać odpowiedź na Pani wątpliwości.
    Pozdrawiam,

  315. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Aniu,
    W wieku 8 lat powinny być widoczne już wszystkie zawiązki zębów, z wyjątkiem trzecich trzonowców, czyli tzw. ósemek, które jeszcze mogą nie być widoczne. Jednak wszystko zależy od tzw. wieku zębowego, który nie zawsze pokrywa się z wiekiem kalendarzowym. Jeśli ortodonta stwierdził braki zawiązków innych niż ósemki, to, niestety, z pewnością już się nie pojawią.
    Pozdrawiam

  316. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Z pewnością podczas wizyty na której będzie Pani miała zakładany aparat lekarz lub odpowiednio przeszkolony przez niego personel, poinformuje Panią o sposobie, częstotliwości szczotkowania zębów, a także jakie akcesoria są do tego potrzebne. Tak dzieje się w mojej praktyce.
    Nie polecam szczoteczek elektrycznych. Moi pacjenci stosują manualne szczoteczki ortodontyczne z nieco niższym środkowym pasem włosia, szczoteczki międzyzębowe, szczoteczki jednopęczkowe, nici ortodontyczne typu SuperFloss.
    Pozdrawiam

  317. Robert mówi:

    Witam,
    Chciałbym się zapytać czy po usunięciu górnej szóstki zęby 5 i 7 zejdą się do siebie? czy zostanie między nimi dziura i będzie trzeba wprawić zęba? Proszę o odpowiedz, pozdrawiam

  318. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Sąsiednie zęby niestety same się nie zsuną w taki sposób, aby odtworzyć ciągłość łuku zębowego. Mogą się jednak po dłuższym czasie przechylić do luki, natomiast zęby z przeciwstawnego łuku, szukając kontaktu, który straciły, będą się wydłużały. W ten sposób zostanie zaburzona płaszczyzna zgryzowa, dlatego konieczne jest uzupełnianie każdego braku, nawet pojedynczego zęba.
    Pozdrawiam

  319. Robert mówi:

    Wprawienie górnej szóstki ile będzie kosztowało?

  320. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam
    Implant, czy most? Jeśli implant, to czy z podniesieniem dna zatoki, czy nie jest to konieczne? Natomiast jeśli most porcelanowy, zależy jaką wybierze Pan podbudowę: metal bezniklowy, złoto czy tlenek cyrkonu lub glinu.
    Nasz cennik znajduje się w zakładce na stronie internetowej, natomiast aby odnieść się do konkretnej sytuacji, nieodzowne jest zbadanie
    pacjenta oraz ocena zdjęcia pantomograficznego a czasami także i zębowego.

    Z poważaniem

  321. Alicja mówi:

    Witam,
    chciałabym się zorientować mniej więcej jeśli chodzi o cenę recesji 4 zębów. Gdzie kieł(3) jest dość mocno odsunięty reszta jest odsunięta nieznacznie. W prywatnym Gabinecie powiedziano mi, ze bardziej opłaci mi się zrobienie wszystkich zebów jednocześnie,bo materiał opłaca się wykorzystywać cały od razu, materiał którym byłyby pogrubione dziąsła przy 4 zębach plus zabieg wyniosłoby 1500zł. Chciałabym zapytać czy jest szansa uzyskac niższa cenę.

    Dodam jeszcze, ze tylko mniej więcej prosiłabym o przybliżenie ceny, jeśli jest to tylko możliwe. Zdaję sobie sprawę, że po wizycie byłoby łatwiej podać cenę, jednak przyznam, ze trzecia opłata(bo byłam już u dr Trąbskiej 2 razy na wizycie wstępnej) za wizytę konsultacyjną byłaby uciążliwa jeśli miałabym usłyszec cene taką samą albo większa.

  322. karolina mówi:

    chciałam się zapytać tylko miałam 2 razy zatruwany ząb i dentystka dała skierowanie na rtg zęba 37 . na zdjęciu między tym zębem a 38 jest plama ciemna jak “woreczek” wielkości 3,5mm . nie wiem co to może być.

  323. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Obraz jaki Pani opisuje może odpowiadać wielu różnym nieprawidłowościom, ale może być także spowodowanie niejednorodnym naświetleniem kliszy. Tylko ocena zdjęcia przez lekarza pozwoli odpowiedzieć na Pani pytanie.

    Pozdrawiam

  324. Małgorzata mówi:

    Witam. Mam pytanie odnośnie ewentualnych koron, Mam ukruszoną górną piątkę, w ogóle nie mam juz tam korony, mały kawałek wystaje i mam czarną dziurę poniżej linii dziąseł. Czy jest możliwość ewentualne leczenie kanałowe i umieszczenie korony czy będę musiała usunąć korzeń?
    Drugi problem taki, iż kiwa mi się złamana druga piątka u góry i pewnie muszę ją usunąć, czy można zastosować most na sąsiednim zębie który był leczony kanałowo?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  325. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Oczywiście, prawidłowo przeleczony kanałowo ząb może stanowić filar w moście protetycznym, czasami jednak trzeba go wzmocnić np. wkładem koronowo-korzeniowym lub odbudową na włóknie szklanym. Wszystko zależy od warunków w jamie ustnej. Na pozostałe pytania możliwa jest odpowiedź tylko po przeprowadzeniu bezpośredniego badania oraz wykonaniu zdjęć rtg.
    Pozdrawiam

  326. Renata mówi:

    Witam,
    bardzo prosiłabym Panią doktor o doradzenie w sprawie skorygowania aparatem wady wynikającej z braku zawiązków górnych dwójek u mojej 12-letniej córki, tzn. jaką opcję należałoby wybrać, czy pozostawienie trójek na swoim miejscu i późniejsze jego wypełnienie , czy też przesunięcie ich w miejsce dwójek , a następnie wykonanie ich kosmetyki. Chciałabym także dowiedzieć się, w którym roku życia można wstawić implanty po zastosowanym leczeniu ortodontycznym (także mam na myśli moją córkę). Dziękuję i pozdrawiam.

  327. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Sposób rozwiązania problemu w przypadku braku zawiązków zębów, szczególnie stałych dwójek, to nie kwestia dowolnego wyboru, ale wnikliwej analizy i planu leczenia, uzależnionego od wielkości podstaw kostnych obu szczęk, wielkości zębów w każdej z nich i wzajemnych stosunków zgryzowych zębów w obu szczękach. Córkę powinien zbadać ortodonta i na podstawie zdjęć oraz modeli opracować plan leczenia.
    Implanty można wprowadzać wtedy, kiedy jest już zakończony rozwój układu kostnego, co ocenia się na podstawie dojrzałości trzonów kręgów szyjnych lub kości lewego nadgarstka. U dziewczynek jest to zazwyczaj ok 17-18 roku życia.
    Pozdrawiam

  328. Paweł mówi:

    Witam,
    Mam pytanie. Mam na kilku przednich zębach białe plamki. Dentystka powiedziała mi, że to odwapnienie. Czy da się to jakoś leczyć żeby te plamki znikły ?

  329. Bożena mówi:

    Witam, chciałam zapytać ile zębów można usunać podczas jednej wizyty u stomatologa? Mam do usunięcia cztery zęby w górnej szczęce.

  330. martyna mówi:

    dobry wieczur pani doktor mam pytanie czy to normalne jak sie prawie zemglala bym na fotelu u stomatolog

  331. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam

    Pani Martyno,
    Nie, to nie jest normalna reakcja.

    Pani Bożeno,
    Teoretycznie można usunąć kilka zębów podczas jednaj wizyty, ale decydujący jest stan ogólny pacjenta oraz sytuacja kliniczna w jamie ustnej.

    Pozdrawiam

  332. krzysiek mówi:

    witam mam bardzo powazne pytanie mieszkam w uk bylem na wyrwniu zeba u dentysty .ale po jakis kilku godzinach okazalo sie ze zle go wyrwal i chyba resztki korzenia zostaly czy cos takiego chcialbym sie dowiedziec jakie moga byc komplikacje

  333. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Aby ocenić, czy rzeczywiście pozostały fragmenty zęba należy wykonać kontrolne badanie rtg. To, co Pan ocenia jako pozostałości zęba , to mogą być także brzegi kości zębodołu. Proszę zgłosić się do lekarza i przedstawić swój problem.
    Pozdrawiam

  334. kasia mówi:

    Bardzo proszę o odpowiedz na moje pytanie.Miałam kanałowo leczony ząb górną 7, został zatruty 4.sierpnia a 12.sierpnia przez 1,5 godz.oczyszczany igłami ,wysterylizowany solą i zaplombowany.Niestety już następnego dnia zaczął ćmić,potem ból był coraz silniejszy więc zgłosiłam się do p.doktor a był 16.08 .Wykonałam rtg i p.doktor stwierdziła że może boleć do 2 tyg.zrobił się skrzep ale się rozejdzie.Dostałam antybiotyk Dalacin C biorę już drugi dzień,zażyłam już 6 tabletek a ból jest nadal dzisiaj jest 17.08. Czy to normalne i czy czekać dalej do zakończenia leku? Błagam o szybką odpowiedz. Katarzyna F.

  335. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Niestety, korespondencyjnie nie mogę się ustosunkować do leczenia przeprowadzonego przez innego lekarza, szczególnie, że nie mam możliwości zbadania Pani i nie posiadam wypisu z Pani karty, mówiącego o tym, jaki był stan zęba przed leczeniem, jakie zastosowano materiały i środki oraz jak wygląda obraz radiologiczny zęba przed i po leczeniu.
    Jeżeli w Pani odczuciu dolegliwości są niepokojące, proszę ponownie zgłosić się do lekarza.
    Pozdrawiam

  336. Agnieszka mówi:

    Dzień dobry.
    Chciałam zapytać czy leczenie kanałowe jednoseansowe z użyciem mikroskopu zabiegowego jest bezbolesne podczas zabiegu oraz po nim? Jak długo trwa?
    Agnieszka

  337. EWA mówi:

    Pani doktor mam problem i niewiem czy powinnam isc do innego lekarza czy zostawic to biegowi czasu.Wiec tak mialam usuwana górna czwórke prawie przez 40 minut na koniec powiedziala ze kawałek korzenia niedała rade mi wyciagnac gdyz mocno siedzi,dostałam antybiotyk.Powiedziala mi rowniez abym sie nim nieprzejmowała gdyz on z biegiem czasu wyjdzie sam?Moje pytanie czy to jest bezpieczne?i czy bedzie bolec przez cały czas poniewaz minał tydzien a ja nadal czuje bol tego zęba!i czy rana sie zagoi poniewaz do tej pory jest dziurka!Z góry dziekuje za odpowiedz i prosze o rade co mam dalej robic?EWA

  338. Natalia mówi:

    Pani Doktor. 2 tygodnie temu miałam założoną truciznę na zęba. Miałam ustalony czas i datę. I tego samego dnia co miałam iść do dentysty, wypadła mi trucizna. Trucizna trzymała się 2 tygodnie. Czy z powodu wypadnięcia trucizny może mi się coś stać? Jakie będą tego konsekwencje?

  339. Julia mówi:

    Witam serdecznie! Borykam się z pewnym dylematem a mianowicie mam 15 lat i od półtora roku noszę stały aparat ortodontyczny, więc za rok powinnam już mieć zdjęty. Mój ortodonta powiedział, że żeby efekt był lepszy, to spiłuje mi trochę szkliwa. Dodał, że mam bardzo duże zęby i nawet gdyby spiłował mi go 10% to nic by sie nie działo. Mam jednak wątpliwości, gdyż słyszałam że piłowanie szkliwa źle wpływa na zęby i że za 30 lat takie spiłowane uzębienie może już próchnieć. Czy powinnam się zgodzić na takie działanie? Czy to jest bezpieczne dla zdrowia moich zebów teraz i w przyszłości? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

  340. Justyna mówi:

    witam, mam pytanie poniewaz moja 14miesieczna corka uderzyla o podloge i wybila prawie pol zeba jedynki gornej, niestety na gorze widac jakby byl nerw-rozowe. chcialam zapytac czy to moze sie odbudowac, czy nerw obumrze i czy jest mozliwosc zeby mleczak bolal?
    obchodzilam stomatologow u mnie w miescie ale zaden nie zgodzil sie aby zeba zalakowac, zeby chociaz tego nerwa przykryc, zeby nie bylo tego bolu.
    slyszalam ze zel elmex dla doroslych mozna posmarowac lekko uszzkodzenie aby prochnica nie wlazla, ale obawiam sie tego uzyc, narazie myjemy zabki pasta do zebow elmex dla dzieci.
    bardzo prosze o odpowiedz

  341. natalia mówi:

    Witan

    Mam takie pytanie moj 18 miesieczny synek przewrocil sie w wyniku czego pekla mu gorna jedynka na ukos dochodzac lekko do lini dziasel (taki trojkat z prawej strony). Chcialabym uzyskac porade co w takiej sytuacji nalezy zrobic.

    Bardzo prosze o odpowiedz

  342. Milena mówi:

    Witam. Chciałabym spytać czy w państwa klinice jest możliwość leczenia i wyrywania zębów pod narkozą? Konkretnie to mam do wyrwania trzy zęby i około sześciu do leczenia. Jeśli tak to czy można wszystkie te zęby zrobić podczas jednej wizyty? Jaki to będzie koszt? Bardzo boję się dentysty więc to chyba jest jeden sposób na to żebym miała zdrowe zęby.

  343. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Mileno,
    W naszej praktyce nie leczymy pacjentów w narkozie.
    Rozumiem Pani lęk i obawy, ale, proszę uwierzyć, nie jest to jedyny sposób na odzyskanie przez Panią zdrowia jamy ustnej.
    Zapraszam na wizytę, proszę dać nam szanse przekonania Pani, że ‘ nie taki diabeł straszny jak go malują.. ;-) )
    Pozdrawiam

  344. marzena mówi:

    witam serdecznie bede wdzieczna za odpowiedz…moj dwuletni synek uderzyl sie 2 tygodnie temu w dziasla nad gornymi jedynkami, bylo duzo krwi, dziasla spuchly do dnia dzisiejszego sa zaczerwieniione i spulchnione, kilka dni po incydencie poszlam do pediatry i pani dr kazala podawac antybiotyk (augumentin) i nystatyne, 4 dni po skonczeniu antybiotyku czyli 2 tygodnie po uderzeniu dziecko dostalo goraczki nawet 39.6 , temperatura spadala ale nie nizej niz do 37.6. pani doktor podala mi awaryjnie w razie nawrotu goraczki drugi antybiotyk (klacid)wyzezdzalam z dzieckiem z a granice wiec wolalam w razie czego wziac cos zapobiegawczo,zaczelam podawac ten antybiotyk oraz paracetamol ale rowniez goraczka ciezko spadala, udalam sie do stomatologa, ten zrobil zdjecie i stwierdzil ze zawiazki zebow stalych zaslaniaja i nic nie iwdzi na zdjeciu, ale wie na pewno ze to jest ropien i kazal zmienic antybiotykl na primacine/erythromycin (czesto podawany antybiotyk w uk gdzie obecnie przebywam), dzis po podaniu dwoch dawek klacidu trzecia dawka byl ten wklasnie antybiotyk,kazal podawac 4 razy na dobe i przyjsc po tygodniu na kontrole a jesli temperatura nie bedzie spadac to powiedzial ze zeby musza byc usuniete pod narkoza :(jestem przerazona nie wyobrazam sobie takiej sytuacji prosze o porade czy to koniecznosc, stomatolog powiedzial ze moglby je rozwiercic i otworzyc ale dzis widzac jak moje dziecko plakalo i nie kazalo sobie sprawdzic tych dziaselek powiedzial ze to raczej nie mozliwe.prosze o porade dziekuje serdecznie pozdrawiam

  345. marzena mówi:

    nie wspomnialam ze obie jedynki sciemnialy i zdaniem stomatologa sa martwe…

  346. Agnieszka mówi:

    Witam,
    proszę o radę, maja 4 letnia córka ma dziurkę w ząbku. Jak fachowo do tego podejść??? Niektórzy radzą poczekać aż sam wypadnie inni radzą leczyć?? Chciałabym poznać opinię fachowcy dlatego też piszę bo nie wiem co dalej robić???
    Dziękuję i pozdrawiam
    Agnieszka

  347. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam

    Pani Marzeno,
    Niezmiernie trudno jest ustosunkowywać się do informacji otrzymanych tylko drogą mailową. Konieczne w takich sytuacjach jest badanie kliniczne. Ogólny zły stan dziecka może wskazywać na to, że organizm nie radzi sobie z ‘problemem’ i pomimo tego, ze usunięcie zębów jest ostatecznością, może być konieczne.
    Proszę pamiętać, że priorytetem jest zdrowie ogólne dziecka. Jeśli jest rzeczywiście ropień i nie ma możliwości ( z powodu braku współpracy ze strony dziecka) jego ewakuacji poprzez otwarcie zębów, usunięcie ich może być jedynym rozwiązaniem.
    Może, jeśli zdecydowałaby eis Pani na narkozę, lekarz podjąłby podczas narkozy, próbę ewakuacji, zanim zapadłaby ostateczna decyzja o ich usunięciu.
    Jeśli dojdzie do utraty tych zębów, proszę pamiętać o wizycie u ortodonty, ponieważ przedwczesna utrata zębów mlecznych może powodować powstawanie wad zgryzu. Wczesna opieka ortodontyczna pozwoli zapobiec lub zminimalizować niekorzystne następstwa ich braku.

    Pani Agnieszko,
    Proszę zgłosić się do stomatologa w celu wyleczenia zęba. Jedne zęby mleczne wymieniają się na stałe w wieku 5,5 roku, inne w wieku nawet 13 lat( nie podała Pani o który ząb chodzi). Tak więc przez co najmniej 1,5 roku ten ząb powinien dziecku służyć. Przedwczesna utrata zęba z powodu nieleczenia próchnicy predysponuje do powstawania wda zgryzu.

    Pozdrawiam

  348. anna mówi:

    Dzien dobry! Prosze o informacje czy podcinacie laserowo wedzidelko wargi dolnej dzieciom? Ile trwa taki zabieg, co trzeba dostarczyc i jaki jest tego koszt?Jak dlugo rana sie goi i czy jest to bezpieczne? Bardzo sie tego boje a musze taki zabieg zrobic dziecku > prosze tez o informacje czy podcina sie wedzidelko przed zalozeniem aparatu ortodontycznego? Powiem jeszcze ze podciecie wedzidelka zalecane jest przez logopede z powodu brakupionizacji jezyka. Bede wdzieczna za odpowiedz

  349. Kamila mówi:

    Witam
    Mam problem z jedynka górna mleczną mojej 6 letniej córki. Mianowicie wcześniej została u niej stwierdzona “próchnica butelkowa” gdy nad jedynkami górnymi zaczęła tworzyć się ropa pani dentystka jedna jedynkę osunęła a nad druga ropa a to się tworzyła a to znikała i tak parę razy aż któregoś dnia spostrzegłam ze nad resztka ząbka który jej pozostał na dziąśle w miejscu gdzie wcześniej “wychodziła” ropa pojawiło się coś białego, nasza Pani dentystka stwierdziła, ze to korzeń od jedynki mlecznej. Z czasem na przełomie pól roku dziąseł ko się przerwało dając odsłoniety cały korzeń razem z ząbkiem, delikatnie się ruszając ale niestety nie chcąc wypaść.Mam nadzieję, ze opisałam to dość obrazowo, i stąd teraz moje pytanie czy czekać aż ząbek sam wypadnie czy usunąć go dając miejsce ząbkowi stałemu, którego niestety jeszcze w dziąseł ku nie czuć?

  350. Dorota mówi:

    Witam serdecznie
    Mojej siedmioletniej córce kilka miesięcy temu wypadły górne jedynki – mleczne. Niestety do tej pory, a niedługo minie już pół roku nie wyrosły w tym miejscu zęby stałe. Jestem tym zaniepokojona i proszę o odpowiedz czy należy podjąć jakies działania?

  351. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Sugeruję wykonanie zdjęcia pantomograficznego i konsultację u ortodonty.

    Pozdrawiam

  352. karol mówi:

    szanowna Pani Doktor!

    Rok temu miałem leczonego zęba kanałowo. Dzisiaj rano obudziłem się z fragmentem ( malusim, tycim) tego zęba w jamie ustnej. Podobno martwe zęby są słabsze, godzę się z tym. Co teraz? Boje się wyrywania? Jest szansa jakiegoś wyrównania tego zęba, plomby..w końcu jest martwy..niby nie widać, bo to górna szóstka, jedynie czuję na języku małe ostrości tego zęba.

    Chciałbym prostej podpowiedzi, wyrywanie czy jednak coś innego?:) dziękuję za odpowiedź:)

  353. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,

    Odłamanie niewielkiego fragmentu zęba , jeżeli ząb nie powoduje innych problemów, nie jest wskazaniem do usunięcia. Z pewnością będzie należało odbudować tkanki twarde korony zęba, ale rozstrzygające będzie badanie kliniczne, poparte kontrolą radiologiczną w celu pełnej diagnostyki.

    Pozdrawiam

  354. Aleksandra mówi:

    Dzień dobry,
    mam problem z górną siódemką. Jestem w trakcie leczenia kanałowego (pozostała mi jedna wizyta-kanały są już oczyszczone) i właśnie pękł mi ten ząb. Pęknięcie jest poniżej linii dziąsła (tak wnioskuję, bo ta część zęba trzyma się i tylko lekko rusza jak dotykam). Problem jest w tym, że prowadzę leczenie ww swoim rodzinnym mieście, a tutaj studiuję i ciężko mi się tam umawiać na pasujące obu stronom terminy (teraz mam umówiony na koniec listopada). Boję się, że do tego czasu może stać się z zębem coś złego. Czy jest w ogóle szansa na uratowanie takiego zęba? Martwi mnie też to, że pieniądza poświęcone na leczenie kanałowe pójdą teraz w “błoto”. Dodam, że mam usunięta szóstkę, piątka jest martwa i czwórki też brakuje. Po wyleczeniu kanałowym nieszczęsnej siódemki planowałam uzupełnienie ubytków ale teraz nie wiem czy będzie to możliwe i czy finansowo będę mogła sobie na to pozwolić. Proszę o poradę. Czy powinnam udać się jak najszybciej w Szczecinie do stomatologa, czy czekać na swoją umówiona wizytę u siebie w mieście? Czy są jeszcze szanse na uratowanie tego zęba i jak to może wyglądać finansowo w Państwa gabinecie?
    Bardzo liczę na pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź,
    Akelsandra

  355. dr Joanna Szajnar mówi:

    Pani Olu,
    Rozstrzygające będzie to, w jakim dokładnie kierunku przebiega linia złamania oraz w jakim jest ona stosunku do brzegu dziąsła i kości. Jak najszybciej proszę zgłosić się do stomatologa, który zbada Panią oraz oceni radiologicznie stan zęba.

    W naszym gabinecie zdjęcie zębowe to koszt 20 zł, porada – 50 zł. W sytuacji, kiedy zdecyduje się Pani na tej samej wizycie na leczenie, nie ponosi Pani kosztów porady tylko zdjęcia i leczenia.
    Pozdrawiam

  356. Justyna mówi:

    Witam.2tygodnie temu miałam usuniętą górną szóstkę,rwanie trwało godzinę,pani doktor po usunięciu powiedziała że korzenie były krzywe dlatego tak długo to trwało,zapytalam czy zostało usunięte wszystko,powiedziała że tak ,ale ja i tak się obawiam czy tak się stało,rana zagoiła się ładnie,nie mam dolegliwości bólowych,tylko podczas dotykania dziąsła w okolicy usunięcia i niepokoi mnie jedno,podczas dotykania czuje w dziąśle obok tego wyrwania zupełnie przy piątce coś twardego,czy to może byc pozostałośc korzenia?z góry dziękuję za odpowiedź.

  357. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Prawdopodobnie to co Pani wyczuwa to brzeg kości, szczególnie, ze nie istnieją żadne objawy bólowe, ale nie można niczego jednoznacznie ocenić nie badając pacjenta. Proszę zgłosić się do stomatologa na badanie.
    Pozdrawiam

  358. Karol mówi:

    Szanowna Pani doktor.
    Parę dni temu już do Pani doktor pisałem i udzieliła mi Pani odpowiedzi, która się sprawdziła. Otóż, od 3 tygodni leczę dolną szóstkę kanałowo. Miałem na niej ropień, stan zapalny i Pani doktor rozborowała mi ząbka i przeleczyła kanałowo( miałem clindomycin). Moja dentystka uważa, że ząb nadaje sie do ekstrakcji, ale można o niego powalczyć. Dlatego zdecydowałem się na nie wyrywanie go ( zapalenie mam pomiędzy tymi dwoma korzeniami, więc podobno najgorzej z mozliwych).
    Wczoraj ułamała mi się część tego zęba, niezbyt duża, ale już dość pokaźna, skutkiem czego mam nieprzyjemne uczucie, ponieważ dodajac do tego fakt, że mam i tak dziurę w zębie z jakimś lekiem, nie jest fajnie. Nie boli nic a nic, ale..Mam pytanie, czy da się dalej ratować tego zęba, który już praktycznie nadaje się do ekstrakcji ? Można odbudować ściankę tego zęba? Dodam, że to ścianka, która przlyegała do siódemki, mam wizytę w poniedziałek, ale wolę wiedzieć…
    Dziękuję za poradę z góry:)

  359. Anna mówi:

    Witam
    Mój synek ma 2,5 latka ostatnio zauważyłam u niego próchnice (żółty nalot,wyrzłobienie)na dwóch górnych jedynkach, czy konieczne jest Lapsilowanie(wolałabym tego uniknąć), czy jest może jakaś inne metoda usunięcia tej próchnicy. Także zauważyłam u niego małą dziurkę w lewej czwórce(czarny nalot), jak usunąć taką próchnicę czy konieczne jest borowanie???

  360. Krzysztof mówi:

    Witam

    Dzisiaj miałem usuwaną dolną 6, przy ropnym stanie dziąsła. Czy sam antybiotyk ( Clindamycin – MP 600) zwalczy ropień czy będzie konieczne nacięcię dziąsła? Nie przeszkodzi to w utworzeniu się skrzepu w zębodole? Jakie są zalecenia długoterminowe (po pierwszych 24 godzinach) po ekstrakcji zęba?

    Z góry dziękuję za odpowiedz:)

    Pozdrawiam
    Krzysztof

  361. mieiąc temu założono mi opatrunek na zęba i dzisiaj mam mieć to usuwane ale nie wiem co będzie robił i czy to boli ?? :((

  362. Małgorzata mówi:

    Dzień dobry.
    Jestem pod wrażeniem ogromnej cierpliwości z jaką odpowiada Pani na pytania anonimowych pacjentów od kilku lat… Nieśmiało liczę, że może i na moje zechce Pani odpowiedzieć, choć nie wiem, czy ewentaulana odpowiedź nadejdzie w porę… Mój 3,5 syn uderzył buzią o marmurowy parapet i doznał paskudengo urazu prawej jedynki mlecznej. Niestety ząbek nie wypadł w całości, ale w rejonie dziąsła został dosłownie zmiażdźony ( pozostała krwawa wyrwa) i rozpadł się na dwie chybotliwe części, z pomiedzy których wypadł środek. Ucierpiały także dziąsła i górna warga, na ktorych jest obrzęk i krwiak . Wypadek zdarzył się w niedzielę 2 dni temu. Natychmiast skontaktowałam sie z nasza panią dentystką, która obejrzała pozostalość ząbka i orzekając, że musi zostać usunięty. Ponieważ jej zdaniem połamał sie także korzeń – nie wystarczy wyjąć tych dwóch ruchomych czesci, ale spenetrowac dziąsło i usunąć pozostałości korzenia. Rozumiem tą potrzebe, tym bardziej, że analogicznie poradzono mi w dwóch jeszcze niezaleznych konsultacjach stomatologicznych ( “na telefon”). Nie jestem natomiast pewna, czy decyzja o odwleczeniu tego zabiegu w czasie była słuszna. Dentystka argumentowała, że przy takim uszkodzeniu i ranie dziąsła nie powinna tam ingerować, tym bardziej, ze nie ma nawet gdzie podać znieczulenia. Synek ma obecnie niemal czarną górną wargę ( od wewnątrz), więc pewnie operowanie narzędziami, czy samo otwarcie buzi sprawidłoby mu dodatkowy ból. Czekamy więc, aż rana w buzi malca sie troszkę zagoi. Czy uważa Pani tę decyzję na słuszną? Czy ryzyko rozwinięcia się zakażenia w buzi, lub uszkodzenia zawiązka zęba stałego ( o ile już nie ucierpiał) faktycznie powinno zejść na drugi plan? Dodam, że malecowi nie zaaplikowano antybiotyku, gdyz dwa dni przed zdarzeniem zakończyl 10- dniową kurację antybiotykiem w zastrzyku ( zapalenie uszu), jak dotąd rana ładnie sie goi, w każdym razie nie wygląda gorzej. Pani doktor zamierza podjąc próbę usunięcia resztek mleczaka w znieczuleniu miejscowym, choc nie mamy obecnie pewności, czy dziecko zniesie samo znieczulenie. Dotąd nie bało się dentysty, którego odwiedzało profilaktycznie, ale tez i nie wymagało leczenia zębów. Czy nie sluszniej byłoby od razu zastosowac zabieg w narkozie i czy nie przemawia za tym jego skomplikowany charakter? Nie zlecono mi wykonania zdjęcia RTG, co też mnie zastanawia. Pani Doktor -wiem, jakie przykre mogą być konsekwencje przedwczesnej utraty mleczaka, nota bene również z Pani wypowiedzi. Oszaleję jednak, jeżeli teraz zaczne się o tym martwić. W tej chwili skupiam sie na usunięciu zniszczonego ząbka i bólu, jaki przezyje moje dziecko. Czy mogę prosić Panią o jakieś dobre słowo, które ukoi moje obawy?
    Małgorzata

  363. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Małgosiu,

    Z opisu sytuacji i zaplanowanego następnie przez lekarza leczenia wygląda, że Pani synek jest pod doskonałą opieką. Zasadą każdego leczenia jest to, żeby w pierwszej kolejności wykonywać zabiegi niosące ulgę pacjentowi, dlatego też Pani doktor nie zdecydowała się na ‘poszukiwanie’ pozostałości zęba w tkankach, które były przecież bolesne z powodu urazu. Większym ryzykiem rozwinięcia się zakażenia byłoby poszukiwanie pozostałych odłamów w obrzękniętych i stłuczonych tkankach od razu po urazie, niż odroczenie tego w czasie, tak, że uważam taką decyzje za jak najbardziej słuszną.
    Proszę nie obawiać się późniejszego zabiegu. W moim odczuciu nie ma konieczności narażania dziecka na znieczulenie ogólne, ponieważ podanie znieczulenia miejscowego może odbyć się w taki sposób, że dziecko, któremu wcześniej zostanie wytłumaczone co się będzie działo, nie będzie czuło podawania środka znieczulającego. Zwłaszcza, że można wcześniej przed wkłuciem igły powierzchownie znieczulić błonę śluzową żelem lub sprayem znieczulającym.
    Wykonanie w tej chwili zdjęcia rtg niczego nie wniosłoby, zaspokoiłoby jedynie ewentualną ciekawość dorosłych, a poza tym, u trzylatka byłoby bardzo trudne do wykonania ze względów technicznych.
    Dobrze, że jest Pani zorientowana, jakie mogą być następstwa takiego urazu, ale proszę nie denerwować się na wyrost. W tej chwili, po usunięciu pozostałości nie pozostaje nic innego, jak tylko czekać na zęby stałe, ale proszę po wygojeniu się tkanek miękkich zgłosić się do ortodonty. Zaplanuje on odpowiednie postępowanie, które będzie miało na celu zabezpieczenie miejsca dla stałego następcy utraconego zęba mlecznego.
    Zawiązki zębów stałych w tym wieku są jeszcze stosunkowo wysoko ułożone, podniebiennie w stosunku do korzeni zębów mlecznych, więc jeśli nie był to uraz z przemieszczeniem wgłąb i do środka korzenia mleczaka, jest szansa, że ząb stały nie ucierpiał.

    Pozdrawiam serdecznie

  364. Małgorzata mówi:

    Witam raz jeszcze.
    Serdecznie dziękuję za odpowiedź. W końcu pytań jest tak wiele i wszystkie ważne… Mój mały pechowiec przeszedl dzisiaj ekstrakcję korzenia mlecznej, górnej jedynki. Zabieg odbył się w znieczuleniu miejscowym, które nastąpiło oczywiście po nałożeniu żelu. Niestety juz przy tej czynności mały darł się w niebigłosy i tak pozostało do końca… Nie żałuję tej decyzji. Rozważalam zabieg w narkozie, ale tak jak Pani, również chirurg usuwający ząbka powiedział tak: ” Proszę państwa , narkoza jest dla ludzi, w wielu wypadkach ratuje życie i bywa jedyną alternatywą dla pacjenta. Ja bym jednak nie kusił losu, skoro można wykonać to w znieczuleniu miejscowym (…)”. Wydostał więc zdrowiutki i dłuuugi korzeń, ale nieststy ukruszony w dwóch miejscach. Ku naszej uciesze oznajmił również, że zawiązek stałego zęba nie uległ zniszczeniu. W każdym razie – stan korzenia i rodzaj urazu na to nie wskazują. Dlatego, jestem przeszczęsliwa, że mamy to za sobą. Nawisem mówiąc – mój syn jest niestety histerykiem i nie miałam żadnej gwarancji, że próba zaoszczędzenia mu stresu narkozą, uczyni z niego odważnego pacjenta gabinetu stomatologicznego w przyszlości. Trzymalam go więc na kolanach, wiedziałam, że żyje ( walczył jak lew), ufałam lekarzowi i teraz biega zadowolony i … szczerbaty po pokoju. Do ortodonty udamy się z pewnością. Jestem bardzo wdzięczna za uwagę, jaką zechciała nam Pani poświęcić.
    Małgorzata

  365. Kamila mówi:

    Witam Proszę o podpowiedz… U mojej półtorarocznej córeczki zauważyłam na jedynkach górnych przy samej Lini dziąsła jakby zółte przebarwienia nie jest to osad to wygląda jakby powierzchnia ząbka się psuła.Oczywiście byłam z Tosia u dentystki, ale maleńka pod żadnym pretekstem nie chciała otworzyć buzi aby dentystka zobaczyła cy to próchnica cz cokolwiek innego. Wspomnę ze mała 2 tyg temu przestała ssać pierś którą ssała przez nakładkę, zrezygnowałyśmy z karmienia piersią bo obawiałam sie dalszego rozwoju najprawdopodobniej próchnicy. teraz mała nie pije wcale mleka modyfikowanego bo nie chce,nie lubi, a na usypianie i w nocy tylko wodę mineralną, w dzień pije różne soki i kompoty,ale staram się jej dawać ze szklaneczki. Wieczorne mycie zębów wygląda różnie raz lepiej a raz wcale nie chce myć, czy posmarowanie ząbków gdy Tosia śpi niewielka ilością pasty do zębów ochroni troszkę zęby i czy jest bezpieczne dla dziecka? Co mogę zrobić by zapobiec rozwojowi próchnicy, gdy wizyta u dentysty nie dała efektu? Nie bardzo jestem zorientowana w tym temacie,ale słyszałam o “naprawie ząbków” pod narkozą czy to ostateczność i mus czy czekać dalej na rozwój sytuacji? Czy kropelki Zymafluor nam coś pomogą? Nie wiem gdzie szukać pomocy…

  366. agnieszka mówi:

    witam. mam pytanie moja córka ma trzy lata i ma już zeby mleczne ale brakuje jednej dolnej dwojki. na jej miejscu wyrosła 3. Jaki moze byc powod i co powinnam z tym

  367. Marcin mówi:

    Witam, mam pytanie, moja córka ma 5,5 lat i ma jeszcze mleczaki (żaden jeszcze jej nie wypadł) ale tydzien temu zauwazyłem u niej dużego bąbla na dziąsle nad jedynką, zaraz w ten sam dzien udałem sie z nią do dentysty. Pani doktor przepisała jej antybiotyk i powiedziała ze do tygodnia ta ropa powinna zejsc, dzisiaj mija tydzien a bąbel ten powiększył sie, wiem ze musze sie z nią udac jak najszybciej do dentysty ale jutro jest swięto a pozniej weekend wiec dopiero mozemy isc za 3 dni. Moje pytanie brzmi czego mam sie teraz spodziewac u stomatologa, czy wyrwie jej tego mleczaka?( rusza się) czy bedzie miala leczenie kanałowe?Moja córka bardzo boi sie dentysty i wpada w panike i histerie, musze ją i siebie jakoś przygotowac. No i drugie pytanie jakie mogą byc konsekwencje tego “bąbla”? dodam ze nic ją nie boli, nie gorączkuje i ogolnie wszystko jest ok ale bąbel jest wielkosci grochu, dziekuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam.

  368. Witam, mam pytanie związane z górną jedynką, ponieważ nad tym zębem mam białą gulke. Dentysta powiedział mi że mam leczenie kanałowe tego zęba, tylko nie wie który kanał ma oczyścić i w związku z tym, chciałabym wiedzieć ile ma kanałów górna jedynka. Pozdrawiam

  369. Kasia mówi:

    Wczoraj byłam u dentysty robi mi kanałowo jedynke ktora bylo po uszkodzeniu. Otworzyła kanał wyczyscila ale nie moge sprzawdzic głębokosci kanałau zaslepila mi go (nie wiem czym jakism drutem podobniez) i wyslala na zdjecie rentgenowskie. Jestem strasznie opuchnieta i to sie pogarsza, czy moge czekac do wizyty czy musze isc wczesnije.

  370. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam, Pani Kasiu,
    Proszę jak najszybciej zgłosić się do swojego lekarza.
    Pozdrawiam

  371. Marta mówi:

    witam. od 2 dni bardzo okropnie boli mnie górna lewa jedynka, ból pojawia się kiedy jem lub piję coś ciepłego. Ból jest naprawde nie do wytrzymania. Tabletki nie pomagają a chwilową ulgę daje tylko jeśli ząb znajdzie się w zimnym nadmuchu. Co zrobić?

  372. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Prawdopodobnie nastąpiło obumarcie miazgi zęba i konieczne będzie leczenie kanałowe, które od razu przyniesie ulgę. Proszę jak najszybciej zgłosić się do stomatologa.
    Pozdrawiam

  373. Marek mówi:

    Witam.
    po usunieciu kamienia, a pozniej po leczeniu anginy dostalem zapalenie dziasel.generalnie wyleczylo sie …procz dziasel od filarow mostka:(stomatolog doradzil plukacie eludrilem i smarowanie elugelem…po 3 dniach coraz gorzej i dzis poszedlem znow…otrzymalem antybiotyk clindamycin 600 i ketanol na bol…procz tego zaleceniae masowania dziasel miekka szczoteczka i zakup pasty paradontax…dziasla sie cofnely i troche ropieja…czy antybiotyk pomoze? czy nalezy usunac mostek? i czy filary mostka moga sie zepsuc? pozdrawiam

  374. Kamila mówi:

    witam
    Ostatnio miałam zakładany w dolnej szóstce antybiotyk i opatrunek po kilku dniach opatrunek ukruszył sie. więc moje pytanie brzmi czy muszę iść na uzupełnienie tego opatrunku i czy jak go tam nie będzie to czy jest jakaś możliwość choroby??

  375. Patrycja mówi:

    Witam serdecznie.
    Mam pytanie które od paru dni nie daje mi spokoju.Moja 15 miesięczna córeczka podczas upadku ukruszyła sobie dwie górne jedynki.Ubytki jak dla mnie są dosyć widoczne a jeden z ząbków ma dość ostrą końcówkę.Byliśmy z Zuzanką u naszej Pani doktor ale niestety stwierdziła że u takich maluszków nic nie da się zrobić.Miałam nadzieję że może jest możliwość chociaż troszkę przypiłować ząbki lub odrobinę przygładzić ostre krawędzie.Martwię się również że ząbki przez ubytki będą szybciej się psuły.Nie jestem mieszkanką Szczecina ale jeżeli jest u Państwa szansa żeby nam pomóc bardzo proszę o odpowiedz a wtedy na pewno umówimy się na wizytę i przyjedziemy z naszym Maleństwem.
    Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam.
    Patrycja

  376. Anna mówi:

    Witam.

    Mam 35 lat. Kiedyś miałam zaplombowaną ósemkę górną. niedawno plomba mi wyleciała wraz z kawałkiem zęba. Czy w związku z tym będę musiała leczyć ten ząb kanałowo czy istnieja inne sposoby?
    Dziękuje za odpowiedź.(jeśli jest możliwość to proszę odpowiedź przesłać na mój adres mailowy)
    Pozdrawiam

  377. malgorzata mówi:

    dziendobry moj 7 letni syn mial wypadek i zlamal 2 jedynki stale ma zrobione czesciowo leczenie kanalowe poniewaz jeszcze nie sa zamkniete korzenie .ma zalozone tam lekarstwo . czy bedzie konieczne zrobienie leczenia kanalowego gdy juz kozenie mu sie zamkna ? w tej chwili ma nadbudowane i wyglada bardzo ladnie ale nie chcialabym robicz kanalowego leczenia .co moze sie stac dalej z zebami jak nie zrobimy kanalowego leczenia ?

  378. Ewelina mówi:

    Dzień Dobry
    Mam wspaniałego chłopaka, który ma prawie 19 miesięcy, wczoraj (przypadkiem synek nie lubi jak ogląda mu się jamę ustną) zauważyłam że z tyłu ząb zaczął mu czernieć. Bardzo mnie to dziwi, gdyż mały sam domaga się częstego mycia zębów. Proszę o pomoc

  379. Tomek mówi:

    Witam
    Moze to glupie ze 28latek ma dentofobie. Mam do usuniecia osemke gorna ale strach mnie paralizuje jak siade na fotel nogi same mi dygocza. juz ponad miesia nie spie po nocach tylko mysle o tym zebie. Czy jest mozliwosc usuniecia tego zeba w znieczuleniu ogolnym?
    Bardzo prosze o pomoc i dziekuje
    pozdrawiam

  380. Wioleta mówi:

    Witam. Mam 26 lat i nadal 2 mleczne żeby( trójki na górze). Wczoraj robiłam pantomogram i okazało się, że mam zalążki zębów stałych. Chciałabym zapytać ile orientacyjnie kosztuje cały proces “ściągania” zębów stałych i ile to może potrwać??? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

  381. Ewelina mówi:

    Witam moja córka ma 2 lata i siedem miesiecy mam problem gdyż jak miala z półtorej roczku upadła i w przedni ząbek się ukruszyl ale na srodku minimalna dziórka sie zrobiła powieksza sie teraz obok w drugim to samo ale nie miala żadnego upadku co mam zrobic i co to moze znaczyc

  382. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam pani Wioletto!
    Aby wprowadzić zatrzymane w kości zęby do łuku zębowego, konieczna jest ocena ich położenia za pomocą badań radiologicznych oraz ocena sytuacji zgryzowej w jamie ustnej. Jeśli jest możliwe ich wprowadzenie, to tylko za pomocą aparatów stałych w obu łukach zębowych, czasami są konieczne dodatkowe zabiegi takie jak chirurgiczne odsłonięcie zatrzymanego zęba w celu umieszczenia na nim zamka ortodontycznego. Czas leczenia także jest uzależniony od położenia zębów w kości oraz od ustawienia pozostałych zębów w jamie ustnej, minimalnie to ok 1,5 roku.
    Cennik usług znajduje się na naszej stronie, natomiast dokładnych informacji można udzielić dopiero po zbadaniu pacjenta.
    Zapraszam na konsultację ( koszt konsultacji – 100 pln).
    Pozdrawiam

  383. Marcin mówi:

    Witam,

    mam od 2 lat koronę na 2 sąsiadujących zębach, które rok wcześniej się ułamały. Oba zęby były leczone kanałowo. Cała ta korona (osadzona na sztyftach) delikatnie się rusza (o jakieś 0,5 milimetra) razem ze sztyftami i korzeniami – tak było od początku i zakres tego nie powiększa się.
    Czy to jest normalne zjawisko, czy coś da się na to poradzić?

  384. Wiola mówi:

    Mam pytanie.Dnia 16.12.2011 w piątek miałam zatruwanego zęba.Pobolewa mnie już 6 dzień.Ból jest mniejszy ale jest.Dzwoniąc do mojej Pani stomatolog,powiedziała mi,że to zależy od zęba.Może nie boleć,a może boleć przez całe 14 dni.Ząb reaguje także na dotyk.Na zimne napoje już nie.

  385. Małgorzata mówi:

    Mam problem z moim synem. Ortodontka po obejrzeniu zdjęć i wycisku powiedziała, że należy usunąć górne piątki, a jeśli nie to syn będzie musiał nosić wyciągi i leczenie się przedłuży. Jako kolejny powód do usunięcia podała to, że jedna piątka była leczona kanałowo, a w drugiej jest spore wypełnienie i w związku z tym są to słabsze zęby. Wybrałam aparat bezligaturowy. Czy naprawdę trzeba usuwać te zęby? Szkoda mi ich, a ponadto podobno wyciągi pomagają ustawić zgryz- a dolna szczęka jest cofnięta. Co robić?

  386. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Doskonale rozumiem Pani rozterki, ale niestety, przez internet, bez zbadania zgryzu w jamie ustnej oraz bez oceny zdjęcia pantomograficznego nie mogę odpowiedzieć na Pani pytanie. Proszę spróbować uzyskać opinię innego lekarza umawiając się na wizytę konsultacyjną.
    Pozdrawiam

  387. Sylwia mówi:

    Witam! Mojej 6 letniej córeczce rośnie pod zębem mlecznym ząb stały. Zauważyliśmy to wczoraj , że się przebił lekko krzywo. Co teraz, mam czekać aż wypchnie mleczka który zaczyna się ruszać czy iść do stomatologa go usunąć? Bardzo proszę o radę.

  388. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Prawdopodobnie będzie należało usunąć ‘upartego’ mleczaka, ale proszę nie traktować wiążąco moich przypuszczeń, ponieważ do podjęcia ostatecznej decyzji niezbędne jest bezpośrednie zbadanie pacjentki. Proszę zgłosić się do stomatologa,
    Pozdrawiam

  389. Ewa mówi:

    Dzień dobry!
    Jestem 3 lata po zakończeniu leczenia ortodontycznego, które trwało także 3 lata. Na samym początku jeszcze przed założeniem aparatu miałam wykonany pantomogram, na którym widać było zawiązki 4 ósemek. Od tamtej pory 2 ósemki górne wyrosły mi bez problemu, natomiast dolne zamiast w pionie rosną w poziomie (koroną w stronę siódemek). Łuk zębowy na dole wygląda tak jak wyglądał na krótko po zakończeniu leczenia ortodontycznego. Ostatnio byłam na wizycie u dentystki, która powiedziała że te poziomo leżące ósemki koniecznie trzeba usunąć jak najszybciej się da, aby nie zniszczyły pracy ortodonty i nie uciskały na siódemki. Byłam gotowa to zrobić bez wahania, natomiast dokładnie przed Świętami byłam na kontrolnej wizycie u mojego lekarza ortodonty i zapytałam o jego opinię na temat ósemek. Powiedział, że skoro nie poprzesuwały zębów na dole i nie dają żadnych dolegliwości bólowych, to on by ich nie ruszał dopóki nie zacznie się coś z nimi dziać.
    Tak więc teraz bardzo proszę o trzecią opinię, bo kompletnie nie wiem co mam zrobić w tej sprawie. Dodam że zarówno ortodonta jak i dentysta są dobrymi specjalistami do których mam duże zaufania, więc nie chcę podważać niczyjej opinii tylko poznać zdanie kogoś jeszcze innego. Może to ułatwi mi podjęcie decyzji.
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  390. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Niestety nie mogę ustosunkować się do wyjętych z kontekstu decyzji dotyczących usuwania lub nie zębów, nie posiadając dokumentacji medycznej ani wyników jej obliczeń.
    Takie decyzje podejmuje się po dokładnej analizie zdjęć radiologicznych (pantomogram, telerentgenogram), modeli ( analiza wielkości zębów, łuków zębowych i ich wzajemnych stosunków zarówno w obrębie jednego łuku, jak i obu przeciwstawnych), fotografii zewnątrz i wewnątrzustnych ( analiza rysów twarzy).

    Podstawą leczenia ortodontycznego jest przygotowanie planu leczenia, który można porównać do projektu domu podczas jego budowania. Już na tym etapie wszystkie jego kolejne powinny być dobrze zaplanowane, przewidywalne i co najważniejsze dające stabilne wyniki po leczeniu i gwarantujące dobrą estetykę całej twarzy.
    Ponadto takie same aparaty,wyciągi czy inne elementy służące do leczenia ortodontycznego w różny sposób działają i mają różne zastosowanie w zależności od wieku pacjenta oraz rodzaju wady, a w szczególności od analizy bocznego zdjęcia głowy (telerentgenogramu), więc to co u jednych zadziała, u innych będzie stosowne bez powodzenia, lub wręcz może zaszkodzić.

    Myślę, że jeżeli plan leczenia zakłada, że konieczne jest usunięcie dwóch zębów, lekarz nie ulegnie Pani naciskom na leczenie bez usuwania, ponieważ z medycznego punktu widzenia leczyłby niezgodnie ze swoją wiedzą i na pani szkodę,a także ponieważ może to zaważyć na ostatecznym wyniku leczenia.
    Jeżeli coś budzi pani niepokój, sugeruję konsultację u innego specjalisty. Leczenie ortodontyczne jest procesem kilkuletnim, ważne jest więc, aby spotkania odbywały się w miłej, serdecznej atmosferze z dużą dawką zaufania z obu stron.

    Pozdrawiam

  391. Joanna mówi:

    Witam mam straszny bòl zèba wielka dziura od okolo 3 tygodnie biore antybiotyk i tabletki przeciwbòlowe ale pomaga na 30 minut i opuchlizna nie schodzi mysle ze zàb do usuniencia czy usuniencie takiego zèba bendzie bolec .Moze inaczej jak jest stwierdzony zgorzelec wyrywanie boli

  392. Sandra mówi:

    Dzień dobry mam pytanie czy jak mam dziurę w zębie ( przedostatnim na górze ) to założą mi aparat na zęby . ( i tak go trzyba wyrwać ale ja niechce i mnie nie boli ( powinnam mieć kanałowe ale mnie boli kanałowe)

  393. sandra mówi:

    Mam pytanie czy moge założyć mostek czy korone u dentysty w przychodni.mam bardzo krzywe zeby moich rodzicow nie stac na aparat (jeben zab mam wyzej od pozostałych)

  394. sandra mówi:

    czy moge wstawic mostek lub korone u dentysty w przychodni

  395. Katarzyna mówi:

    Witam, Pani Doktor, czy możliwe jest opuchniecie policzka u 14 miesięcznego dziecka z powodu wyrzynania się mleczaków? nie widzę żeby jakiś ząbek się wyrzynał, a synek ma lekko spuchnięty 1 policzek, nasza pediatra nic nie stwierdziła.
    Synek ma już dwie górne jedynki i dwójki a z dolnych ząbków ma dwie jedynki ( jedna lekko ukruszona) i dwójkę.
    Czy muszę reagować na tą ukruszona jedynkę leciutko jak główka od szpilki??
    Serdecznie dziękuję za ew. odpowiedź, pozdrawiam.

  396. Witam. Czy na koronę można założyć stały aparat ?
    Mam dwie korony na jedynkach. Teraz mam mieć założony aparat żeby przesunąć zęby w lewo gdyż mam wadę zgryzu i obniżają mi się dziąsła. Przy przesuwaniu będzie się robiła szpara ponieważ brakuje mi prawej dwójki czy jest możliwość wstawienia czegoś tymczasowo żebym nie chodziła z dziurą :( Czy muszę usunąć 8-kę po lewej stronie? Bardzo nie lubię wyrywać zdrowych zębów nawet jeżeli jest to “niepotrzebna” ósemka jak niektórzy mówią. Pozdrawiam

  397. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Małgorzato,
    Wszystkie pytania, które Pani zadała powinny być skierowane do ortodonty, który będzie Panią leczył. Bez zbadania Pani nie mogę na nie odpowiedzieć, za wyjątkiem tego, ze jest możliwe założenie aparatu w sytuacji, kiedy pacjent ma w jamie ustnej korony protetyczne.
    Pozdrawiam

  398. Joanna mówi:

    Witam od dłuższego czasu z powodu strachu przed stomatologiem unikałam wizyt, w 7-ce mam dużą dziurę z zęba została tylko jedna ścianka czy istnieje możliwość uratowania takiego zęba i odbudowa?? czy konieczne będzie usuwanie?? ( maż kiedyś tez miał podobną sytuacje i wkręcono mu jakaś śrubę i zęba odbudowano ale wiadomo każdy przypadek jest inny), po innym zębie został tylko sam korzeń czy jeśli jest dobry da się na nim odbudować zęba??
    Pozdrawiam serdecznie i z góry dziekuję za odpowiedź na moje pytania

  399. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam Pani Joanno,
    Niestety, nie mogę odpowiedzieć na Pani pytanie, ponieważ aby ocenić stan zęba ( lub korzenia) i jego ewentualną przydatność jako filaru do odbudowy, trzeba przeprowadzić badanie oraz wykonać zdjęcie rtg. Ważny jest stan tkanek okołowierzchołkowych, przebieg kanałów pod kątem ewentualnego leczenia kanałowego a także rozległość zniszczenia próchnicą nie tylko korony, ale także i korzenia.
    Zapraszam na konsultację na której postaram się odpowiedzieć na wszystkie Pani pytania.
    Pozdrawiam

  400. Justyna mówi:

    Witam
    Mam pytanie. Mój synek ma 2 lata i zauważyłam u niego że górne zęby ma lekko wysuniete do przodu. Czy powinnam już teraz z nim iść na konsultację do ortodonty czy poczekać aż będzie miał stałe zęby. Obawiam się że mój synek odziedziczył po mnie wadę zgryzu więc szybko bym chciała zareagować.

  401. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,

    Jeśli u synka zauważyła Pani coś niepokojącego, to nawet gdyby na konsultacji okazało się, że jest to normą fizjologiczną dla danego wieku, myślę, że lepiej skorzystać z porady specjalisty, niż pozwolić na ewentualne powolne rozwianie się wady.

    Pozdrawiam

  402. ania mówi:

    Witam, mam pytanie. Trzy tygodnie temu bolała mnie szóstka na dole. Ból zniknął po czym pojawił się stan zapalny, z którym chodziłam mniej więcej tydzień zanim udałam się do specjalisty. Dentystka przepisała mi Clindymacin 600mg na kurację sześciodniową po dwie tabletki na dobę. Dziś biorę piąty dzień antybiotyk i tak naprawdę dziś rano odczułam dopiero lekką poprawę (dziąsło jest wciąż spuchnięte a migdał okropnie powiększony). Proszę mi powiedzieć czy mogę przedłużyć sobie kurację? I jeżeli tak to o ile dni mogę? Tak się składa, że zostanie mi tego antybiotyku na jeszcze 5 dni kuracji. Czy to nie będzie za długo? Proszę o odpowiedź.

  403. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,

    Bez badania i oceny stanu zęba oraz tkanek dookoła niego nie można drogą korespondencyjną podejmować decyzji dotyczącej stosowania jakichkolwiek leków, w szczególności zaś antybiotyków.
    Z opisu wynika, ze poza receptą lekarz nie podjął żadnych działań leczniczych.
    W mojej ocenie niezbędne byłoby albo rozpoczęcie leczenia tego zęba, albo podjęcie decyzji dotyczącej jego usunięcia, w zależności od przyczyny dolegliwości i stanu zniszczenia zęba oraz tkanek okołowierzchołkowych. Proszę skontaktować się ze stomatologiem .

    Pozdrawiam

  404. Ewelina mówi:

    Dzień dobry
    Mam pytanie. Jak miałam 13 lat wypadł mi ząb w skutek uderzenia zaczął sie ruszać aż w końcu wypadł. Czy możliwe jest że w dziąśle został korzeń? jesli tak to czy można wstawić zęba na sztyfcie? Bardzo prosze o odpowiedz.
    Pozdrawiam

  405. Beata mówi:

    Witam, ostatnio byłam na pierwszej wizycie u mojego stomatologa na rekonstrukcji leczenia kanalowego pod microskopem. Dentysta założył mi lekarstwo i przepisał antybiotyk CLINDAMYCIN oraz ketanol. Jakieś 4 dni po wizycie wypilam 4 piwa na urodzinach przyjaciółki. Po przyjęciu ząb zaczął mnie boleć i wzięłam antybiotyk. Czy moje działania mogą popsuć leczenie kanalowe, którego sie podjęłam. Proszę o szybką odpowiedź.

  406. martha mówi:

    witam. Moja 3 letnia córka ma problem z górnymi ząbkami. 1 i 2 są tak jakby połamane. Wyglada to tak jakby od tych ząbków odpadlo szkliwo i ząbki są krótsze i żółtawe. Czy da sie z tym cos zrobić?

  407. Wojciech mówi:

    Witam. Otóż mam pytanie do pani Doktor jak rozpoznać ząb stały od zęba mlecznego ? Mam problem ponieważ przypominam sobie że ten ząb mi wypadł i powinien być stały ale dalej sie rusza.

  408. Iza mówi:

    Witam,
    mam pytanie, ostatnio miałam niefortunny wypadek, mianowicie wisiorkiem uderzyłam się w jedynkę i zobaczyłam że jest mała ryska wzdłuż zęba. Poszłam na poradę do stomatologa, a tam usłyszałam że powinnam ząb obserwować i używać pasty z fluorem dla zabezpieczenia szkliwa. Pytanie dotyczy czy powinnam szukać pomocy gdzie indziej czy postąpić według rad lekarza? Nadmienię jeszcze tylko, że ta ryska jest nie wyczuwalna tylko widoczna pod odpowiednim kątem w dobrym świetle…

  409. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Jest to na tyle skomplikowana sprawa, że nie możliwe jest w kilku zdaniach odpowiedzieć w tym miejscu na to pytanie.
    Odsyłam do lektury “Anatomia głowy” W. Łasińskiego.
    Pozdrawiam

  410. Mateusz mówi:

    Witam ! Mam pytanie ! Mam problem z górną prawą 5tką… Po rozwierceniu jej okazało się ( jak to mój stomatolog stwierdził) że z zęba jest “wydmuszka”… :( postanowił przeleczyć zeba kanałowo… W tej chwili jestem po drugiej wizycie, na której poraz kolejny umieszczono mi w zębie trucizne.. Mam pytanie… Czy przy kolejnej wizycie, mogę spodziewać się bólu związanego z leczeniem kanałowym, czy w przypadku zatrutych nerów, nie powinienem odczuwać już żadnego bólu ? Jeszcze jedno… Ile kanałów może mieć moja górna prawa 5tka.. ? Czekam na odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Mateusz

  411. Asia mówi:

    Witam,
    Trzy lata temu miałam leczonego zęba kanałowo i od kilku dni ten ząb mnie boli delikatnie i uwiera przy zgryzie. Jest to górna jedynka. Boję się, że będę musiała go usunąć. Chciałabym się zapytać ile trzeba czekać po wyrwaniu na wstawienie korony zęba. Chodzę do liceum i nie wyobrażam sobie, że miałabym chodzić do szkoły bez górnej jedynki. Proszę o odpowiedź
    Pozdrawiam

  412. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę nie martwić się na zapas. Jeśli występują dolegliwości bólowe, nie oznacza to od razu, że ząb trzeba będzie usunąć. Koniecznie proszę jak najszybciej zgłosić się do lekarza, który z pewnością zacznie od wykonania zdjęcia radiologicznego, aby zdiagnozować przyczynę. Współczesna stomatologia oferuje olbrzymi wachlarz możliwości leczniczych, usunięcie jest naprawdę ostatecznością. Nawet gdyby zapadła taka decyzja, to proszę ją zweryfikować u co najmniej dwóch niezależnych specjalistów.
    Pozdrawiam

  413. Monika mówi:

    Witam serdecznie!!! Zwracam się z pytaniem dotyczącym kosztów leczenia kanałowego martwego zęba stałego- w jakiej (przybliżonej) kwocie zamknęłoby się leczenie tego zęba, jeśli posiada on 1 przesuszony już wcześniej przez stomatologa, w pełni drożny kanał (aktualnie wewnątrz jodoform). Proszę o przybliżoną, orientacyjną cenę. Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam.

  414. Aleksandra mówi:

    Witam :-)
    Z góry bardzo dziękuję Pani Doktor za odpowiedź.
    Piszę, ponieważ nie wiem co mam zrobić, a mianowicie mój stomatolog jest aktualnie na wakacjach i będzie dopiero w przyszłym tygodniu i nie wiem czy mogę poczekać czy udać się do innego – czego bym bardzo nie chciała :(
    A więc kilka lat temu miałam ząb leczony kanałowo, dziura była bardzo duża, ale udało się go uratować, po jakimś czasie odpadła tylnia ścianka zęba, ale blomba bardzo mocno się trzymała więc stomatolog uznał, że jak na razie może tak być, hmmmm ale nikt się nie spodziewał, że ta sytuacja wytrzyma, aż 10 lat :-), aż do wczoraj :((( dodam, że pod korzeniami zęba są 2 duże torbiele i teraz jest wielka dziura z przednią ścianką zęba no i nic mnie nie boli.
    Moje pytania brzmią:
    1. czy mogę poczekać do następnego tygodnia? (z jedzeniem jakoś sobie dam radę)
    2. czy będzie on musiał być usunięty, a jeśli tak to w jaki sposób, ponieważ tak naprawdę został tylko korzeń w głębokiej dziurze ? , bo na przednią ściankę nie ma co liczyć zachwilkę i tak najprawdopodobniej odpadnie.
    3. A może jest możliwość tylko zaklejenia dziury, bez wyrywania korzenia? czego panicznie się boję a i tak go tam z tyłu nie widać.

  415. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Jeśli nie ma Pani dolegliwości bólowych, sadzę, że może Pani poczekać na swojego lekarza.
    Pozostałe pytania powinny być skierowane do niego, lub do innego lekarza który Panią badał i oceniał zdjęcia rtg.
    Pozdrawiam

  416. Natalia mówi:

    Witam,
    Po zdjęciu aparatu na moich zębach widnieją białe nieestetyczne plamy. Ortodontka powiedziała mi, że to odwapnienie zębów. Przez trzy lata noszenia aparaty, dbałam bardzo o zęby, więc nie wiem czy to jest spowodowane. O leczeniu tej przypadłości nic nie powiedziała. Codziennie myję zęby pastą Elmex(zielona) i również używam płynu do płukania jamy ustnej. Raz w tygodniu używam żel Elmex, który nie wiem jak stosować?, Na forach internetowych, osoby wypowiadają się, żeby nie płukać jamy ustnej po użyciu żelu, a na ulotce jest odwrotnie. Więc jak używać tego żelu. Czy można wyleczyć odwapnienie zębów?

  417. Katarzyna mówi:

    Witam serdecznie,
    zauważyłam dzisiaj u swojego 4latka dziwny nalot na górnych mlecznych jedynkach. Wygląda jak u palaczy . Herbatę powodującą podobny nalot pije w małych ilościach… Ząbki szorujemy szczoteczką elektryczną bardzo regularnie. Co to może być?
    pozdrawiam

  418. Marzena mówi:

    Witam serdecznie Panią Doktor, proszę o poradę dotyczącą ząbków u mojego 1 rocznego synka. Chciałabym wiedzieć jak się leczy ząbek- górna dwójka- którego szkliwo w środkowej częsci zeba pęklo, z boków jest twarde szkliwo a w srodku jest miękki, jestem przerażona, wczesniej to bylo tylko uszkodzone szkliwo a teraz to jest mocno zniszczony ząb, drugą dwójką ma tylko lekko uszkodoną a reszte ząbków zdrowe, dodam ze mjemy ząbki codziennie a synka karmie piersią.

  419. Dorota mówi:

    Witam,
    ostatnio byłam na wizycie u ortodonty ponieważ chciałam się dowiedzieć jaką mam wade i jak długo bede musiała nosić aparat. Pan Doktor powiedział mi że aparat stały nosi się tak do 2 lat a ja mam za rok ślub związku z tym nie mogę teraz założyć aparatu. Na górnych ząbkach mam małe przerwy miedzy ząbkami a między jedynkami szpare. Związku z tym chciałabym się zapytać czy można tą szpare jakoś wypełnić by była ona niewidoczna podczas gdy bede mieć ślub? ( na zdjęciach ta szpara wygląda brzydko). Dodam że później po weselu chciałabym usunąć to wypełnienie i założyć aparat. Bardzo proszę o porade

  420. Justyna mówi:

    Witam,
    Lekarz ortodonta, stwierdził u mojej wnuczki /9 lat/ brak zawiązków zębowych. Wnuczka ma 4 zęby stałe u góry . Powiedział, że nie wie jakim cudem urosły bo na zdjęciu nie widać nic. Córka była ostatnio z nią u dentysty i ten mówił, że trzonowe zęby się wyrzynają. Nie wiemy co o tym wszystkim sądzić. Bardzo proszę o odpowiedź.

  421. Ania mówi:

    Witam,
    Kilka dni temu niespełna dwuletni synek uderzył górnymi zębami i murek. Ucierpiały jedynki i jedna dwójka. Jedna jedynka i dwójka są nieznacznie wbite w dziąsło, druga jedynka zaś bardzo się ruszała i wysunęła lekko z dziąsła i do przodu. Ponieważ byliśmy wtedy poza miejscem zamieszkania, zanim dotarliśmy do dentysty minęło kilkanaście godzin. W międzyczasie byliśmy na pogotowiu, gdzie chirurg stwierdził, że ząb wypadnie, konsultowaliśmy się telefonicznie z dentystą, który kazał ustawić ząbek i tak zostawić. Spróbowaliśmy, ale wysunął się z powrotem (być może synek sam go wypychał językiem). Gdy w końcu dotarliśmy do dentysty osobiście, powiedział, że u tak małych dzieci nie wykonuje się ustawiania ząbka ani jego unieruchamiania. I trzeba czekać 2 tygodnie, czy ząb nie zmieni koloru. Jeśli zmieni, trzeba go będzie wyrwać.
    Teraz ząb jest wciąż tak samo wypchnięty do przodu, ale właściwie się już nie rusza. Wiem, że trudno to ocenić nie widząc dziecka, ale czy jest szansa, że samoistnie się choć trochę wyprostuje? I czy rzeczywiście zmiana koloru będzie oznaczać konieczność usunięcia? Czy są jakieś inne możliwości? Pytam, bo mam wątpliwości co do tego, a nie chciałabym, żeby ząb został usunięty “rutynowo” jeśli jest szansa by go uratować.
    Będę bardzo wdzięczna za rady i informacje, jakie ma Pani doświadczenia w takich przypadkach.

  422. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Jeśli ząb się przebarwi, oznacza to, ze utracił swoją żywotność, czyli, ze wskutek urazu doszło do obumarcia miazgi zęba. W takiej sytuacji ( pod warunkiem, że nie ma innych powikłań) należałoby zęba przeleczyć kanałowo, dzięki czemu można uniknąć jego usunięcia.
    Dodatkowym warunkiem powodzenia takiego leczenia jest możliwość współpracy ze strony pacjenta.
    Pozdrawiam

  423. Ania mówi:

    Dziękuję Pani serdecznie za odpowiedź. Uspokoiła mnie Pani trochę. Wiem, że to tylko mleczak, ale i tak bardzo się przejmuję.
    Jeśli znajdzie Pani chwilę, będę wdzięczna jeszcze za odpowiedź na 2 pytania:
    - współpraca przy leczeniu jest raczej niemożliwa, czy u dzieci około drugiego roku życia można zastosować jakieś jakieś lekkie i bezpieczne “zamroczenie”, oczywiście nie zaryzykowałabym narkozy w imię ratowania zęba
    - czy z Pani doświadczenia wynika, że taki nieustawiony ząbek może się samoistnie wyprostować? Teraz się już właściwie nie rusza, ale jest wciąż wysunięty odrobinę z dziąsła i do przodu.
    Dziękuję z góry i pozdrawiam

  424. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Ząb może, ale nie musi poprawić swoje położenie, niekoniecznie wracając do pozycji sprzed urazu, ale nie świadczy to w żaden sposób o jego stanie, natomiast współpraca jest możliwa – najważniejsze, żeby dziecko nie miało wcześniejszych złych doświadczeń oraz aby rodzice świadomie uczestniczyli w procesie przygotowywania dziecka do wizyty.
    Często w pierwszej kolejności konieczne są wizyty adaptacyjne, czasami nawet kilka, aby mały pacjent nabrał zaufania do lekarza i oswoił się z gabinetem.
    Pozdrawiam

  425. Aneta mówi:

    Witam Panią Doktor
    Moja sytuacja przedstawia sie tak -szczeka jest mniejsza od żuchwy , dolne zeby przy zgryzie nachodzą na gorne. mam 22 lata, w podstawówce leczyłam sie na pomorzanach przez kilka ładnych lat nosząc aparat ruchomy , co powiekszyło nieznacznie szczęke, jednak po zaprzestaniu noszenia aparatu( bałam sie strasznie ortodontki i sie zbuntowałam rodzicom) , szczeka wrociła do poprzedniego stanu. nie mam jednej górneh 5, ponieważ po obu stronach wyrosły mi poza rzędem na podniebieniu , druga 5tka nadal jest . Moje pytanie jest takie : czy moja wade da sie usunąć aparatem i szczeka nie ” cofnie sie” ponownie ? czy drugą 5 tez mam usunąć , ponieważ zauważyłam w niej dziure i nie wiem czy jest sens jej leczenia czy i tak bede musiała ją usunąć .z góry dziekuje za odpowiedz :)

  426. Maciej mówi:

    Dzień dobry. Pani doktor J.Szajnar mam pytanie. Wczoraj byłem u dentysty i dentysta założył mi opatrunek do zęba z lekiem o nazwie Jodoform. Dodam, iż ząb nadaje się do leczenia kanałowego. Po wizycie do dnia dzisiejszego odczuwam gorycz w ustach. Czy gorycz jest dlatego, iż opatrunek został założony nieszczelnie? Czy smak goryczy ustąpi po paru dniach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

  427. Emil mówi:

    Witam:) mam pytanie apropo zatruwania zeba.
    bylem okolo 4 tygodni temu u dentysty i jedna detystka robila mi zeba z tego co mi powiedziala to zatruwala mi nerwy
    po 2 tygodniach nieustepujacego bolu wybralem sie jeszcze raz do tego samego gabinetu ale juz do innego dentysty zeby zapytac sie czemu od 2 tygodni boli mnie ten zab no i druga detystka powiedziala mi ze jest gleboko rozwiercony i ze lekarstwo jest rowniez gleboko wsadzone i nerw jescze zyje dlatego moge odczowac bol wiec przepisala mi antybiotyk o nazwie (amoxicillin 500mg capsules)dawka byla na 5 dni co 8 godzin 3dni temu skonczylem brac antybiotyk i mam wrazenie ze jescze gorzej boli mnie ten zab niz bolal wczesniej co mam teraz zrobic isc tam jeszcze raz czy czekac bo detystka powiedziala mi ze mam wrocic za 3 miesiace a od jednego zeba mam wrazenie ze mnie cala szceka boli
    a moze ja czegos nie zrozumialem bo jestem w anglii a dentystka jedna portugalka a druga koreanka
    bardzo prosze o jakas porade bo czytalem na forach ze zatruwanie boli kilka dni a mnie juz boli kilka tygodni dziekuje z gory i pozdrawiam

  428. dr Joanna Szajnar mówi:

    Witam,
    Proszę z dolegliwościami zgłosić się jak najszybciej do stomatologa. W nowoczesnej stomatologii nie używa się preparatów do dewitalizacji miazgi zęba, tylko w znieczuleniu od razu ją się usuwa i zakłada do kanałów leki dezynfekujące lub od razu wypełnia się takie kanały.
    Myślę, że rzeczywiście mógł tu nastąpić jakiś błąd komunikacyjny, ponieważ nawet w czasach kiedy stosowano takie preparaty, mogły się one znajdować w zębie krótko – 10–14 dni – i być może nie zrozumieliście się Państwo.
    Sugeruję, aby spróbował Pan znaleźć gabinet w którym znajdzie Pan lekarza mówiącego po polsku.
    Pozdrawiam

  429. Emil mówi:

    Dziekuje pani doktor za pomoc
    rowniez przepuszczam ze moglem nie zrozumiec tej pani detystki chociaz jez angielski mam dobry bo ukonczylem filologie angielska ale przyznam szczerze gdy ide do lekarza np.z dziecmi to w medycynie brakuje slowek :)
    jeszcze raz dziekuje serdecznie i pozdrawiam :)

  430. Marzena mówi:

    Witam! Widze, ze Pani Doktor udziela ta droga cennych rad, wiec ja tez chcialabym sie zwrocic z pytaniem. Prawie 2 miesiace temu moj 2-letni synek stracil gorna jedynke (przewrocil sie i zabek pekl pionowo, trzeba bylo usunac). Chcialam zapytac czy konieczne jest zalozenie utrzymywacza przestrzeni czy u tak malego dziecka takich rzeczy sie nie robi? Bede wdzieczna za odpowiedz.

  431. kacper mówi:

    Witam!
    Polecam te gabinety, wspaniała obsługa, profesjonalne wykonanie wszelkich usług stomatologicznych. Nowoczesny sprzęt.

  432. maria mówi:

    Witam. Wczoraj zgłosiłam się z moja 5 letna córką do stomatologa z bólem czwórki mlecznej (leczona 4 tygodnie wcześniej założono plombę). Lekarz założył depulpin i opatrunek.Rano dzieko obudziło się z lekko opuchniętą buźką.Ząb Reaguje na opuk i jest tkliwe dziąsło od policzka.Po konsultacji telefonicznej z stamatologiem wyciągnełam lekarstwo z zęba. Mam pytanie jaka jest możliwość , że został uszkodzony zawiązek zęba stałego przez to lekarstwo. Było w zębie ok.19 godzin.

TWOJE PYTANIE LUB KOMENTARZ

Uwaga! Nie jest możliwe stawianie diagnozy drogą korespondencyjną. Proszę nie zadawać pytań dotyczących oceny stanu jamy ustnej i zębów. Nie odpowiadamy także na pytania, które powinny być skierowanie do lekarza prowadzącego.

Musisz być zalogowany aby zadać pytanie.

Facebook: